În urma atentatului din periferia Moscovei, atentat revendicat de mişcarea teroristă Stat islamic (Daech), autorităţile de la Paris au decis să ridice la nivelul maxim – «urgenţă atentat» – dispozitivul francez de luptă antiteroristă Vigipirate, scrie rfi.ro.

«Tinând cont de revendicarea atentatului de la Moscova de către organizaţia Stat islamic şi a ameninţărilor care planează  asupra ţării noastre, am decis să ridicăm alerta antiteroristă Vigipirate la nivelul ei maxim, numit «urgenţă atentat»». Iată explicaţia dată duminică seara de premierul francez Gabriel Attal în urma Consiliului de Apărare organizat în jurul preşedintelui Emmanuel Macron la Palatul Elysée. Un Consiliu convocat de şeful statului cu 4 luni înaintea Jocurilor olimpice de vară ce vor avea loc la Paris.

Teama Parisului este fondată. «Revendicarea atentatului de la Moscova provine de la mişcarea Stat islamic în Khorossan. Ori, această organizaţie ameninţă Franţa şi a fost implicată în mai multe atentate dejucate în mai multe state europene precum Germania şi Franţa» a precizat liderul guvernului de la Paris.

Planul Vigipirate fusese retrogradat la nivelul 2 – «securitate întărită, risc de atentat» – în luna ianuarie.

Ultima oară când Vigipirate fusese ridicat la nivelul maxim a fost toamna trecută, după ucidere aunui profesor la Arras, în ziua d e13 octombrie.

Reamintim, atacul comis vineri seara într-o sală de concerte din apropierea Moscovei a făcut cel puţin 137 de morţi şi peste 180 de răniţi. Atacul a fost revendicat de Daech – o revendicare autentificată de occidentali – dar Moscova încă nu a pus în cauză organizaţia islamistă, încercând să pună atacul pe seama Ucrainei. Acuzaţiile în acest sens exprimate de Vladimir Putin au fost respinse vehement de preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Atacul terorist de vineri este cel mai ucigător comis în Rusia în ultimii 20 de ani şi cel mai sângeros revendicat de Daech în Europa. Daech – sau ISIS cum i se mai spune – este o organizaţie pe care Rusia o combate în Caucaz dar şi în Siria, scrie rfi.ro

 

Leave a Reply