Rusia va fi nevoită să ţintească ţări din Europa care ar primi eventuale rachete americane cu rază intermediară de acţiune, în cazul în care Statele Unite vor să desfăşoare asemenea rachete, a ameninţat miercuri preşedintele rus Vladimir Putin, care a acuzat că instalaţiile americane de apărare antirachetă din România deţin rachete de croazieră cu rază intermediară de acţiune – doar printr-o simplă actualizare a software-ului pe computer.

https://www.antena3.ro/actualitate/ministrul-apararii-replica-la-amenintarile-lui-putin-raspunsul-e-ferm-scutul-este-defensiv-492459.html

Mihai Fifor a adus lămuriri cu privire la acest subiect. Ministrul Apărării a declarat că în România nu există nimic ofensiv, iar ce este la Deveselu este un simplu scut antirachetă.

”Vorbim de provocările Federației Ruse la Marea Neagră de luni de zile. Noi vorbim de faptul că Federația Rusă se întărește în Peninsula Crimeea din 2014. Noi o spunem apăsat la întâlnirile NATO de fiecare dată. Evident că România trebuie să fie preocupată, tocmai de aceea în cadrul Summitului NATO din această vară, unul dintre obiectivele pe care România le-a avut a fost acela să impună pe agenda NATO o discuție separată pe situația complexă de la Marea Neagră(…) Nu are nicio legătură ce spune Putin cu scutul antirachetă de la Deveselu. E doar o provocare a președintelui rus. Răspunsul României este foarte ferm. Scutul este devensiv, cu o capacitate total defensivă. Este un scut antirachetă. Atât”, a spus Fifor in emisiunea Punctul de intalnire de la Antena 3.

15 COMMENTS

 1. sunt curios daca ministrul fifor are habar despre tipul lansatoarelor de la deveselu sau despre tipul rachetelor ce pot fi lansate din ele.pariu ca este paralel cu subiectul.o repet a mia oara:dureaza cateva zeci de minute sa inlocuiesti in vls ul mk41 rachetele DEFENSIVE SM-3 cu rachetele OFENSIVE TERMONUCLEARE Tomahawk pe care le pot aduce cu un c-17 in cateva ore din depozitele us army din europa.in plus rusii nu au nevoie de lansatoare terestre ptr lacm urile biryuza(kalibr este versiunea anti-nava) ptr ca au in marea neagra si baltica zeci de corvete(cu pescaj de 3-4 m) care pot intra pe canalele ce leaga marile fluvii rusesti si isi pot lansa rachetele de croaziera din interiorul tarii sub protectia celor 50 de batalioane de s-400.deci,primii care au incalcat inf-ul au fost americanii prin montarea vls urilor mk41 pe sol.intrebare: Daca scutul apara europa de irbm-urile iraniene de ce scutul nu a fost amplasat la m. kogalniceanu(300km de crimeea) ci la deveselu(650 km de crimeea) in afara razei de actiune a iskander(499km)? nasol e ca intre timp a aparut kinzhal (mach10 si 2000km raza) .iar prima unitate dotata cu ea este in districtul de sud.adica la 1500km de noi.

 2. Este regretabil domnule Tudor că vă ploconiți în fața unui antropolog care habar-n-are de doctrine și tehnici militare. Jim Mattis un general adevărat, un vulpoi care slujește doar… interesele SUA, a fost încântat de „puișorul oferit de Romania”… Fifor și cei 2% contribuția României pentru arme-vechituri de apărare. Noi ROMÂNII APĂRAM FLANCUL ESTIC AL NATO PE BANII NOȘTRI? Ce apără Cehia, Ungaria. Slovacia?
  LA APĂRARE TREBUIESC GENERALI ADEVĂRAȚI, NU FILFIZONI, ginere de „baron PSD”, care prin jocuri electorale ajunge să hotărască în numele unui popor, șfidând parlamentul…
  Doctrina militară rusă spune că NICIODATĂ RUSIA NU VA FI PRIMA CARE VA FOLOSI ARME NUCLEARE și în aceste condiții este dreptul ei SĂ AVERTIZEZE, țările care găzduiesc baze americane despre pericolul la care se expun…
  La americani doctrina lor prevede că NICIODATĂ SUA NU VA DUCE UN RAZBOI PE TERITORIUL LOR, așa că pentru SUA războiul este un… sport național… Nu există an în care SUA să nu fie angrenate în cel puțin un conflict armat…
  Este de asemenea regretabil domnule Tudor, că EVITAȚI SĂ-I PUNEȚI MINISTRULUI APĂRĂRII ÎNTREBĂRI DESPRE SUPRIMAREA DREPTURILOR IMPRESCRIPTIBILE ALE PENSIONARILOR MILITARI, CADRE ÎN REZERVĂ ȘI ÎN RETRAGERE… CU OPBLIGAȚIUNI MILITARE CARE AU FOST UMILITE ȘI DEZONORATE… Pensiile au fost plafonate până în 2022, iar textul de lege schimbat prin cele două OUG criminale 57 și 59. cu aportul doamnei Lia Olguța Vasilescu…
  Ce treabă a avut femeia asta cu armata?
  „Ca să-l ucizi pe soldat, nu trebuie să-i iei viața… I-ai demnitatea!” Dino Buzatti

