NATO nu are “niciun plan” de a trimite trupe de luptă în Ucraina, a declarat marţi pentru AFP un oficial al Alianţei, la o zi după ce preşedintele Emmanuel Macron a spus că nu poate fi exclus scenariul trimiterii de trupe occidentale atât timp cât obiectivul rămâne sprijinirea Ucrainei pentru a înfrânge Rusia în războiul său de agresiune pe care îl poartă împotriva ţării vecine, scrie news.ro.

“NATO şi aliaţii oferă Ucrainei un ajutor militar fără precedent. Facem acest lucru încă din 2014 şi am trecut la o viteză superioară după invazia rusă pe scară largă. Dar nu există planuri pentru trupe de luptă ale NATO pe teren în Ucraina”, a subliniat oficialul Alianţei.

Menţionată de Emmanuel Macron luni, după un summit găzduit la Paris, posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina pentru a lupta împotriva Rusiei a fost rapid respinsă marţi de mai multe ţări NATO, inclusiv Marea Britanie şi SUA, în timp ce Moscova a avertizat cu un conflict “inevitabil” cu alianţa transatlantică.

În cadrul unei conferinţe organizate luni la Paris pentru a discuta despre sprijinul acordat Ucrainei, preşedintele francez nu a exclus trimiterea de trupe terestre în această ţară pentru a împiedica Rusia să câştige războiul, dar a adăugat că nu există în prezent un consens pe această temă.

Mai multe ţări occidentale care sunt aliaţi ai Ucrainei s-au distanţat marţi de declaraţiile lui Emmanuel Macron, Cehia, Polonia, Spania, Germania şi Marea Britanie afirmând că nu intenţionează să trimită trupe în Ucraina.

Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Reuters că nici Statele Unite nu intenţionează să trimită trupe pentru a lupta în Ucraina şi că nu există planuri de a trimite trupe NATO pentru a lupta împotriva forţelor ruseşti.

În timp ce posibilitatea trimiterii de trupe occidentale în Ucraina pare să fi fost exclusă, ţările aliate au convenit luni, la Paris, să ofere în continuare sprijin Kievului, în special prin trimiterea de muniţii suplimentare. Emmanuel Macron, care urmează să viziteze Ucraina în martie, a anunţat o coaliţie pentru livrarea de “rachete şi bombe cu rază medie şi lungă de acţiune, extrem de importante pentru ucraineni”, fără a da alte detalii.

Leave a Reply