Evolutiile de securitate de la granita de nord est a Romaniei nu sunt deloc linistitoare.
Pozitia geostrategica importanta a Romaniei face ca tara noastra sa devina extrem de relevanta pentru planurile aliatilor din NATO de a proteja teritoriul aliat.
Miercuri, dupa o discutie importanta si sensibila ce a avut loc la Kiev, generalul Philip M. Breedlove, Comandantul Suprem al Fortelor Aliate din Europa (SACEUR) a poposit pentru cateva ore la baza aeriana Mihail Kogalniceanu din Romania. Acolo s-a intalnit cu ministrul roman al apararii Mircea Dusa. Vizita pare sa fie una semnificativa, nu una de rutina.
Iata de ce este speciala vizita generalului Breedlove in Romania :
“Suntem foarte ingrijorati de militarizarea Crimeii”, a declarat generalul Breedlove, intr-o conferinta sustina la Kiev.
“Echipamentele sunt in curs de instalare in Crimeea (…), rachetele de croaziera si rachetele antiaeriene sunt capabile de a avea la indemana toata Marea Neagra”, a continuat acesta.
Acesta a precizat ca se teme de instalarea in peninsula a unor arme nucleare si ca “supravegheaza” dezvoltarile pe marginea acestui subiect.
In ultimele saptamani, Rusia si-a intarit prezenta militara in Crimeea. Ea a decis sa redeschida o statie de alerta antiracheta si sa aloce peste 1,75 miliarde de euro pana in 2020 pentru dezvoltarea flotei sale de la Marea Neagra.
Aviatia militara rusa a amplasat 14 avioane de vanatoare in Crimeea, unde dispune de o baza militara aeriana renovata, a anuntat miercuri agentia rusa de presa TASS. Zece avioane de vanatoare Su-27 si patru Su-30 M2 au fost trimise din regiunea Krasnodar (sud) in Crimeea, unde vor forma in final o escadrila de 30 de avioane, potrivit sursei citate.
Si comunicatul MApN pe tema intalnirii de la Mihail Kogalniceanu :
Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, s-a întâlnit miercuri, 26 noiembrie, cu generalul Philip M. Breedlove, Comandantul Suprem al Forţelor Aliate din Europa (SACEUR).
În opinia ministrului român, Mihail Kogălniceanu a devenit un important hub logistic şi un centru de tranzit care constituie rezultatul cooperării excelente între România şi Statele Unite ale Americii. “Parteneriatul strategic bilateral este o dovadă a angajamentului ferm că România este un partener solid şi de încredere al SUA”, a mai declarat Mircea Duşa.
La rândul său, generalul Philip Breedlove a apreciat efortul Armatei României pe timpul participării la operaţiile NATO din ultimii ani, aceasta fiind un partener important alături de trupele americane.
Mircea Duşa a transmis, totodată, generalului Breedlove susţinerea României pentru un angajament aliat ferm în Afganistan după anul 2014 şi sprijină intenţia Alianţei în direcţia îmbunătăţirii instruirii şi a exerciţiilor, cu scopul unei mai bune interacţiuni cu partenerii NATO.
Un alt subiect de discuţie a fost situaţia de securitate din Ucraina, ministrul Mircea Duşa apreciind faptul că SUA contribuie la asigurarea securităţii în flancul estic. Implementarea Planului de creştere a capacităţii operaţionale a NATO va putea oferi o viziune clară şi coerentă cu ocazia Reuniunii miniştrilor apărării din luna februarie a anului 2015.
In ultimul an, aliatii din NATO si-au sporit prezenta militara in Romania pe toate componentele : aerian, terestru si naval. Acest fapt reprezinta angajamentul ferm privind garantia de securitate oferita tarii noastre odata cu aderarea la NATO in 2004.