  • “doctrine si tehnici militare”?! :-))))))) asta e noua ! sau ma rog, o fi de prin anii 50-60 resuscitata… pensiile sunt intradevar decise de min munci si premier…

   • doctrina militara= conceptia unitara adoptata de un stat in probleme ale razboiului,armatei si apararii tarii,procedeele pe care le aplica in pregatirea armatei si in ducerea razboiului. tehnica militara= tehnica de lupta= totalitatea mijloacelor de lupta cu care sunt inzestrate fortele armate. cam naspa sa nu stii ca analist militar niste definitii de baza.

   • Depinde din ce unghi privesti problema ! Chestiunea cu rusii este foarte discutabila . Merita studiat comentariul lui f35 . Daca acesta are un pic de dreptate , este evident faptul ca Romania a cam bagat batul prin gard Rusiei .

   • Atat poti tu. Sa razi de veterani. Daca-ti mai spun si “Domnule Tudor” ii mai iei si la misto. Atat poti tu, analist. Militar ce esti:)

 3. Îmi pare rău că nu știți.
  DOCTRINA, (conf. dex) este totalitatea principiilor unui sistem politic, științific, religios, militar etc.
  Iar tehnica militară este cu totul altceva…Este tot o totalitate, dar a armelor, dispozitivelor, practicilor și procedeelor (la plural tehnici) necesare desfășurării acțiunilor militare. Tehnicile militare sunt specifice armatelor naționale… unai la ruși alta la americani, deci sunt mai multe și sunt… diferite.
  Greșit ați răspuns la pensiile militare stabilite prin lege organică și care se plătesc din bugetul armatei, unde nici ministrul muncii, nici premiereul nu au nicio treabă. Prin abuz s-au luat măsuri împotriva rezerviștilor armatei, neluate în nicio țară NATO.
  Iar dumneavoastră… SPECIALISTUL MILITAR AL PRESEI ROMÂNEȘTI, cel la care rezerviștii, pensionari cu obligații militare, privesc cu SPERANȚĂ că vor fi ajutați, prin atitudini drepte,corecte, preamăriți UN NESPECIALIST MILITAR UN TÂNĂR ANTROPOLOG, PARVENIT PRIN SOCRUL SĂU, BARON PSD DE DOLJ, ION PRIOTEASA pe scaunul unde de-a lungul istoriei au stat mari generali și oameni de stat ai României. Înzestrarea armatei este O PROBLEMĂ, dar tânărul ministru ESTE DEPĂȘIT DE EA!
  Nu este tțrziu să descoperiti că ARMATA ROMÂINIEI ARE O PARTE AMORȚITĂ! REZERVA ATÂT DE NECESARĂ ÎN LUPTĂ…

 4. partea cea mai nasoala ptr noi urmeaza dupa iesirea sua din inf.in anii urmatori vor dori amplasarea noilor irbm-uri in europa.unde anume????sa ne amintim de anii ’80 cu sutele de mii de occidentali ce demonstrau impotriva noilor pershing2 si gryphon(tomahawk pe lansator terestru mobil)?vor fi ei de acord sa redevina tinta rachetelor nucleare rusesti? nu prea cred.si nici ungaria,cehia,slovacia,bulgaria si tarile baltice.atunci raman slugile de serviciu: noi si polonia.asa ca sa nu ne miram daca peste cativa ani se va spune in clar:” in Romania sunt arme nucleare indreptate impotriva rusiei”.

