#NATO va riposta militar daca terorismul revine in Afganistan si ameninta state aliate

Miniştrii de externe ai NATO i-au avertizat vineri pe talibani să nu permită ca Afganistanul să devină un teren propice pentru terorism, aşa cum s-a întâmplat cu două decenii în urmă, determinând forţele occidentale să intervină, relatează Reuters şi AFP.

“În ultimii 20 de ani, i-am lipsit pe terorişti de un refugiu în Afganistan de unde să instige atacuri”, au menţionat miniştrii de externe ai Alianţei Nord-Atlantice într-o declaraţie comună după o reuniune de criză prin videoconferinţă.

“Nu le vom permite niciunor terorişti să ne ameninţe. Rămânem angajaţi în combaterea terorismului cu hotărâre şi în solidaritate”, se mai precizează în textul citat.

De asemenea, Alianţa le-a cerut vineri talibanilor să le permită persoanelor care vor să fie evacuate să părăsească Afganistanul, şi a subliniat că statele membre trebuie să rămână “în strânsă colaborare” în privinţa operaţiunilor de evacuare.

“Facem apel la cei care sunt în poziţie de autoritate în Afganistan să respecte şi să faciliteze plecarea acestor persoane în deplină siguranţă de pe aeroportul internaţional Hamid Karzai”, se menţionează în declaraţia comună.

“Atâta timp cât vor continua operaţiile de evacuare, vom menţine strânsa noastră coordonare operaţională prin intermediul mijloacelor militare aliate” pe aeroport, a precizat organizaţia.

Miniştrii de externe nu i-au ameninţat pe talibani cu lovituri militare, deşi secretarul general al NATO a făcut-o în cadrul unei conferinţe de presă de marţi.

“Avem capabilităţile să lovim grupurile teroriste de la distanţă dacă vedem că acestea încearcă din nou să se stabilească, să plănuiască şi să organizeze atacuri împotriva aliaţilor NATO şi a ţărilor lor”, a spus Stoltenberg marţi.

În cuvântul său introductiv de vineri, Stoltenberg a spus că prioritatea NATO este de a scoate oamenii din Kabul şi de a menţine aeroportul deschis.

Peste 18.000 de persoane au fost transportate cu avioanele de la Kabul după ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, potrivit unui oficial al NATO, dar mii de persoane, disperate să plece din ţară, se înghesuie pe aeroport.

Stoltenberg a mulţumit Turciei, SUA şi Regatului Unit pentru eforturile lor de a asigura securitatea pe aeroportul din Kabul şi a cerut din nou talibanilor să permită tranzitul sigur al tuturor cetăţenilor străini şi al afganilor care vor să plece din ţară.

În cadrul unei conferinţe de presă de după videoconferinţa miniştrilor de externe ai NATO, Stoltenberg a spus că mai multe state membre au propus ca aeroportul din Kabul să rămână deschis pentru evacuări după termenul-limită de 31 august.

“SUA au precizat că termenul-limită este 31 august, dar mai mulţi aliaţi au semnalat necesitatea de a putea să scoatem mai mulţi oameni din ţară”, a menţionat secretarul general al NATO.

El a mai spus că provocarea nu este atât transportul aerian al oamenilor din Kabul, ci a-i aduce la aeroport în siguranţă, fapt care reprezintă “o nevoie urgentă”.

De asemenea, el a afirmat că NATO trebuie să rămână unită pentru a ţine piept acţiunilor “agresive” ale Rusiei şi ascensiunii Chinei.

“America de Nord şi Europa trebuie să continue să rămână împreună în cadrul NATO. Evenimentele în desfăşurare din Afganistan nu schimbă acest lucru”, a spus Stoltenberg în conferinţa de presă.

“Acţiunile agresive ale Rusiei şi ascensiunea Chinei fac să fie chiar mai important să menţinem o legătură transatlantică puternică”, a pledat secretarul general al NATO

Prioritatea NATO este de a scoate oamenii din Kabul şi de a menţine aeroportul funcţional, a declarat vineri secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, în contextul în care miniştrii de externe ai statelor membre discută prin videoconferinţă despre situaţia din Afganistan, relatează Reuters.

