Este presa libera sa critice si sa isi exprime opiniile cu privire la functionarea sistemului judiciar? Este recomandarea ultimului raport MCV de a “revizui standardele existente, pentru a proteja o presa libera si pluralista”, de fapt, o incercare a Comisiei Europene de a impinge spre reglementarea sectorului mass-media din Romania? Cum poate un drept universal constrange sistemul judiciar? La aceste intrebari au incercat sa raspunda participantii la dezbaterea “Libertatea presei: o amenintare la adresa justitiei?”, organizata miercuri, 27 martie 2013, de eurodeputatele PNL (ALDE) Norica Nicolai si Renate Weber, la Parlamentul European de la Bruxelles.
“Am dorit aceasta dezbatere pentru a arata Comisiei Europene ca nu sunt admisibile politica dublului standard si derapajele de la democratia europeana, care este consacrata prin Tratat si prin Conventia Europeana a Drepturilor Omului”, a declarat, la finalul evenimentului, deputata Norica Nicolai, sefa grupului PNL din Parlamentul European.
“Din discutii a rezultat clar ca abordarea Comisiei cu privire la relatia dintre presa si justitie in Romania este una fundamental gresita si ne rezervam dreptul ca, alaturi de jurnalisti si de toti cetatenii romani care vor privilegia in continuare, in optiunea lor, libertatea presei, sa continuam aceasta batalie, pentru ca si in Romania, dar si la Bruxelles, sa se inteleaga foarte clar ca jocurile politice nu pot antama viitorul libertatii de expresie”, a concluzionat d-na Nicolai.
Urmatoarea dezbatere privind viitorul libertatii presei in UE va avea loc in luna mai, cand raportul de initiativa al eurodeputatei PNL Renate Weber, “Carta UE: norme standard pentru libertatea mass-media la nivelul Uniunii”, va fi supus aprobarii plenului PE: “Acela va fi un nou prilej de a adresa intrebari cu privire la felul in care Comisia Europeana poate recomanda restrangerea libertatii presei intr-o tara”, a declarat d-na Weber.
“Ingerinta Comisiei, asa cum a fost exprimata in raportul MCV, este cea mai buna justificare a impotrivirii mele permanente, de cand ma stiu, de a avea o lege a presei, fie in tara, fie la nivel european, pentru ca tentatia oricarui executiv este sa restrictioneze libertatea de exprimare. Noi nu avem nevoie de asa ceva, democratiile au nevoie de o piata libera a ideilor”.
Reamintim ca, in Raportul privind progresele inregistrate in cadrul Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) pentru Romania, din ianuarie 2013, CE a propus “introducerea unui cadru clar privind interdictia de a critica horatari judecatoresti si de a submina activitatea magistratilor sau de a face presiuni asupra acestora”.
Prezent la dezbatere, eurodeputatul britanic Graham Watson, presedintele Partidului Aliantei Liberalilor si Democratilor pentru Europa, a facut, la randul sau, referire la modul in care a fost redactat ultimul raport MCV pentru Romania, venind cu o propunere concreta: “Parlamentul European ar putea realiza un raport, ca reactie de raspuns la raportul MCV al Comisiei Europene, pentru a forta Comisia sa vina cu dovezi la acuzatiile sale”.
Au dat curs invitatiei de participare Marc Gruber – directorul Federatiei Europene a Jurnalistilor (FEJ), Jorgos Papadakis – fondator al Organizatiei Media pentru Europa de Sud-Est (SEEMO), Georgiana Iorgulescu – Director Executiv, Centrul de Resurse Juridice, Adrian Ursu – jurnalist la Antena 3 Romania, Adina Anghelescu Stancu – jurnalista la Lumeajustitiei.ro, Adrian Valentin Moise – vicepresedinte al Federatiei Romane a Jurnalistilor (FRJ) Mediasind, eurodeputati si jurnalisti.