Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, sâmbătă, că ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine predominantă peste tot, de aceea toate localităţile ţării sunt monitorizate şi unde se impun măsuri locale sau zonale de carantină acestea vor fi luate. În caz contrar, afirmă Arafat, am putea ajunge la măsuri mai drastice pe plan naţional. Şeful DSU susţine că nu este ”pe masă” în acest moment discuţia despre un lockdown total, scrie news.ro

Raed Arafat a declarat, sâmbătă, la Digi 24, că media naţională de infectări ”este în jur la 3 la mie, 2,90 – 3 la mie”.

”Trebuie să se înţeleagă peste tot (…) în mâna noastră stă dacă continuăm să creştem incidenţa şi să trebuiască să luăm măsuri de limitare a circulaţiei (…) De noi depinde acest lcuru. Ne confruntăm cu riscul răspândirii mai rapide din cauza noii tulpini care devine din ce în ce predominantă peste tot şi un sistem sanitar care oricum este aglomerat în acest moment”, a afirmat Arafat.

Şeful DSU consideră că ”depinde de noi unde vom ajunge şi dacă vom ajunge să mai luăm măsuri de carantinare”.

”Dacă contiună creşterea (…) acolo unde trebuie măsuri locale, zonale, acestea se vor lua. Dacă nu le luăm vm ajunge să luăm măsuri naţionale mult mai drastice şi asta încercăm să evităm. (…) La acest moment nu există în faţa noastră, pe masă pusă nicio discuţie despre lockdown total (…) Încercăm tot posibilul să nu ajungem acolo”, a mai declarat Raed Arafat.

Municipiul Timişoara va intra în carantină, de duminică noapte, după ce rata de infectare a depăşit 7 la mie. Raed Arafat a precizat că următorul mare municipiu are o incidenţă mai mică cu 2 procente.

Pe perioada celor 14 zile de carantină în municipiul Timişoara şi alte patru comune periurbane cu rată mare de infectare cu SARS-CoV-2 se interzic mai multe activităţi, potrivit Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, iar autorităţile fac apel la populaţie să respecte măsurile impuse.

“Având în vedere situaţia deosebit de gravă prin care trece acum sistemul local de sănătate, facem apel la populaţie să respecte cu stricteţe noile măsuri impuse, astfel încât, în cel mai scurt timp, rata persoanelor infectate să înceapă să scadă”, a transmis CJSU Timiş.

Pachetul de interdicţii cuprinde nouă direcţii, respectiv, organizarea de evenimente private (nunţi, botezuri, mese festive etc.) în spaţii închise şi deschise; organizarea de evenimente şi/sau activităţi private pentru copii în spaţii închise, cum ar fi evenimente aniversare, locuri de joacă; activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, inclusiv al teraselor, în interiorul şi exteriorul clădirilor; activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc; organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice organizate în baza Legii nr. 60/1991 privind organizarea şi desfăşurarea adunărilor publice, republicată; organizarea şi desfăşurarea activităţilor de tipul spectacolelor şi/sau concertelor; activităţi culturale, ştiinţifice, artistice sau de divertisment în spaţii închise sau deschise; toate activităţile şi competiţiile sportive, individuale sau colective, care se desfăşoară în spaţii închise sau deschise, inclusiv săli de fitness, cu excepţia evenimentelor profesioniste organizate de federaţiile de profil; organizarea pieţelor pentru produse nealimentare, a târgurilor, oboarelor, iarmaroacelor şi pieţelor de vechituri.

Prin excepţie de la prevederile menţionate, este permisă activitatea de comercializare a florilor/aranjamentelor florale în data de 8 martie.

Începând cu data de 13 martie, ora 05.00, în zilele de sâmbătă şi duminică, centrele comerciale îşi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii carantinei zonale, cu excepţia operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrană pentru animalele de companie.

Vor putea comercializa, în zilele de sâmbătă şi duminică, produse alimentare, băuturi alcoolice şi nealcoolice, în sistem de livrare la domiciliu, operatorii economici din centrele comerciale (zona de fast-food). Îşi suspendă temporar activitatea, în zilele de sâmbătă şi duminică pe perioada aplicării măsurii carantinei, inclusiv operatorii economici din centrele comerciale care au acces din exterior (parcare) în magazinele comerciale.

Începând cu data instituirii măsurii carantinei zonale, agenţii/operatorii economici în domeniul comercializării produselor nealimentare îşi vor suspenda temporar activitatea pe perioada aplicării măsurii în zilele de sâmbătă şi duminică, cu excepţia operatorilor economici care comercializează produse alimentare, farmaciilor, curăţătoriilor, magazinelor care comercializează hrana pentru animalele de companie.

În cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Timiş au fost invitaţi secretarul de stat Raed Arafat, managerul Spitalului de Boli Infecţioase “Victor Babeş” Timişoara, Cristian Oancea, vicepreşedintele Societăţii Române de Anestezie şi Terapie Intensivă, Dorel Săndesc, managerul Spitalului Judeţean Timişoara, Raul Pătraşcu, şi şeful Secţiei de boli infecţioase a Spitalului “Victor Babeş”, Virgil Musta.

