„Legea justiției, uitați-vă bine la ea să vedeți în jos ce înseamnă.

Undeva trebuie cineva, după câte înțeleg eu, să se responsabilizeze, că nu știu exact fiecare lege și fiecare articol este aici, în momentul în care dai în judecată un individ. (…)

La noi, cum vezi pe unul, cum haț, îl bagi ba cu 30 de zile, ba cu ce a făcut, ba cu ce nu a făcut și mai descoperi și că acum 10 ani a făcut nu știu ce.

Treburile astea ar trebui oarecum să se termine, în priceperea mea infantilă.

Dacă noi o să avem o justiție în care și judecătorul este și stă drept în picioare, dar și procurorul, au niște responsabilități.

Nu poți să acuzi din cer pe oricine și pe urmă să spui: nu-i nimic, am greșit.

Mai mult nu pot să spun, că nu sunt specialist în justiție”, a declarat Ion Țiriac luni la Parlament.

19 COMMENTS

 1. Mos Tiriac sa-si aduca aminte de dosarul “Cocaina ptr VIP-uri”, apoi sa arunce cu noroi in magistrati.Nu-si mai aminteste cum plangea pe la TV?
  Dl.Radu Tudor, ce facem?Vorbim de franghie si sapun in casa spanzuratului?
  Vreau subiecte pe masura,despre infrastructura,sanatate, educatie, coruptie etc.nu ce spune senilul din poza.
  PS. Domn Tiriac , n-a fost in stare sa faca absolut nimic ptr sportul romanesc cat timp a fost presedinte la COSR (1998-2004) iar acum ne tine lectii de morala?Nu-i este rusine?
  Dl.Radu Tudor, ca sa nu spuna lumea ca vb aiurea, va dau ceva sa faceti termen de comparatie: Corneliu Idu vs Tiriac.Ce a facut unul si ce a facut celalat ptr tenisul romanesc.Te rog sa-i intrebi pe S.Halep si Horia Tecau.

  • Escobare,va aduc aminte ca in perioada cind a fost Tiriac presedinte COSR ,Romania a ocupat locul 9 in clasamentul pe medalii castigate la Olimpiada.Ce sa intamplat dupa ce a plecat el?Aduceti-va aminte ca a tras nenumarate semnale de alarma si rezultatul a fostdeschiderea dosarului despre care vorbesti.O facatura.

 2. Cine a iesit la proteste, Danilet ? El e autoritatea morala ? Ceea ce i se intampla d-lui Tiriac in lupta cu cei de la arenele BNR este nedrept. Omul acesta cand a promis a facut, nu ca altii care au furat pana si fata de masa. Care sunt investitiile masive ale BNR acolo ? Mai tot ce este acolo s-a facut in vremea de dinainte, ei poate au avut puterea si bunul simt sa mai zugraveasca ceva. E clar, se vede din avion ca acolo niste samsari de terenuri au pus ochii pe acel loc. Cum spunea dl. Badea, case, case, case, asta vad astia in acel loc, nu un complex sportiv ultramodern, care sa se intoarca dupa soare.

 3. Despre scopul cu care a descins Țiriac&co în Parlament nimic.
  Ce ușor este să scoți din context și să bagatelizezi!
  Că doar Isărelu’ este protejatul unchiului Sam!

 4. Nu se poate! E comunist! E ciuma rosie! bolsevik :))) Jos Bonta! aaa Jos drak nea!
  Sa sara capusele la aruncat cu rahat Turcesu. :))) Organ, tucan, limbriceanu, kui versi, marko bei…

 5. asa…are dreptate dar nu la asta s-au referit milioanele de oameni care au protestat, nu pentru asta au protestat judecatorii si procurorii! Nu il intrebati domnule Tudor pe Tiriac daca este de acord ca fiecare parlamentar sa isi dea un amendament pentru faptele de care sunt acuzati in procesele lor? Cataniciu plus alti 70 si-au anulat starea de incompatibilitate data de ANI, alte amendamente absurde date cu dedicatie pentru fiecare parlamentar urmarit penal! La astea nu faceti referire?

 6. De cand a devenit Tiriac un reper moral ? De cand are interese majore in cartierul Cotroceni,mai precis 17 Ha in unul dintre cartierele de mega-lux al Capitalei…De atunci vad ca vine in sprijinul “cui trebuie” cu astfel de declaratii publice…Sper sa nu faca si acolo un domeniu de vanatoare sa ne trezim cu mistretii fugariti si inspaimantati peste noi,pe strazi.

