Guvernul României a aprobat, în ședința de astăzi, o ordonanță de urgență care majorează semnificativ, de la 1 ianuarie 2019, valoarea indemnizațiilor prevăzute de Legea nr. 49/1991 pentru invalizii, veteranii şi văduvele de război.

Documentul prevede creșterea indemnizațiilor pentru marii mutilaţi şi cei încadraţi în gradul I de invaliditate de la 259 la 1.500 lei lunar, pentru invalizii de război încadraţi în gradul II de invaliditate, de la 231 la 1.000 lei lunar și pentru cei încadraţi în gradul III de invaliditate, de la 196 lei la 900 lei lunar.

În cazul veteranilor de război și văduvelor de război, dacă acestea din urmă nu s-au recăsătorit, majorarea este de la 161 lei la 600 lei lunar.

Măsura de majorare adoptată de Guvern este una reparatorie, având în vedere că aceste indemnizații sunt în sumă fixă, se indexează, conform legii, în funcţie de rata inflaţiei, iar valoarea lor este foarte scăzută.

În prezent, în România sunt 7.027 veterani de război, din care 103 sunt invalizi de război, 389 văduve de război și de 57.530 văduve de veterani de război.

1 COMMENT

  1. Era si timpul sa ne cinstim eroii si sa avem grija de ei!Indemnizatia care o aveau era jenanta si nu acoperea nevoile!E bine asa!Mi-a placut Imnul cantat de baietelul din Alba Iulia la sedinta solemna,emotionant moment,a pus suflet curat!Un pui de roman impresionant in port popular,m-am simtit roman!As vrea sa stiu cine e si cati ani are,talentat copilul,trebuie incurajat sa cante!

Leave a Reply