Citind stirea de mai jos va veti intreba, probabil, la fel ca si mine : daca o firma va face evaluarea parchetelor mari – DNA, DIICOT, PICCJ – de ce mai avem Minister al Justitiei? De ce mai avem CSM? De ce mai avem comisii juridice in Senat si Camera Deputatilor?! Sa le inchidem pe toate si sa facem o economie, zic. Tot avem nevoie de bani la buget sa platim firme de audit, nu-i asa?!

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a afirmat luni că auditul extern care urmează să fie efectuat la DNA, Ministerul Public și DIICOT va fi făcut de o firmă specializată, fiind ”o evaluare a stării justiției”.

“Nu este practic un audit, este mai mult decât un audit, este o evaluare a stării justiției din momentul prezent pentru a vedea exact unde ne aflăm, pentru a vedea exact ce trebuie să facem, ce trebuie să îmbunătățim, ce trebuie să eliminăm pentru ca să consolidăm ceea ce se numește statul de drept”, a declarat Tudorel Toader.

Potrivit acestuia, auditul va fi efectuat de o firmă specializată, care poate fi din țară sau din străinătate.

“Serviciul de auditare tot timpul am spus va fi extern, dar nu am spus cât de extern. Adică dacă va fi extern Ministerului Justiției sau dacă va fi o entitate specializată în audit. (…) La Ministerul Justiției au mai fost două astfel de auditări. Vom stabili acum, definitivăm obiectivele și fundamentarea acestui demers și îl scoatem ca un serviciu pe care îl scoatem la licitație publică cu o firmă specializată care poate fi din țară sau din străinătate. Nu uitați că celelalte două au fost din străinătate. (…) Dacă faci o radiografie corectă a stării justiției din România pe palierul legislație, pe palierul modalității de interpretare, aplicare, pe palier instituțional, adică a existenței unor instanțe, parchete, ocupării posturilor, sectorial, secvențial, poți trage concluzii de natură să îmbunătățească sistemul de justiție în general”, a spus ministrul Justiției, citat de Agerpres.

Pe 3 aprilie, Tudorel Toader anunța că va dispune efectuarea unui audit extern la Direcția Națională Anticorupție, Ministerul Public și Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism.

“Nu am uitat și nu uit faptul că Legea 303 permite evaluarea procurorilor, pe fond de data aceasta, și voi dispune un audit, un audit extern care să verifice, dar nu DNA și Ministerul Public și DIICOT, pentru că procurorii din România, cei 2.650 de procurori funcționează, își desfășoară, își îndeplinesc competențele în structurile de bază ale Ministerului Public, Parchete de pe lângă Judecătorii, Tribunal, Curte, la DIICOT sau la DNA. Și atunci ai fi nedrept dacă te duci la fond să te oprești la unii și să îi ocolești pe alții. Vă declar (…) că într-un timp pe care nu l-am stabilit, după o procedură legală, voi dispune în calitate de ministru un audit extern la cele trei structuri ale Ministerului Public — DNA, DIICOT și Înalta Curte”, spunea Tudorel Toader.

Întrebat ce ar trebui să urmărească acel audit, Toader a răspuns că poate cuprinde verificarea numărului de dosare, al achitărilor sau al cetățenilor care au stat în închisoare pe nedrept.

“Multe, le voi stabili eu, dar pot spune: număr de dosare, CEDO și noi vorbim de termen rezonabil în soluționarea unei cauze, să vezi de la sesizare până la soluționare, rechizitoriu, clasare, ce o fi, cât timp a trecut. Nu cumva unele să fie luate peste rând și altele să stea în așteptare spre o dulce prescripție. Poți vedea, de exemplu, număr de inculpați, poți vedea număr de arestați, poți vedea număr de cetățeni de-ai noștri care au stat în pușcărie pe nedrept și, ulterior, achitați, poți vedea condamnările la CEDO ca urmare a acestora, poți vedea sumele de bani cu care CEDO ne-a obligat și pe care noi, din bugetul statului, pledăm cu titlu de despăgubire, deși, oricât ar fi despăgubirea, CEDO nu dă despăgubiri mari, CEDO dă soluții de principiu și despăgubiri mai mult la limita acoperirii unui prejudiciu moral, dar nici atât, pentru că orice sumă de bani nu este de natură să acopere o perioadă de detenție nelegală, netemeinică, nejustificată”, arăta ministrul Justiției.