“Situaţia rămâne dificilă şi imprevizibilă”, le-a spus Stoltenberg ziariştilor. “Principala provocare cu care ne confruntăm este să ne asigurăm că oamenii ajung şi intră pe aeroportul din Kabul”, a adăugat el.

Peste 18.00 de persoane au fost transportate cu avioanele de la Kabul după ce talibanii au preluat controlul capitalei afgane, potrivit unui oficial al NATO, dar mii de persoane, disperate să plece din ţară, se înghesuie pe aeroport.

Guvernul polonez s-a angajat vineri să evacueze 300 de colaboratori afgani ai misiunilor diplomatice şi militare occidentale, 130 de persoane fiind deja evacuate cu un avion care a aterizat joi noaptea la Varşovia, relatează agenţia EFE.

Premierul polonez Mateusz Morawiecki a anunţat pe social media, după o discuţie cu secretarul general al NATO Jens Stoltenberg, că ţara sa va fi ”responsabilă cu evacuarea” şi va garanta transportul în siguranţă a 300 de afgani care au lucrat pentru NATO în ultimii ani. Odată ce vor fi ajuns în Polonia, aceştia vor fi trimişi spre ţările cu care au colaborat.

Guvernul polonez a anunţat de asemenea trimiterea unui contingent de 100 de militari pentru a asigura evacuarea civililor de pe aeroportul din Kabul, misiune care se va desfăşura până pe 16 septembrie.

Joi dimineaţă a aterizat la Varşovia şi un avion al companiei aeriene poloneze LOT care a evacuat 17 persoane de la Kabul. Deşi acest avion avea o capacitate de peste 100 de locuri, controalele talibanilor în jurul aeroportului au făcut posibilă numai îmbarcarea acestor 17 persoane, explică purtătorul de cuvânt al guvernului polonez.

Acesta a mai menţionat că încă aproximativ o sută de persoane care în prezent aşteaptă pe aeroportul din Kabul vor fi îmbarcate în alte avioane trimise de guvernul polonez, unul fiind deja în zbor spre capitala afgană.

Militarii americani controlează aeroportul din Kabul, dar împrejurimile acestuia se află în mâinile talibanilor care au preluat din nou puterea în Afganistan, scrie Agerpres.

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, vineri, la reuniunea extraordinară a şefilor diplomaţiilor din statele membre NATO, în care s-a analizat deteriorarea “accelerată” a situaţiei de securitate din Afganistan şi implicaţiile acesteia asupra eforturilor de evacuare a cetăţenilor din statele aliate, partenere şi a afganilor care au colaborat cu misiunea Alianţei, precum şi a familiilor acestora.

“Ministrul Bogdan Aurescu a exprimat în intervenţia sa preocuparea deosebită a României faţă de evoluţiile din Afganistan, precum şi solidaritatea cu poporul afgan şi a subliniat necesitatea ca aliaţii să acţioneze unitar şi coordonat, prioritatea fiind reprezentată de asigurarea accesului nestingherit către şi în Aeroportul Internaţional din Kabul pentru toate persoanele care doresc să părăsească Afganistanul. A arătat în acest sens că trebuie îmbunătăţită coordonarea eforturilor de evacuare, inclusiv gestionarea accesului în aeroport”, se arată într-un comunicat de presă al MAE, remis AGERPRES.

Aurescu a menţionat necesitatea ca NATO să continue monitorizarea situaţiei de securitate, să îmbunătăţească coordonarea cu Uniunea Europeană şi alţi actori internaţionali şi să iniţieze elaborarea unei noi abordări strategice privind Afganistanul, însoţită de o comunicare strategică adecvată. De asemenea, el s-a referit la nevoia de a fi gestionată eficient situaţia umanitară şi de a fi sprijinite acele segmente ale societăţii afgane care împărtăşesc în continuare valorile democratice occidentale, se precizează în comunicatul MAE.