 7. Radu Tudor, mi-ar place o parere de a ta apropo de exemplele de mai jos, apropo de modificarile legilor Justitiei. Știu că e mult de citit, dar sunt explicațiile extrem de simple ale unui magistrat. Nu le-am obtinut eu dar sa-mi spui daca gresesc cu ceva:

  1. Ioana este într-o relație abuzivă de câțiva ani. În fiecare zi este jignită și amenințata de partenerul ei, fiind convinsă că nu poate ieși din acest calvar. Într-o zi lucrurile degenerează și Ioana ajunge la spital în urma bătăilor. Procurorul deschide o anchetă penală. Acum legea îl obligă să ia măsuri pentru a proteja victima. Ioana este audiată cu privire la cele întâmplate și încurajata să spună ce i s-a întâmplat deoarece este în siguranță. Modificările propuse Codului de procedură penală dau posibilitatea suspectului/inculpatului de a fi prezent la audierea Ioanei. De mâine, Ioana va fi nevoită să declare știind că agresorul este în fiecare moment în aceeași cameră! Deși victimele trebuie protejate! O prevede tot o Directivă. Iar drepturile suspectului/inculpatului erau aparate prin prezența avocatului. La fel se poate întâmpla în cazul traficului de persoane, a victimelor violenței, în cazul grupărilor infracționale! Tu ce ai spune dacă persoana de care iți este frica te-ar privi în fiecare secundă din audiere?

  2. Închipuiți-vă o percheziție informatică pentru o infracțiune oarecare (economică, de violență sau alta). În computerul suspectului/inculpatului se găsesc fișiere video conținând imagini cu caracter pornografic înfățișând minori cu vârste de 5-6 ani. Ce puteam face până acum? O noua anchetă pentru a identifica autorul. Ce am putea face dacă modificările se adoptă? Te uiți, te oripilezi ca om normal ce ești, te frustrezi puternic ca procuror și distrugi fișierele.

  3. O doamnă sau un domn are o urgență într-o seară și are nevoie sa scoată niște bani de la bancomatul din colțul blocului. Iese din casa, își scoate banii și vrea sa se întoarcă. De ea/el se apropie un cetățean, o/îl lovește cu o bata în cap, îi ia banii și o/îl lasă într-o baltă de sânge. Poate pentru multă vreme nici nu o/îl găsește nimeni. Până la urmă se află, se ridică imaginile de la bancomat. Surpriză! Nu pot fi folosite pentru a fi identificat autorul și probată fapta lui pentru că așa prevede Codul astfel modificat, ce ar trebui să apere și persoanele vătămate.

  4. Să zicem că ai o fată adolescentă, care cade victima unor traficanți de persoane, care o bat, o violează și o obligă să se prostitueze. Cumva reușește să scape. Face plângere la procuror împotriva traficanților si ii indica cu nume si prenume. Procurorul este obligat să înceapă urmărirea penala cu privire la faptă, pentru a strânge probe. S-ar impune și niște masuri de supraveghere tehnică (interceptări) pentru a proba infracțiunea. Daca propunerile de modificare a art. 307 CPP, art. 83 CPP și art. 94 CPP sunt aprobate, procurorul trebuie să-i aducă imediat la cunoștință autorului calitatea de suspect. Dacă nu face asta, toate actele ulterioare sunt nule. Acesta află că s-a formulat o plângere. Va lua toate măsurile să nu mai poată fi supravegheat. O sa aibă dreptul să fie înștiințat și să participe la orice audiere a victimelor și martorilor. O sa aibă dreptul de a consulta dosarul de urmărire penală și de a afla numele și adresele martorilor. Acest drept nu-i va mai putea fi restricționat mai mult de 10 zile. Oare cine ar mai formula plângere sau ar depune mărturie în acest context? Și să ne gândim că aceste reguli vor fi valabile în cazul tuturor infracțiunilor, inclusiv de terorism, trafic de droguri sau corupție.

