Fortele Aeriene Romane au postat un mesaj foarte interesant, cu o profunda incarcatura istorica, despre escadrila de avioane de lupta F-16 intrate recent in dotare.

 

De ce escadrila F-16 Fighting Falcon poartă denumirea de Escadrila 53 Vânătoare?

Escadrila 53 Vânătoare, înzestrată cu cele mai performante avioane, făcea parte din elita aviației române de vânătoare, iar pe timpul Campaniei din 1941, a reușit performanța de a doborî 52 de aparate sovietice raportată la o singură înfrângere aeriană.

La 1 iunie 1940, în cadrul Flotilei 1 Vânătoare de la București-Pipera a fost activat Grupul 7 Vânătoare, format din Escadrilele 53 (înzestrată cu aparate Hawker Hurricane) și 57 (înzestrată cu aparate Messerschmitt Me-109).

Grupul 7 reprezenta, în acel moment, unitatea aeriană a României care dispunea de cele mai performante avioane.

Comandant al Grupului 7 Vânătoare a fost lt.cdor Alexandru Popișteanu, iar primul comandant al Escadrilei 53 cpt. Ioan Roșescu.

În anii 1941-1944, Escadrila 53 a luat parte atât la luptele de pe Frontul de Est, cât și la cele pentru apărarea teritoriului sudic al României, expus bombardamentelor aviației anglo-americane.

Ziua de glorie a Escadrilei 53 a fost 30 iunie 1941 unde, la finalul zilei, escadrila a înregistrat zece victorii și nicio pierdere.

La 12 septembrie 1941 Escadrila 53 a înregistrat singura pierdere a acestei campanii. În timpul unei lupte lângă Odessa, cpt. Ioan Roșescu a doborât două bombardiere dar, la rându-i a căzut cu avionul în flăcări.

Numărul victoriilor Escadrilei 53 Vânătoare a ajuns, la finalul campaniei, la 52 de aparate sovietice doborâte.

Din cadrul escadrilei au făcut parte mulți dintre așii aviației de vânătoare ca: Lt. av. (rez.) Constantin Cantacuzino, Lt. av. Horia Agarici, Lt. av. Lucian Toma, Adj. șef av. Andrei Rădulescu, Adj. stg. av. Petre Cordescu etc.

Emblema Escadrilei 53 Vânătoare era Mickey Mouse – perioada de glorie a desenelor animate Disney.

13 COMMENTS

 1. Mai mult decat o aducere aminte a celebrei Escadrile 53 nu cred ca se poate face. Cu certitudine asii aerului de azi ai Romaniei sunt demni urmasi ai lui Bazu Cantacuzino, Agarici sau a intregii pleaide de mari eroi ai aerului romanesc. Nu cred ca doreste cineva ca istoria sa se repete, doar niste minti bolnave pot gandi asa ceva. Sper ca aceasta denumire este in spiritul traditiei de arme. In privinta emblemei Escadrilei 53 Vânătoare nu imi aduc aminte sa fi fost la acel moment un soricel. Cred totusi ca emblema traditionala a FAR (Fortelor Aeriene Romane), nu RAF, erau cele trei cercuri concentrice tricolore in interiorul crucii Sfantul Gheorghe. Mickey Mouse a aparut mult mai tarziu. Asta pentru conformitate, daca tot ne tinem de istorie.

  • Anonimule, dacă tot îi zicem prescurtat, mai pune un R , că e mai corect: FARR. N
   Nu de alta, dar la vremea aceea mai erau încă ” Regale” forțele aeriene.
   În rest…numai de bine.

 2. Un amanunt pe care putini il stiu iar, aviatorii nostri ar trebui sa-l cultive. Fiecare aviator poate sa-si puna pe avion un simbol purtator de noroc sau un obiect mic (amuleta), un talisman, la purtator.

 3. Ce dezvăluire tati?
  La graniţa între vaslui-galaţi-vrancea se fac trageri înspăimântătoare de 2-3 zile! Nu cumva e o metodă de a înspăimânta şi teroriza oamenii din acele zone?

  • Ei…aş!!! Nu cred !
   Păi pe cei din Vrancea, dar nai ales Vaslui l,nu-i mai sperie nimeni si nimic, de multă vreme !
   Ăia-s speriați de felul lor.

