Interesant : pina mai ieri, Ambasada Olandei era varf de lance in criticile dure aduse celor care doreau schimbari legislative. Azi, o nuanta foarte importanta, Ambasada Olandei doar urmareste dezbaterile si ia nota de criticile Comisiei Europene. Sa fie de la contractul pentru fregate?!

Ambasada Olandei la Bucureşti urmăreşte ‘cu interes’ dezbaterea publică asupra propunerilor făcute, de modificare a legilor Justiţiei, procedura legislativă şi rezultatul acestor discuţii, se arată într-un răspus al misiunii diplomatice, la solicitarea AGERPRES.

Totodată, se precizează în răspunsul citat, ‘ambasada a luat notă şi de declaraţia făcută de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, în măsura în care Comisia Europeană este instituţia care gestionează evaluarea progreselor făcute în domeniul justiţiei, prin Mecanismul de Monitorizare şi Verificare’.

Şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea, şi-a exprimat îngrijorarea faţă de modul în care propunerile de modificare a legislaţiei, anunţate pe 23 august, ar putea afecta independenţa justiţiei.

‘Suntem îngrijoraţi de modul în care propunerile de modificare a legislaţiei, anunţate pe 23 august, ar putea afecta independenţa justiţiei în cazul în care aceste modificări s-ar regăsi în textele de lege şi ar intra în vigoare. Cel mai recent raport MCV, publicat în 25 ianuarie, a recunoscut progresele realizate de procurorii şi judecătorii din România în lupta împotriva corupţiei la nivel înalt, precum şi faptul că acestea reprezintă o dovadă a independenţei şi profesionalismului instituţiilor din sistemul judiciar. În acelaşi timp, raportul a subliniat clar faptul că orice măsuri care subminează aceste progrese sau au ca efect diluarea sau minimizarea definiţiei corupţiei ca infracţiune vor avea impact asupra evaluărilor viitoare’, a declarat Angela Cristea, potrivit unui comunicat transmis, miercuri, AGERPRES.

În context, Cristea s-a arătat surprinsă de articolele de presă care susţineau că propunerile prezentate de ministrul justiţiei, Tudorel Toader, au girul Comisiei Europene.

‘Suntem surprinşi de materialele de presă potrivit cărora propunerile de modificare a legilor justiţiei ar fi fost discutate sau chiar sprijinite de Comisia Europeană. În întâlnirea prim-vicepreşedintelui Frans Timmermans, din 26 iulie, cu ministrul român al justiţiei, Tudorel Toader, s-au discutat la modul general planurile şi priorităţile de acţiune în domeniul justiţiei pentru lunile următoare, fără detalii despre propunerile de modificare a legislaţiei relevante. Comisia a solicitat autorităţilor române să transmită aceste propuneri şi explicaţii adiţionale, care vor fi analizate în detaliu de îndată ce le vom primi’, a subliniat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Angela Cristea a precizat că CE va sprijini doar acele reforme care vor consolida progresele pe care ţara noastră le-a făcut în domeniul justiţiei.

‘Sperăm ca orice măsură luată de România în domeniul justiţiei şi al statului de drept să reprezinte un pas înainte către îndeplinirea celor 12 recomandări cuprinse în raportul MCV 2017 şi să consolideze ireversibilitatea şi durabilitatea progreselor deja realizate. Comisia Europeana va oferi României tot sprijinul necesar’, a mai declarat şefa Reprezentanţei Comisiei Europene în România.

Propunerile de modificări la legile Justiţiei au fost publicate miercuri seara, pe site-ul Ministerului Justiţiei.

 

9 COMMENTS

  • Nieh…sa nu ne facem iluzii
   Au intrat germanii cu bocancii in legile justitiei prin ambasadorul lor deci marionetele lor olandezii iau o mica pauza.
   De regula ei erau obraznicii principali care latrau in locul lui merkel dar mai rotesc un pic.

   Intre timp ambasadorul Klemm s-a dus si el peste ministrul justitiei inca o grava imixitiune care afeteaza imaginea Americii si lezeaza demnitatea romanilor.

 1. Angela Cristea ar trebui să-și facă griji doar pentru independența propriei judecăți, iar ambasadorii pentru evenimentele din propriile țări. Mă kk pe discursurile, îngrijorarea şi MCV-ul lor, atâta vreme cât sunt permise abuzurile într-un stat aliat, nu “cotropit”, şi, mai mult, sunt părtaşi la înfăptuirea lor, întru promovarea propriilor interese…De bună seamă, nu din “dragostea” ce o poartă poporului român.
  Hans cel Constipat ar trebui să-şi ia laxativele ca să scape de îngrijorare.

   • Repet: mă kc (necesitate) pe discursul, INGRIJORAREA și MCV-ul celor care tratează România ca pe o colonie, indiferent din ce zonă geografica provin (vest sau est).

 2. Domnule Radu Tudor, parerea doamnei Girbovan nu o mai publicati de data asta ?

  A spus ca nu e bine sa fie scos presedintele si sa fie mutata Inspectia Judiciara la MJ, exact ce spunea Iohannis cand se “sinucidea politic” sau ce critica PNL, USR, procurorii, parte din mass-media, societatea civila, ambasadele, etc !

 3. Pai sa umble puscariasul dragnea de mana cu urmaritul tariceanu in lant cu todorel, pe la ambasade si sa-i mituiasca cu contracte sa le inchida gura. Ce speranta mare chiar din partea Olandei. Ce frumos…au înțeles infractorii care este calea

 4. Despre care progrese “realizate de procurorii din România în lupta împotriva corupţiei” vorbeste aceasta Angela Cristea? Ca dupa 13 ani de cind tot facem astfel de progrese, ar fi trebuit sa fim cei mai necorupti din Ieuropa, dar stam mai rau ca in 2004!!
  Sau progresam … inapoi?

  • Vrei a spui ca de cand ne conduce Kovesi, Klemm, Merkel , amabsadorul Olandei , basau, iohanasau nu s-au facut progrese in propaganda anti-coruptie?

Leave a Reply