  5. Ți-ai cumpărat o casă (cel mai probabil apartament prin programul Prima Casă – 60 de mp – 60.000 euro), la care mai ai de plătit 29 de ani, 1/2 sau 1/3 din ce câștigi într-o lună. Apartamentul trebuie mobilat și utilat motiv pentru care îți mai faci și alte credite la care trebuie să plătești lunar din ce ți-a mai rămas, cu gândul că în 5 ani vei termina și creditele astea dar măcar vei rămâne cu ceva. În sfârșit ai și tu un loc unde să te relaxezi, împreună cu familia, după ce îți termini programul de muncă și ești încântat de acest lucru. Surpriză! Într-o oarecare seară în care ai ieșit pentru câteva ore te calcă hoții și-ți fură tot ce ai cumpărat (cu excepția casei efective, deși sunt cazuri în care se fură inclusiv ușile) și pentru care tu vei plăti în continuare. Mai mult, aceștia umblă prin camera copilului ori camera ta și răscolesc tot, în căutarea bijuteriilor și a banilor pe care cred ei că i-ai ascuns. Ai sentimentul de viol (nu în sensul clasic) și cauți să ți se facă dreptate. Utilizând mijloacele de probă limitate conform viitoarei proceduri penale, Poliția reușește să-ți găsească binefăcătorii, care sunt hoți de meserie, fiind condamnați în repetate rânduri pentru același mod de acționare și recent eliberați din penitenciar (deh… au stat în condiții inumane, în ciuda faptului că mai aveau de executat 5 ani au ieșit mai repede din penitenciar). Surpriză! Conform viitoarelor modificări la art. 223 alin. 2 CPP, nu se poate dispune luarea măsurii preventive a arestului preventiv întrucât furtul calificat, pe timp de noapte, prin efracție și prin violare de domiciliu, prev. de art. 228, 229 alin. 1 lit. b), d) și alin. 2 lit. b) CP nu sunt prin cele enumerate în noua lege procesual penală iar posibilitatea arestării în cazul infracțiunilor pentru care legea prevede pedeapsă de 5 ani ori mai mare a dispărut!

  6. Vă intră hoțul în casă? Dacă nu va luați la bătaie cu el, procurorul nu mai poate face propunere de arestare. Fură 40 de biciclete și dă 10 spargeri? Nasol… pentru victime, pentru hoț nu se mai poate face propunere de arestare preventivă. Aveți o înregistrare cu privire la infracțiune? Ghinion. Nu mai aveți voie să o utilizați. Înregistrări stradale, camere auto, camere din supermarket? Nu mai pot fi folosite sunteți victima unei agresiuni? Dacă cel acuzat dorește, va putea asista la orice act de urmărire penală efectuat, inclusiv la audierea victimei! Potrivit propunerii de modificare, pentru infracțiunile contra libertății și a integrității sexuale (altele decât violul) nu mai există temei legal pentru a se solicita arestarea preventivă.

  7. Închipuiți-vă un dosar cu infracțiuni economice și prejudicii de milioane de euro. Pentru a demonstra mecanismul și a proba faptele, procurorul e nevoit să solicite ANAF, spre exemplu, informații din baza de date cu privire la societăți comerciale, conturi, angajați, încercând să demonstreze legătura între suspect și faptă, să găsești martori ce ar putea cunoaște ceva și ar dori să-ți și spună. Dar, nu, nu poți avea acces sau dacă vrei, îl iei de mână pe suspect și va uitați împreună pe date. Acum ar trebui să facem probele împreuna, pentru că, nu-i așa, avem același scop într-un dosar penal!

  • Uite d-aia umbla hotii liberi de ani de zile, ca au avut prevederi ce le dadea voie sa-i inhate. Ce sa-ti povestesc.
   A se vedea: bas, vidreanu, jegosanus, markobei…
   Uite tot din cauza asta suntem primii in lume la prostitutie, trafic de tot felul, furt, violenta domestica, omor… Au avut la indemana atatea parghii, dar normal ca nu se doreste a se face curatenie.
   E de munca si nici nu renteaza!
   In mocirla poti castiga mai bine si cu ocazia asta ai si motive sa inaspresti legea aberant si sa-i vaduvesti pe oameni de minima libertate, de demnitate, sa-ti bati joc de ei, asa cum iti dicteaza prietenii…

 8. Poate il intrebati si daca e normal sa bagubesti statul dar e ok cat timp o faci pentru o ruda si nu pentru tine. Ca sa iau doar un exemplu din multele amendamente tampite depuse de PSD.

    • Asta e interpretarea securista a propagandei pentru a-i prosti pe hastag rezist. Daca furi pentru o rudă, nu inseamna ca furi si pentru tine ?
     Nu mai veniti cu aberatiile astea ca va faceti de ras mai mult decat e cazul.

 9. Are dreptate Tiriac. Securistii l-au bagat la puscarie pe Gica Popescu. De ce sa avem o echipa nationala performanta ?

 10. Ok!!! Dl Tiriac are acest talent, prezent la multi prefacuti perfizi venali, prin care cum simte de unde bate vantul, acolo se aseaza. In cazul acesta, in fapt pupa in fund PSD, ptr care a lansat acum vreo 2 luni teza ca de ce n-am face mai mult cu Rusia.
  De urmarit cum ne va invata dl Tiriac cum e bine sa fim cu fundul in 2 luntri.

  • Asta-i culmea! Să-l plasezi pe Țiriac ca simpatizant al Rusiei. L-a invitat pe Putin și Xi la vânătoare, la Balc, și eu n-am aflat!. Țiriac se închină la un singur Dumnezeu. Și acela este banul.

Leave a Reply