 5. Ne pierdem vremea domnule Tudor, admirator entuziast al Pactului Nord-Atlantic… Poate totuși puteți nominaliza AICI pe blogul dumneavoastră, o armată NATO în care DREPTURILE CÂȘTIGATE PRIN VOTUL UNANIM AL PARLAMENTULUI, DECI PRIN, LEGE ORGANICĂ, de către… rezerviștii acelei armate, AU FOST MASACRATE ORDINAR DE GUVERNUL ACELEI TĂRI ÎN FRUNTE CU MINISTRUL APĂRĂRII. Puteți? Ca analist militar trebuie să vă preocupe și viața militarilor români, activi și rezerviști cu obligații militare…
  Dacă mai există in NATO, un asemenea exemplu veți avea tăria să-l scrieți aici… Dacă nu există nu o să mai scrieți nimic, și vă rog considerați că avem dreptate, noi rezerviștii, iar dumneavoastră sper să aveți tăria si să spuneți pe post că v-ați înșelat în problema celor două OUG 57 și 59 și că NU S-A CERUT PĂREREA PARTENERULUI STRATEGIC ÎN ACEASTĂ PRIVINȚĂ… CĂ… ÎNTRADEVĂR GUVERNUL ROMÂNIEI A LOVIT ÎN DEMNITATEA ȘI ONOAREA MILITARILOR DIN REZERVĂ… În numele dreptei informații al cărei slujitor sunteți, sper să vedeți situația dificilă a rezerviștilor militari români… Dacă nu o veți vedea înseamnă că faceți un jurnalism partinic puterii și nu mai avem ce discuta….

 6. V-am rugat să-mi dați un exemplu de țară membră NATO unde, Guvernul a decis prin OUG SĂ ANULEZE DREPTURI CE REVIN REZERVIȘTILOR…
  Toate pensiile AU FOST REDUSE în urma unei noi actualizări înfăptuită pe baza OUG, iar cu formula șmecheră… : „Nicio pensie aflată-n plată NU VA SCĂDEA” s-a pus capac viitoarelor majorări, deci… NICI nu vor crește… Deja AM FOST DISCRIMINAȚI, când PSD în programul său pentru anul 2019 a anunțat că…„TOATE pensiile vor crește…” cele MILITARE NU FAC PARTE DIN… TOATE?
  De fapt CA ANALIST MILITAR, analizati mai bine și ridicați ode și osanale celui care pri socru-său a ajuns să stea pe scaunul pe care au stat odată Ion Brătianu, I.C. Brătianu, Vintilă Brătianu, Alexandru Macedonschi, Generalii Rădescu, Sănătescu, Grigorescu, Antonescu, dar și comuniștii Bodnăraș, Ion Coman , Vasile Milea… și alții 88 de mari personalități ale neamului românesc.
  Dacă era vorba de mine, scriam despre mine…
  AICI ESTE VOPRBA DE REZERVIȘTII ARMATEI, DE DEMNITATEA ȘI ONOAREA LOR MILITARĂ,, VALORI PE CARE DUMNEAVOASTRĂ ȘI MINISTRUL VREMELNIC NU LE CUNOAȘTEȚI ȘI LE DESCONSIDERȚI… JUDECÂND NUMAI PRIN PRISMA POLITICĂ A PSD.
  Nu-mi mai dați răspuns, că nu sunteți pregătit în domeniul psihologiei militarului… iar întrebarea aceea idioată… „ȘI CARE-I PROBLEMA?” nu -și are locul pe blogul unui om cult.

  • radicalismul dvs va orbeste ratiunea. incercati sa transmiteti ceva calm si coerent. v-am spus ca aveti dreptate cu discriminarea cresterii pensiilor si trebuie sa va adresati urmatorilor : dragnea, dancila, vasilescu. ati facut-o? cand despre desconsiderarea rezervistilor, daca aveati putina decenta, ati fi vazut cate zeci de ore de emisie a facut antena 3 despre ei

Leave a Reply