Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat marți, într-un discurs rostit în Congresul american, că regimul iranian reprezintă ‘o amenințare pentru lumea întreagă’, informează AFP.
‘Regimul iranian reprezintă o amenințare importantă pentru Israel, însă și pentru pacea întregii lumi’, a declarat Benjamin Netanyahu, aplaudat de parlamentarii americani prezenți.
Israelul se opune ferm negocierilor actuale privind controversatul program nuclear iranian și, în opinia lui Benjamin Netanyahu, nici măcar un acord între puterile occidentale și Teheran nu va împiedica Iranul să se doteze cu arma atomică.
‘Pentru a înțelege cât de periculos va fi Iranul cu arma nucleară, trebuie să înțelegem deplin natura acestui regim’, a subliniat premierul israelian. ‘Documentele care stau la baza întemeierii Iranului promit continuarea jihadului și numeroase state sunt pe cale să se prăbușească în Orientul Mijlociu‘, a mai spus el.
Iranul este în mișcare și domină deja guvernele de la Bagdad, Damasc, Beirut și Sanaa, a avertizat premierul israelian, notează DPA.
‘În timp ce mulți speră că Iranul se va alătura comunității națiunilor, Iranul este pe cale să ‘înghită’ mai multe națiuni. Noi trebuie să fim uniți pentru a opri marșul teribil al Iranului de cucerire, subjugare și teroare’, a spus Netanyahu, referindu-se în special la Yemen, unde milițiile șiite houthi sprijinite de Teheran au preluat puterea.
‘Un acord cu Iranul nu îl va împiedica să producă bombe atomice. De fapt, Iranul se va putea dota cu arma nucleară și să producă mai mult‘, a mai spus Benjamin Netanyahu, care speră că Congresul american va adopta noi sancțiuni împotriva Teheranului.
‘Întrucât acordul ar permite programului nuclear iranian să rămână în mare parte intact, Iranul s-ar putea dota cu o armă nucleară foarte rapid. Într-un singur an, potrivit estimărilor americane‘, a afirmat premierul Israelului.
Șeful guvernului israelian a afirmat că negociatorii internaționali trebuie să mențină presiunea asupra Iranului și că orice acord ar trebui să ceară Iranului să-și oprească agresiunea împotriva vecinilor, sprijinul pentru terorism în lume și amenințările sale împotriva Israelului înainte de ridicarea oricăror restricții, notează Reuters.
Eu zic ca lumea e amenintata de altii, care au 300 de arme nucleare, si sunt la fel de extremisti ca si talibanii. Oricum, Iranul e ultima piedica in controlul total al aliantei SUA-Israel asupra Orientului Mijlociu. E normal sa le caute nod in papura. In momente ca astea, ma bucur ca mai exista tari ca Rusia, China, sau Coreea de Nord. Un echilibru trebuie totusi mentinut, si e bine sa existe si regimurile astea totalitare, pentru a-i tine pe altii in frau.
https://cristianmoldoveanu.wordpress.com/2015/03/01/pe-aicea-nu-se-trece-ghid-pentru-politicieni-volumul-ii/
Echilibru,poate nu este rau,dar in niciun caz cu mizeria anti-umana din Corea de Nord,Iran,isis, sau ce se mai produce pe la alte regimuri arabe fundamentalist-religioase,sau dinastii africane sau praduitoare sud americane.Ce este mai rau este ca occidentul si rusii isi gasira ei de lucru unii contra celorlalti, asa, pentru bucuria nebunilor planetari.
Netanyahu delireaza si nu de astazi.
A venit sa-si faca numarul.
La naiba chiar crede că prosteşte popoerele! Deja am scris un comentariu în legătură cu acea zonă este un comentariu real.
in 1979, administratia Carter- democrata, sesnsibilazata pina la lacrimi de “dictatura” Sahului si de aspiratiile sale dominatoare in zona Gulfului , au sprijinit revenirea lui Khomeini in Iran si instaurarea Republicii Islamice. Ca semn de apreciere, Khomeini a pus Garzile Revolutionare sa ia ostatici membrii Ambasadei SUA la Teheran . Reagan , mai destept, a negociat cu Khomeini in mai multe ocazii (prima cu eliberarea ostaticilor si 2 cu Iran-Gate>>). Mai mult, i-a acordat sprijin lui Sadam Hussein sa porneasca un razboi impotriva Iranului, care a slabit ambele tari. La terminarea razboiului (in care s-au folosit masiv arme chimice impotriva Iranului), Hussein, care se plictisea, a invadat Kuweitul…Si de aici, ca un frumos joc de domino, s-a ales praful de tot Orientul Mijlociu. Cel mai mare profitor din aceasta situatie, Israelul, pe care nimeni nu l-a verificat in privinta armelor nucleare, dar care e profund ingrijorat sa nu le fabrica altii din zona.
Eu cred ca ce au semanat prin anii ’70-80 administratiile americane si aliatul lor strategic (aminitit-va bombardarea de catre Israel a facilitatilor irakiene la mijlocul anilor ’80) culg acum (si similitudini sint si in sprijinirea mujahedinilor care apoi au deveni Al Qaed – 11sept, si ISIS acum, ca nu le-a iesit cu darimarea lui Bashar in Siria)…Deci lucrurile sint mult mai profunde, iar nemernicul asta de BIBI nu isi face decit campanie electorala fiindu-i frica de pirnaie, la cit de corut si cita mita a luat.
Inainte sa intre Americanii in Iraq Bibi garanta ca o eventuala cadere a lui Sadam ar aduce stabilitate in regiune. Acum se plange ca Iranul domina guvernul de la Bagdad. Discursul lui a fost bun, dar faptul ca l-au chemat acolo sa il tina cu 2 saptamani inainte de alegeri e dezamagitor. L-au pupat in fund republicanii intr-un mod penibil. L-au aplaudat de zici ca a fost discursul secolului. Daca nu ar fi fost vorba de cineva caruia ii place sa il contrazica pe Obama, nici nu s-ar fi uitat la el. A fost o miscare de campanie electorala atat pentru republicani cat si pentru Bibi.
E timpul ca d-l Netanyahu să se retragă pe lângă nepoți și să lase locul unuia mai tânăr. Israelul are nevoie de un premier vizionar, în acord cu provocările contemporane. Lumea are nevoie de un nou Israel. Vremea încruntărilor și a amenințărilor cu degetul a trecut.