Social-democratul italian David-Maria Sassoli a fost ales noul preşedinte al Parlamentului European. Patru europarlamentari s-au înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European, printre ei nefiind şi socialistul bulgar Serghei Stanişev, al cărui nume era vehiculat pentru acest post. Primul vot s-a încheiat fără un câştigător clar, niciunul dintre cei patru candidaţi nereuşind să obţină susţinerea unei majorităţi absolute.

Sassoli, membru al Alianţei Progresiste a Democraţilor şi Socialiştlor, a obţinut 345 de voturi în a doua rundă de vot din Parlamentul European, .

Patru europarlamentari s-au înscris în cursa pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului European, printre ei nefiind şi socialistul bulgar Serghei Stanişev, al cărui nume era vehiculat pentru acest post. Primul vot s-a încheiat fără un câştigător clar, niciunul dintre cei patru candidaţi nereuşind să obţină susţinerea unei majorităţi absolute.

Jan Zahradil a obţinut 160 de voturi iar Ska Keller 119.

Sassoli va ocupa funcţia de preşedinte timp de doi ani şi jumătate – jumătate din mandatul parlamentar – urmând ca un membru de centru-dreapta al Parlamentului European, de la Partidul Popular European, să preia funcţia.

Sassoli, un fost jurnalist de televiziune care este cunoscut în Italia dar nu la fel de mult în afara ţării, a declarat înainte de începerea votului că a decis să candideze pentru că „Europa va fi mai puternică doar cu un Parlament care joacă un rol mai important”.

El este un fost vicepreşedinte al Parlamentului European şi este cunoscut europarlamentarilor pentru faptul că a coordonat sesiunile din Strasbourg. Ca membru al Partidului Democrat (centru stânga) din Italia, delegaţia sa este a doua cea mai mare din gruparea Socialiştlor şi Democraţilor în Parlamentul European, scrie news.ro

Leave a Reply