Intr-o analiza realizata de Raiffeisen Bank pentru clientii premium, exista o veste buna si doua proaste despre economia romaneasca :

  1. Datele publicate în data de 7 septembrie de INS cu privire la dinamica PIB real în T2 2022 au confirmat performanţa foarte bună a economiei din acesată perioadă revelată de estimările iniţiale. Astfel, nivelul PIB real din T2 2022 a fost cu 2,1% mai mare decât cel înregistrat în T1 2022 şi cu 5,3% mai mare decât cel înregistrat în T2 2021. Atât consumul populaţiei, cât şi investiţiile au continuat să crească în T2, în timp ce sectorul serviciilor a fost principalul determinant al creşterii economice pe parte de ofertă.
  2. Deficitul public din iulie s-a situat la un nivel foarte ridicat alimentat de o creştere generaliză a cheltuielilor publice şi o perfomanţă slabă a veniturilor. Ne aşteptăm ca deficitul bugetar să se menţină la niveluri ridicate în perioada august-decembrie. Scenariul noustru plasează deficitul public la 6,5% din PIB în 2022.
  3. Rata anuală a inflaţiei s-a accelerat la 15,3% în luna august de la 15% în iulie, situându-se uşor peste aşteptări. Avansul preţurilor de consum din august a fost susţinut de creştere generalizată a preţurilor din economie, dar cele mai mari creşteri s-au înregistrat la nivelul preţurilor alimentelor. Rata anuală a inflaţiei ar trebui să se menţină pe o traiectorie ridicată în perioada următoare

Leave a Reply