Lipsa de bun simt a Moscovei pare sa mearga pina dincolo de limita suportabilului. Dupa ce a dezlegat cainii razboiului si a lansat atacuri militare directe asupra Ucrainei in 2014, dupa ce a practicat raptul teritorial al Crimeei – crezand ca Europa civilizata a uitat invazia militara a Georgiei in 2008 si uciderea a 300 de nevinovati dintr-un avion comercial – Moscova reia aceeasi retorica razboinica. Putin si oamenii sai acuza Romania ca se apara. Ca intareste flancul de sud-est al NATO, ca isi consolideaza apararea nationala si colectiva. Generalii sovietici ai Kremlinului ar dori probabil ca tara noastra sa priveasca mioritic la invaziile militare al Rusiei pe diferite plaiuri in proximitatea granitelor noastre. Si sa-i invitam eventual chiar noi sa ne mai distruga inca o data tara, traditia, independenta si libertatea, asa cum au facut-o intre 1945 si 1989.
Rusia vrea pur si simplu o redesenare a frontierelor dupa poftele sale imperiale, in timp ce noi sa aplaudam din nou ca in anii ‘ 50 cu pistolul la tampla : “Stalin si poporul rus / Libertate ne-au adus”. Nu mai merge, tavarisci. Lumea s-a schimbat. S-a trezit. S-a democratizat. Slava Domnului, Romania e acum protejata intr-un spatiu liber, nu mai face parte din lagarul comunist.
Repetatele provocari ce vin din partea diviziei secunde a SVR, ma refer la Ministerul de Externe de la Moscova, demonstreaza apetitul neostoit al rusilor spre haos si provocare in spatii pe care le viseaza dominate. Rusia stapaneste milioane de hectare. Dar mai vrea o mica insula aici, o alta peninsula acolo, o bucata din tara altora. Rusii starnesc teroarea prin lansarea unor atacuri militare dincolo de teritoriul lor national. Redevin spaima lumii civilizate si spalate pe cap.
Sunt convins ca rabdarea romanilor generata de bun simt, educati de strabunicii, bunicii si parintii nostri in cel mai pur spirit antirusesc si de libertate, nu poate fi pusa la infinit la incercare.
Ne-ati baut destul parfum dupa 1944. Luati cu aghiazma, poate ies dracii din voi.
——————————————–
Planurile Alianţei Nord-Atlantice de a suplimenta capacităţile militare din România sunt “conflictuale”, afirmă Aleksandr Lukaşevici, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, considerând că Bucureştiul “sacrifică stabilitatea regională” “de dragul strategilor” din alte părţi ale lumii.
Planurile NATO de mobilizare a forţelor militare în România sunt “inadecvate” şi “conflictuale”, a spus Aleksandr Lukaşevici.
“Practic, este vorba de o transformare etapizată a acestei ţări într-un pivot de susţinere pentru NATO şi SUA aproape de frontierele Rusiei. Noi am comentat în mod repetat măsurile luate de state membre NATO, observând atitudinea conflictuală şi evidenţiind caracterul inadecvat şi redundant, atât din punct de vedere militar, cât şi financiar”, a spus Lukaşevici, citat de agenţia Sputnik.
În opinia oficialului rus, România sacrifică securitatea regională prin decizia de suplimentare a efectivelor NATO. “Există tendinţa de a concluziona că actualele autorităţi din România, de dragul creşterii importanţei în ochii strategilor din alte părţi ale lumii, sunt dispuse să sacrifice menţinerea stabilităţii în regiunea Mării Negre pentru raţiuni tactice”, a spus Lukaşevici.
În urmă cu câteva zile, Lukaşevici afirma că România trebuie să fie conştientă de “responsabilitatea” şi de “consecinţele” suplimentării efectivelor NATO pe teritoriul său, catalogând drept “periculoase” acţiunile Alianţei Nord-Atlantice. “Consolidarea forţelor NATO în Europa de Est este un pas fără precedent, care încalcă toate acordurile existente”, declara purtătorul de cuvânt al Ministerului rus Externe. “În lipsa clarificărilor privind ?efectivele substanţiale de luptă? şi dacă Guvernul României consideră că este posibilă suplimentarea prezenţei unităţilor NATO pe teritoriul său, inclusiv prin crearea unei forţe atât de puternice, trebuie să fiţi conştienţi de responsabilitatea şi consecinţele unui astfel de pas”, atrăgea atenţia Lukaşevici, catalogând drept “periculoase” acţiunile Alianţei Nord-Atlantice.
Oficialul rus a amintit că NATO şi Rusia au stabilit să nu mobilizeze capacităţi militare excesive, insistând pe respectarea principiului disuasiunii reciproce.
În replică, premierul Victor Ponta transmitea prin Twitter: “Un răspuns fff clar – DA, suntem conştienţi că deciziile noastre sunt cele mai bune pt România şi partenerii noştri!!”.
Guvernul României a aprobat, săptămâna trecută, un proiect de lege privind staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni şi tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României, premierul Victor Ponta spunând că este vorba de personalul şi armamentul pentru comandamentele NATO pe care le va găzdui România. Proiectul modifică Legea 291/2007 privind intrarea, staţionarea, desfăşurarea de operaţiuni sau tranzitul forţelor armate străine pe teritoriul României. Ministrul Apărării, Mircea Duşa, a arătat că proiectul are nevoie şi de avizul CSAT. “Este pentru comandamente şi pentru prepoziţionarea de materiale ale NATO. Trebuie să obţinem şi avizul CSAT”, a arătat Duşa.
Domeniile acoperite de proiect fac referire, în principal, la prepoziţionarea unor produse militare, echipamente şi materiale din înzestrarea forţelor armate străine, însoţite, după caz, de personalul de deservire, la adaptarea procedurilor privind trecerea frontierei de stat a României, la nevoile de instruire, optimizarea modalităţii de acordare a sprijinului naţiunii-gazdă, în contextul efortului de apărare colectivă, adaptarea procedurilor de înfiinţare/dislocare a unor comandamente, entităţi/elemente sau structuri multinaţionale la cerinţele impuse de efortul de apărare colectivă sau în vederea punerii lor la dispoziţia NATO.
Alianţa Nord-Atlantică a anunţat, în ianuarie, construirea a două cartiere generale regionale, în România şi Polonia, şi înfiinţarea unor centre de comandă ale Forţei de reacţie rapidă în România, Polonia, Bulgaria, Lituania, Letonia şi Estonia. Forţa de reacţie rapidă, creată pe fondul acţiunilor Rusiei în Ucraina, va avea o disponibilitate de intervenţie în cel mult 48 de ore.