“Miniştrii de Externe aliaţi au acordat o atenţie deosebită problemelor umanitare şi riscurilor la care este expusă în prezent populaţia afgană, îndeosebi femeile şi copiii, precum şi persoanele care au făcut parte sau au sprijinit misiunile şi activităţile NATO în Afganistan. Discuţiile aliate au evidenţiat profunda îngrijorare pentru înrăutăţirea situaţiei din Afganistan şi deteriorarea siguranţei cetăţenilor prezenţi pe teritoriul Afganistanului, pentru care gruparea talibană poartă întreaga responsabilitate. Miniştrii aliaţi de Externe au decis monitorizarea atentă a evoluţiilor de securitate şi umanitare, întărirea coordonării aliate pentru procesul de evacuare şi declanşarea unui proces aprofundat de analiză privind implicaţiile asupra viitoarei abordări a Alianţei faţă de Afganistan”, a menţionat MAE.

La finalul reuniunii, miniştrii aliaţi de Externe au convenit o Declaraţie comună.


Statement by NATO Foreign Ministers on Afghanistan

1.       We, the Foreign Ministers of NATO, met today to discuss the difficult situation in Afghanistan.

2.       We are united in our deep concern about the grave events in Afghanistan and call for an immediate end to the violence. We also express deep concerns about reports of serious human rights violations and abuses across Afghanistan. We affirm our commitment to the statement by the UN Security Council on 16 August, and we call for adherence to international norms and standards on human rights and international humanitarian law in all circumstances.

3.       Our immediate task now is to meet our commitments to continue the safe evacuation of our citizens, partner country nationals, and at-risk Afghans, in particular those who have assisted our efforts.  We call on those in positions of authority in Afghanistan to respect and facilitate their safe and orderly departure, including through Hamid Karzai International Airport in Kabul.  As long as evacuation operations continue, we will maintain our close operational coordination through Allied military means at Hamid Karzai International Airport.

4.       The Afghan people deserve to live in safety, security and dignity, and to build on the important political, economic and social achievements they have made over the last twenty years.  We stand by civil society actors who must be able to continue to safely play their meaningful role in Afghan society.  We call on all parties in Afghanistan to work in good faith to establish an inclusive and representative government, including with the meaningful participation of women and minority groups.  Under the current circumstances, NATO has suspended all support to the Afghan authorities.  Any future Afghan government must adhere to Afghanistan’s international obligations; safeguard the human rights of all Afghans, particularly women, children, and minorities; uphold the rule of law; allow unhindered humanitarian access; and ensure that Afghanistan never again serves as a safe haven for terrorists.

5.       For the last twenty years, we have successfully denied terrorists a safe haven in Afghanistan from which to instigate attacks. We will not allow any terrorists to threaten us.  We remain committed to fighting terrorism with determination, resolve, and in solidarity.

6.       We honour the service and sacrifice of all who have worked tirelessly over the last twenty years to realise a better future for Afghanistan.  Together, we will fully reflect on our engagement in Afghanistan and draw the necessary lessons.  We will continue to promote the stable, prosperous Afghanistan that the Afghan people deserve and address the critical questions facing Afghanistan and the region, in the immediate future and beyond, including through our cooperation with regional and international partners, such as the European Union and United Nations.

7 COMMENTS

 1. L-am suzit pe Aurescu astazi la A3, pentru mine a fost bulversanta. De ce? Interpretarea lui a fost socanta, citez din memorie:”avem obligatia sa salvam afgani din mainile talibanilor…”! Cum adica, avem obligatia? Deja coalitia internationals a impartit atributii obligatorii membrilor? Ce atributii ii revin militarilor rimani si Romaniei fara un referendum cetatenesc conform legislatiei tarii? Cumva i-au alungat romanii din tara lor? Cumva au intrat in tara lor cetatenii romani si i-au invrajbit? Cumva Romaia ii sponsorizeaza financiar sau alimenteaza cu droguri sau alte actiuni ca acum daca nu mai exista parteneriat de afaceri se compenseaza cu pteluarea lor si transport definitiv in Romania? Cine a intrat in hora distrugerilor si mortii sa salveze ce pot si nu cei care au fost si sunt considerati executanti ai unor ordine de la marii caposi globali! Clanurile adunate in guvern au statistica caselor neocupate si nelocuite, acum avand pozitii de plasare a acestor impinsi din cauza scopurilor globaliste?! Sa vedem cand vor actiona ca teroristii in Romania, cum vor motiva javrele politice! Clanurile adunate in politica si guvern nu sunt in stare sa administreze o tara si o natiune de 15-16 milioane cetateni, pe care ii mentin in saracie si aduc violentii, mincinosii si puturisii din alte tari?!

