Mircea Dinescu in Catavencii :

O comedie dîmbovițeană cu prea mulți actori piromani

Aidoma acelui cosmonaut care, plecînd în văzduh din Uniunea Sovietică a lui Gorbaciov, a avut șocul de a ateriza în Maica Rusie a lui Elțîn, călătorul care a părăsit Bucureștiul anul trecut în decembrie, cu Iohannis gata să-și facă harakiri cu unghia de la degetul mic al Alinei Gorghiu și cu Liviu Dragnea revărsînd din cornul abundenței, în aclamațiile mulțimii, pensii, salarii și mari găuri de covrig, n-ar mai înțelege nimic văzînd că, între timp, peste români a pogorît caragialianul “Jos Iordache!”, călare pe “ciuma roșie” renăscută dintr-o jenantă confuzie.

De ce oare li s-a năzărit junilor dreptaci sau stîngaci că pe acoperișul clădirii din Piața Victoriei joacă tontoroiul fantomele tovarășilor Ilie Verdeț și Emil Bobu, cînd în realitate acolo bat step, fără jenă, Avocatul Poporului Victor Ciorbea, fost prim-ministru țărănist, alături de fostul prim-ministru liberal Tăriceanu? Ca să nu mai vorbim că nici proaspeții miniștri ai Guvernului Grindeanu nu prea par să doarmă cu fotografia lui Marx sub pernă.

Noi înțelegem că Iohannis ar dori să-l vadă pe Dragnea înlănțuit, ca să-i ciugulească ca un vultur sibian pateul de ficat pentru afrontul de mai an, numai că această joacă cu focul, pornită de la comedia dîmbovițeană a autograțierii, capătă proporțiile unui incendiu devastator provocat de piromanii amatori din ambele tabere.

Priponirea lui Dragnea l-ar lăsa pe Klaus Iohannis fără obiectul muncii, căci ideea unui guvern liberal într-un moment cînd liberalii nu și-au regăsit snaga le-ar pica bine chiar și socialiștilor pitulați după buget. Retrași în Parlament să-și lingă rănile, la momentul oportun le-ar arunca liberalilor în brațe nu doar un cartof fierbinte, ci unul de-a dreptul făcut scrum: “Să vedem cum vor plăti fraierii salariile, pensiile și tiribombele pe care le-am promis noi astă-toamnă alegătorilor”, își vor șopti ei în barbă, gata să hiberneze pînă dă colțul ierbii.

Atunci, populației înfometate i se va face poftă din nou de socialism științific, iar Iohannis va ieși degrabă în stradă, cu calabalîc cu tot, să ceară azil politic în liniștita cetate a Sibiului, unde cinci căsuțe orfane îl așteaptă cu brațele deschise.

http://www.catavencii.ro/editorial/o-comedie-dimboviteana-cu-prea-multi-actori-piromani/

2 COMMENTS

  1. Din pacate acest deranj s-a progagat in in toate ungherele societatii. Colegi mai tineri aidoma celor iesiti in piata mare, nu stiu ce au dar astazi sunt foarte nervosi, nu le poti intra in voie.
    Daca-i intrebi de Raluca Pruna raspund senin “cine-i ?”, in schimb ca la un semn toti il cunosc pe Iordache, parc-ar fi colegi de ieseala. “O comedie dîmbovițeană cu prea mulți actori piromani.”

  2. O vrajeala mioritica, cu prea multa manipulare, cu mamaligari si prosti facuti gramada, unii fiind si basisti opariti sustinatori frenetici de pro-securisme, desi tinerii in decembrie ’89 au strigat: “Nu esalonul 2 si fosta securitate!”. Are dreptate maestrul (bucatar?) Dinescu!

Leave a Reply