La Spitalul Clinic SANADOR, echipa medicală condusă de Prof. Dr. Victor S. Costache a realizat o nouă premieră națională în tratamentul complex minim invaziv al bolilor cardiovasculare. La un pacient tânăr, în vârstă de 48 de ani, s-a utilizat o endoproteză vasculară personalizată, pentru tratamentul endovascular al unui anevrism extins de aortă toracică și abdominală. Anevrismul aortic toraco-abdominal este o afecțiune de mare gravitate, care, în absența tratamentului, se complică prin disecție sau ruptură, cu risc vital major.
Pacientul suferea de un anevrism aortic toraco-abdominal extins de la originea arterei subclavie, în torace, până la bifurcația aorto-iliacă, în abdomen. Pacientul fusese deja refuzat de alte centre din țară, deoarece afecțiunea de care suferea nu putea fi tratată cu succes. La SANADOR, echipa condusă de Prof. Dr. Victor S. Costache, cu mare experiență în toate tipurile de intervenții cardiovasculare minim invazive, a decis să-i acorde pacientului o șansă la viață prin practicarea unei proceduri în premieră națională.
Beneficiind de cele mai noi echipamente și tehnologii endovasculare, echipa de la SANADOR a realizat o procedură prin care anevrismul aorto-toracic a fost rezolvat cu ajutorul unei proteze complexe, create special pentru această intervenție. Proteza de ultimă generație, produsă de Terumo Aortic, a fost compusă din trei părți, una toracică și două abdominale. Proteza a fost realizată cu ajutorul investigațiilor imagistice detaliate, pe baza unui mulaj al aortei pacientului.
Acesta este primul astfel de caz tratat în România, Bucureștiul alăturându-se astfel unui foarte select grup de centre din Europa în care se poate realiza tratamentul endovascular al anevrismului aortic toraco-abdominal. Intervenția de la SANADOR a fost realizată cu sprijinul specialiștilor de la Amsterdam UMC, din Țările de Jos, centrul cu cea mai mare experiență din Europa în proceduri endovasculare pentru bolile aortice complexe. Programul de la Spitalul Clinic SANADOR va continua, dat fiind că anevrismele și disecțiile de aortă toraco-abdominală nu beneficiau, până acum, de tratament de succes în România. Pacienții cu astfel de patologie aortică au, de obicei, vârsta cuprinsă între 45 și 65 de ani. P
Intervenția în premieră națională se înscrie într-o lungă serie de alte premiere în chirurgia cardiovasculară și cardiologia intervențională realizate la Centrul de excelență în chirurgia cardiovasculară minim invazivă de la Spitalul Clinic SANADOR, prin care medici deosebit de talentați și cu multă experiență asigură pacienților din România cele mai moderne tratamente, la ei acasă.