În completarea acestor măsuri, prefectul de Timiş, Zoltan Nemeth, a purtat în ultimele 24 de ore discuţii cu vicepremierul Dan Barna şi la nivelul Ministerului Sănătăţii, astfel încât, în cel mai scurt timp, se va trimite spre Timişoara un număr mai mare de doze de vaccin împotriva COVID-19 pentru a putea accelera campania de imunizare a timişenilor.

Ministerul Educaţiei şi Ministerul Sănătăţii au finalizat ordinul care modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ. Documentul permite elevilor din anii terminali prezenţa la şcoală, în scenariul roşu. De asemenea, prevede că se pot organiza examenele naţionale cu prezenţă fizică la o incidenţă mai mică de 6 la mie. Totodată, spcieliştii au stabilit că masca nu mai este obligatorie la orele de sport în exterior. Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a precizat că peste 225.000 de elevi s-au înscris la orele remediale şi le vor face ”faţă în faţă”. De asmenea, ministrul a făcut precizări despre organizarea examenelor.

Ordinul comun al ministrului Educaţiei şi ministrului Sănătăţii nr. 3.459/280/06.03.2021 modifică măsurile de organizare a activităţii în cadrul unităţilor/instituţiilor de învăţământ în condiţii de siguranţă epidemiologică pentru prevenirea îmbolnăvirilor cu virusul SARS-CoV-2”, a transmis, sâmbătă seară, MInisterul Educaţiei.

Modificările incluse în noul ordin comun sunt:

1. Scenariul de funcţionare al unităţii/instituţiei de învăţământ pe parcursul anului şcolar/universitar se va actualiza săptămânal, cu referinţă la fiecare zi de vineri, în funcţie de evoluţia epidemiologică, cu excepţia depăşirii pragului de 6/1000, unde intrarea în carantină se aplică imediat.

2. În situaţia în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 3/1.000 de locuitori dar mai mică de 6/1000 de locuitori participarea la ore este cu prezenţă fizică în unitatea de învăţământ pentru:

– toţi  preşcolarii şi elevii din învăţământul primar,

– elevii din clasele a VIII-a, a XII-a, a XIII-a şi elevii din anii terminali din învăţământul profesional şi postliceal, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie, până la jumătate din numărul total de elevi înmatriculaţi în  respectivele clase terminale;â

3. La nivelul localităţilor unde este instituită măsura carantinei zonale nu sunt permise activităţile care impun prezenţa fizică a preşcolarilor şi elevilor în unităţile de învăţământ şi activitatea didactică se desfăşoară exclusiv online.

4. Este permisă organizarea cu prezenţa fizică, în unităţile de învăţământ din localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mică de 6/1000 de locuitori a:

– simulărilor examenelor naţionale şi a examenelor pentru anii terminali;

– evaluărilor naţionale;

– orelor remediale pentru toate clasele.

5. Masca de protecţie este obligatorie pentru elevii din învăţământul primar, gimnazial şi liceal şi pentru studenţi şi va fi purtată în sălile de clasă, în timpul deplasării în incinta unităţii de învăţământ şi în timpul pauzelor, atât în interior, cât şi în exterior. La orele de specialitate din învăţământul vocaţional este obligatorie purtarea măştii de protecţie, cu excepţia orelor de studiu ale instrumentelor de suflat. În acest caz este necesară asigurarea de spaţii individuale pentru exersare.

6. Masca de protecţie nu este obligatorie în cazul preşcolarilor, indiferent de vârstă, precum şi în timpul tuturor orelor de educaţie fizică desfăşurate în spaţii exterioare.

 

Vom reveni în zona de 8.000 de cazuri noi de covid, zilnic, dar o să vedem și vârfuri de 9.000 de îmbolnăviri probabil pe la mijlocul lunii viitoare. Situația este îngrijorătoare, spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma, care subliniază că depistarea în România a două cazuri de infectare cu tulpina sud-africană vine cu o veste proastă: cei care au trecut deja prin boală, cu tulpina clasică sau britanică, se pot reinfecta.

Este pentru a treia zi la rând cu peste 4 mii de cazuri noi de infectare cu SARS-COV-2. Suntem într-o creștere accelerată spune medicul și cercetătorul Octavian Jurma. El se așteaptă ca epidemia să atingă un vârf la mijlocul lunii aprilie când am putea avea circa 9 mii de cazuri pe zi. Depistarea tulpinii sud-africane era de așteptat, afirmă doctorul care avertizează că această variantă a virusului îi poate reinfecta pe cei care au trecut prin boală fie cu tulpina clasică, fie cu cea britanică:

“La felul în care are loc programul nostru de secvețiere, este imposibil să depistăm o nouă tulpină la intrarea în țară. Deci o vom depista atunci nu doar când va fi comunitară ci comunitară suficient de extinsă să apară în aceste secvențieri aleatorii. (…) Tulpina africană are abilitatea să infecteze persoane care au fost deja infectate cu tulpina clasică sau chiar și cu tulpina britanică, încă nu avem asemenea cazuri confirmte (n.r. în România), dar avem în Franța. Un pacient infectat cu tulpina clasică în noiembrie a fost reinfectat cu tulpăina africană și se afla în anestezie terapie intensivă deși prima infecție a fost relativ ușoară.”

Leave a Reply