NATO lansează săptămâna viitoare cel mai amplu exerciţiu organizat de Alianţa Nord-Atlantică de la sfârşitul Războiului Rece, în care va fi exersată întărirea cu trupe “din America de Nord” a aliaţilor europeni de la graniţa cu Rusia şi de pe Flancul Estic, în cazul izbucnirii unui conflict cu “un adversar de aproape acelaşi calibru”, transmite Reuters.

 

În jur de 90.000 de militari vor lua parte la manevrele Steadfast Defender 2024 ce se vor desfăşura până în luna mai, a indicat joi Comandantul Suprem al Forţelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Chris Cavoli.

Vor fi implicate :

 • peste 50 de nave – de la portavioane la distrugătoare
 • peste 80 de avioane de luptă, elicoptere şi drone
 • cel puţin 1.100 vehicule de luptă, printre care 133 de tancuri şi 533 de vehicule de luptă de infanterieGeneralul Cavoli a spus că manevrele vor exersa punerea în execuţie de către NATO a planurilor sale regionale stabilite la summitul din 2023 de la Vilnius, primele elaborate de Alianţă de zeci de ani, detaliind cum ar răspunde unui atac al Rusiei.

  Anunţul de joi al NATO nu menţionează Rusia, însă principalul său document de strategie identifică acest stat drept ameninţarea cea mai semnificativă şi directă pentru securitatea membrilor NATO.

  “Steadfast Defender 2024 va demonstra capacitatea NATO de a desfăşura rapid forţe din America de Nord şi alte părţi ale alianţei pentru a consolida apărarea Europei”, a afirmat NATO.

  Consolidarea se va realiza în cadrul unui “scenariu de conflict simulat ce ar apărea cu un adversar de aproape acelaşi calibru”, le-a spus Cavoli reporterilor la Bruxelles după o reuniune de două zile a şefilor de Stat Major.

  Ultimele exerciţii de amploare similară au fost :

 • Reforger – în timpul Războiului Rece, în 1988, cu 125.000 de participanţi
 • Trident Juncture în 2018, cu 50.000 de participanţiMilitarii care iau parte la exerciţii, ce vor implica simulări de aduceri de personal în Europa, cât şi exerciţii terestre, vor proveni din ţări NATO şi din Suedia, care speră să adere în curând la Alianţă.

  În partea a doua a Steadfast Defender, o atenţie specială va fi acordată desfăşurării unei forţe rapide a NATO în Polonia, pe Flancul Estic al Alianţei.

  Alte locuri majore alte viitoarelor exerciţii vor fi în ţările baltice – văzute ca fiind cele mai expuse riscului unui potenţial atac din partea Rusiei -, Germania – un hub pentru întăririle ce vor fi primite – şi ţări situate la periferia geografică a NATO, precum Norvegia şi România, scrie Agerpres.

#NATO
#aparare
#Rusia
#atac

Leave a Reply