Uniunea Europeană se confruntă, în acest moment, cu cele mai multe crize și provocări din existența sa, a afirmat vineri președintele Klaus Iohannis, potrivit Agerpres.

“Nu știm dacă vom reuși să o menținem unită. Eu sper că da, pentru că sunt un european convins, însă nu știm cum vom gestiona această criză prin care trecem acum, cum vom gestiona următoarea criză. Însă, dacă tineri ca voi consideră că se merită ca Europa să rămână unită, atunci asta vom face și vom reuși”, a spus șeful statului în cadrul Festivalului Internațional “Tineri în Dialog”, organizat de Fundația Euriade în Herzogenrath.

El le-a povestit participanților cum a decis să devină profesor de fizică și cum a organizat schimburi de experiență.

“Vorbiți cu oamenii pe care îi cunoașteți și veți descoperi că, în principiu, cu toții ne dorim aceleași lucruri. Ne dorim să avem o viață frumoasă, căutăm securitate, siguranță, șanse foarte bune pentru o carieră. Ne dorim o societate în care ne simțim bine, să găsim oameni care ne împărtășesc gândirea. Și, apoi, probabil veți putea înțelege de ce este atât de important să transformăm această gândire comună în ceva care ne apropie cu adevărat, ceea ce reprezintă Uniunea Europeană”, le-a spus șeful statului participanților, potrivit unui comunicat transmis AGERPRES de Administrația Prezidențială.

Președintele Iohannis a arătat că una dintre problemele majore la care trebuie găsită o soluție este modalitatea în care se interacționează cu vecinii UE din Est, cât și cei din Vest și din Sud.

“Cum vom reuși să găsim puncte comune, cum reușim să construim un viitor împreună și să nu ne distrugem viitorul împreună? Cum integrăm oamenii care vin din locuri defavorizate, precum Siria? Ce facem cu Africa? Acestea sunt întrebări pentru generația mea și, cel mai probabil, nu vom fi noi cei care le vor găsi o finalizare. Aceste probleme le veți moșteni voi, așa că începeți devreme să găsiți răspunsuri!”, a declarat șeful statului.

6 COMMENTS

  1. E mai mult decat simplu. Trebuie sa existe o comuniune in idei, nu in ordine date unor tari mai mici si mai noi in cadrul UE si fara intruziuni, fara o anume nervozitate si printr-un sprijin “fratesc” tuturor membrilor UE, adica un tratament egal, iar cei care sunt duplicitari, gresesc si fura la drumul mare, sanctiuni aspre, adica o mana de fier, nu duble impuneri. Despre Presedintele Republicii numai de bine.

  2. Nu-mi vine sa cred…
    Nu-mi vine sa cred ca presedintele nostru foloseste expresia “se merita”, ca un veritabil agramat.
    “Însă, dacă tineri ca voi consideră că se merită ca Europa să rămână unită, atunci asta vom face și vom reuși”. Chiar asa, daca “se merita”?
    Cred ca “se merita” sa-si faca bagajelu’ si sa se intoarca la Sibiu. Si sa-si roage sotia sa-i gaseasca o colega profesoara de limba romana cu care sa ia cateva lectii de gramatica.

  3. I-o fi “soptit o viorea” la Bruxelles chestia asta sau s-a speriat pe cont propriu (de posibilitatea de-a pică odata cu madam Merkel, stâlpul Europei actuale?)-important e ca încearcă sa-si explice neputința si “slabismul”(termenul lui Johannis, nu al meu, Doamne feri) in materie de politica externa prin neputințele altora de a tine pe roate carul european. Important e ca are curajul sa-si arate lipsa de curaj, cum ar zice Roșca Stanescu daca si-ar continua lamentațiile pe tema “am greșit ca l-am ales?” deja începute pe stiripesurse.ro

  4. Una din problemele majore a lui Iohanis ,este modalitatea in care el se intersecteaza cu functia de presedinte.Profesorul de fizica nu a dat niciodata meditatii in estul Europei dar se pricepe la Siria si Africa . Europa nu si-a gasit lider care sa o conduca unita .

Leave a Reply