 4. daca o numeau 55,63,64,65,66 sau 67 sareau americanii ca arsi. aceste 6 escadrile au doborat peste 100 de bombardiere si avioane de vanatoare americane in perioada aprilie-august 1944.plus ca au fost dotate in general cu avionul romanesc iar-80(81) nu cu avioane third-hand.oricum aceste f-16 se pare ca sunt si primele si…ultimele.acum cateva zile mapn anunta ca modelul f-16 mlu nu prea mai este disponibil.asa ca ori ramanem cu astea,ori luam f-16 c/d(alte motoare,alte echipamente,cost ora de zbor mai mare cu 50%,o fericire).

  • Eşti foarte bine informat.
   Chiar crezi că pe americani îi durea la…subbraț de cum denumim noi nu-ş ce mică unitate, care le-a doborât lor o mână de aparate,acum 75 de ani ??
   Ei pierdeau aproape 100 de avioane la un singur raid, în ’43-’44, deasupra Germaniei.
   Ce ți-i şi cu teoriile astea conspirative, domle’ !!!!

 5. Off-topic:

  Muoamm, stiri de pranz de duminica la Antena 3, numai de morti, raniti si de cadavre!! Socant! Posturi tv comerciale private, de rating oe baza de scandal, socant sau nucleara!

  P.S. Emisiunea de stiri ar trebui sa se numeasca “Corespondenta de morga&spital”, ca la asta se incadreaza mai degraba. Sal

  • Mai nea Nelule Puscarie ! Asta e realitatea in care traim, matale nu iesi din casa. De cum iesi, numai sirene, injutaturi la transportul in comun, mai in jos unuii se injura ca si-au busit masinile, altul ca unul i-a furat din buzunar si astea-s fazele usoare. Du-te o pe la unitate UPU a unui spital si esti om facut pe ziua aia. Nu mai vorbim de idiotii cu masini mari care se cred imparatii soselelor astea inguste si vai mama lor. Pe astia nici aia de la descarcerare nu-i pot scoate la lumina, asa de tampiti sunt.
   Un lucru e adevarat, unii nu suporta sa stie ca traiesc intr-o realitate extrem de cruda si nemiloasa, viata trebuie sa aiba si ceva soare insa cu gramada de tampiti din jur asta e realitatea.

 6. Vine iar 1 Decembrie…Zi in care prima aeronava care zboara deasupra Arcului de Triumf ar trebui sa fie (intotdeauna) IAR-80, apoi IAR 93 si IAR 99…Dar…asta e…: unii nu cunosc istoria, altii sunt preocupati de grija zilei de maine, altii de vreo masina cat mai scumpa(sau de o tipa cu care icheltuie cat mai mult), iar altii de modalitatea in care sa acumuleze cat mai multi bani si de off-shore-urile in care ar putea sa-i pastreze…De ce sa bage cineva bani in crearea unui simbol national ca IAR-ul? Sau macar in scoli, spitale, cultura, etc., etc. …Doar de’aia e “libertate si democratie”…”n’asha?” Ca sa “tzepuim”, sa dam “tunuri”, sa ne imbogatim “noi si neamurile nostre”, adica astia care am “emanat” imediat dupa ce au murit unii in ’89….Si pentru ei, in popor nu mai exista decat doua expresii foarte vechi, pe care le aplica mereu…”dupa cum e cazu’ “: “Dumnezeu sa-i ierte!” si….”Mortii cu mortii, vii cu vii!”

 7. perplexitatea m-a lovit, sper sa nu dau in apoplexie.
  asadar o escadrila din fortele aeriene regale ale romaniei, vorbesc de romania din 1941, avea mascota un personaj din soft power inamic???? asta ca sa pricepem cu totii, odata pentru totdeauna, cum e cu puterea occidentului: poti sa fiii mama inamicului, ca nu rezisti unei creatii inocente si puternice. o armata aliata cu nazistii se induiosa la animalutele hollywoodiene.
  si toata gasca lui mickey mouse i-a dat la temelie kremlinului pana a cazut tot comunismul.
  hope donald trump is not a cartoon and will be up to his job! eventually….

 8. …”poti sa fiii mama inamicului, ca nu rezisti unei creatii inocente si puternice”… Pai…in acele vremuri nu prea a rezistat multa lume (din toate partile beligerante) nici la…”Lili Marlen”

 9. Da,da, Lily Marlene cantat de Marlene Dietrich, fugita in SUA din Germania nazista. If you get my drift…see nothing running contrary to what the boeuf qui rit says

Leave a Reply