 2. Radu, tu intelegi ce vrei dar realitatea e diferita si o sa argumentez logic. Nu stiu cum de nu se vad actiunile globale la vedere. Cu ceva timp in urma spuneam ca e control, coordonare si actiuni din strainezia, asa e, doar ca nu se vede obiectiv din Romania! Facem paralela intre secu/comunismul romanesc si actiunile globale dupa 1965: global, coalitia si ue sau nato sau comisia europeana, prin destui capi, iau hotarari in numele cetatenilor din orice tara dar cu acceptul executantilor caposi din guvernul tarilor respective. Exact si in acest caz si nu numai, coalitia internationala(parlamentul global+presedintele usa) iau hotarari fara acceptul cetatenilor din tarile executate, doar ca guvernul si armata oricarei tari implicate in conflictul pentru intetese, executa ce li se cere indiferent de consecinte! Si pentru ca guvernul si parlamentul tarii respective executa tot ce i se cere din strainezia, inclusiv executatea multor actiuni impotriva conationalilor, ajung vulnerabili si fug din calea razvratitilor din acea tara! Oare este moral sau etic sa se intample asemenea orori?! Nu cred!

 3. Felicit armata romana pentru asset-ul puternic!

  PS. Mie, totusi, mi s-a parut cel mai tare tot Basescu-Sticle, cand a recuperat, el cu Coldea (SRI, nu SIE…), jurnalistii din Irak, acel circ total organizat, de fapt…

 4. Pai, aceste obligatii nu ar trebui sa fie aplicabile mai intai in tara noastra, pentru propriul popor? In tara noastra cand se va lupta prntru morala, civilizatie si respect pentru viata femeilor mazilite de sotii lor dementi, tortionari? Ca restul de drepturi cu LGBT, discriminarea negrilor si restul de vrajeli le-am inteles.

  PS. Chiar daca unii sunt catalogati de conationali drept ciumati rosii, comunisti, penali, corupti si puscariabili? Dupa care aia care ii acuza sunt filmati bagati pana la gat in sacii cu voturi… Curat-murdar!

  Respekt

 5. Si cand a adus Basescu-Sticle jurnalistii aia in tara cu acel circ organizat nici macar nu ne-a costat mult, doar 10 milioane de dolari…

  PS. Oricum, nu i-a cautat nimeni de nimic, normal. Acum ati vazut, Flutur, Blaga, Turcan etc., sunt mari bratieni si cica urmeaza marele congres al PNL cu acesti bratieni, fosti basisti…, era sa zic ordinari, de fapt! Asta e tara…

  Restu e cancan

 6. in virtutea acestei obligatii, desigur ca veti lua macar unul acasa, nu? Ii platiti mincarea, scoala, spitalul, ii platiti cursurile de romana si istorie a Romaniei, de educatie sexuala marxista, de educatie civica globalista, il imbracati europeneste, ii dati si ceva bani de buzunar… ii integrati pe deplin in societate….. nu, nu temporar, ci pentru totdeauna.
  Dar aveti grija sa poarte nevasta valul prin casa, ca sa nu le raniti sentimentul religios – aveti acesta obligatie, in numele civilizatiei! Hai, dati exemplu celor necivilizati, fara bun simt, celor fara respect pentru viata. Sa trecem de la vorbe la fapte!

Leave a Reply