21 COMMENTS

  1. Tare. Ministrul Todirel, pus la justitie si mai inainte de asta, sa apere Constitutia la CCR, tocmai a inventat a cincea putere in Stat: firma de audit!:))
    Nu pot sa nu remarc insa cum, asa cum a fost si scandalul initial (Kovesi intalniri cu agenti CIA americani), in care Antena 3 dadea stiri dar RT se facea ca ploua, la fel si acum, Antena 3 da super-stirea ca lui Kovesi i se cauta post la ONU, pt ca cei de la Bruxellea nu o vor din cauza “prietenilor” ei americani, la fel RT se face ca ploua, fiind o stire negativa pt americani.
    Stiu, va sari cu un comentariu deontolog potruvit pt revista Urzica, dar faptele “ramane”.:)

      • de ce avem MJ?
        externalizarea excesiva a unor activitati din cadrul MJ este o forma de coruptie mascata.
        marea coruptie s-a facut astfel: studii de fezabilitate care expira din an in an.

    • Măi oameni, ia ziceți , țara asta o conduce cineva sau problema primordială este ca putregaiul moștenit din vremea lui Ceașcă și care a furat țara până a distrus-o să-și scape ,,pielea” de problemele legale? Au trecut șase luni de guvernare a celor aleși de către oligofrenii patriei și în afară de câțiva lei încoace și încolo …nu mișcă absolut nimic. Asta-i guvernare nu zero ca a lui Cioloș ci sub zero, fără doar și poate. Pe urmă , ăștia de zbiară încontinuu împotriva Justiției au cu toții interese, vizibile de pe Lună , dar după cum știți , câinii care latră nu mușcă ci se c…ă pe ei.

      La mulți ani doamnei Codruța Koveși și la fel, mulți ani de temniță grea jegurilor ce au supt sângele acestui popor!

      • E buna codruta ca ii lasa pe ai vostri sa praduie linistiti,ca nu dejeaba s-au chinuit tovarasii iohannis si cu pruna sa o mentina “pe treaba”.

        • Ai noștrii o fi băgat și ei vastul, nu zic nu, dar ăilalți…tractoriști cu Ștefan Gheorghiu și mânuitori de polizor ajunși făcători de legi în parlament, ăștia au întrecut de mult măsura. Ei sunt marii deținători de averi obținute prin ciordeală, nu altcineva , și cine crede că vor scăpa fără să dea socoteală…acela se înșeală amarnic.

    • Firma de unde va lua datele? De la oameni din justitie, blocati si platiti aiurea de noi? Ce mare lucru sa faci niste liste: atatea abuzuri ale procurorilor, a judecatorilor, a dosarelor de la CEDO rezolvate, in curs si cu motivatii nescrise inca, dar trecute cele 6 luni?

  2. Voi vedeţi ce vedeţi după cum spun ei, eu văd recunoaşterea încet încet a realităţii ”nu mai suntem un stat ci o firmă sau SRL cu bazele oriunde dar nu în ţară”!
    Poate infirma cineva această ‘reformă’ plantată de ani de zile!?

  3. Ati oferit 6 argumente penibile pentru ipoteza d-vioastra ca PSD-ul ar coabita cu sistemul..1 PNL-ul e plin de basisti si nu-l acuzati de coabitare2. Nici macar cel care a numit-o practic pe Koveshi si aici ma refer la Johannis n-a indraznit s-o intrebe pe aceasta ce-a cautat 3 Serban Nicolae chiar merita sa fie sanctionat ..duritatea sanciunii fiin d discutabila .3 CSM si parlamentul nu pot audita DNA-ul deoarece CSM-ului ii e ste frica si-n plus sunt sigur ca parlamentarii opozitiei ar contesta dreptul majoritatii de a audita DNA-ul..4. Comisia de ancheta nu-si poate incepe lucrarile deoarece acelasi PNL contesta la CCR legalitatea modificarii regulilor acestei comisuii prin care poate fi audiata koveshi..Eu cred ca argumentele mele sunt destul valabile ..Si nu sunt un analist politic cu staif ca d-voastra..

    • Dar de ce o apara hotii din opozitie cu atata inversunare pe KIOVESI.S-a inscris Codruta in PNL cu DNA-ul ei cu tot si isi fac diferite servicii reciproc, iar noi nu am intzeles inca? Ai dreacu justitiari ce se dau ei cu totii.

  4. Radu, pentru că analiza obiectivă nu te-a părăsit încă, îţi dau o mică veste: la sud de Rep. Moldova sau graniţa estică a ţării lor/teritoriul ukrainean inclusiv odessa, dacă nu se aude nimic în seara asta, în cel mult 48 de ore se vor auzi de lupte crâncene/vărsare de sânge(e prea aiurită/roşu fumuriu imaginea cerului în acea zonă). Sper să greşesc. Dar să nu uităm de franţuca imprevizibilă pentru aceeaşi perioadă 48 ore.

  5. Imi pare rau ca-n tara asta sunt din ce in ce mai putini romani, cunoscatorii stiu la ce fac referire. Romania traieste o drama. Poate-mi explica cineva cu de-a fir a par, taina cu aceste firme de audit ? Ati auzit de rasul curcilor, asta am ajuns de rasul curcilor ? Multi escroci si odihniti pe deasupra.

Leave a Reply