O veste destul de proasta pentru Romania : greii lumii occidentale se cearta si lanseaza in spatiul public ipoteze, scenarii si dorinte care nu suna bine deloc pentru tara noastra.

Am abordat de cateva ori in diverse postari tema unei asa zise armate europene si am argumentat de ce este acest proiect periculos acum. Pentru Romania, aflata pe Flancul de Est al NATO, garantia securitatii teritoriului si a protejarii populatiei o reprezinta Alianta.

Orice plan ce pune in paranteze NATO este un imens cadou facut celor ce doresc o dezbinare puternica in spatiul occidental, transatlantic. Folosindu-se de afirmatiile nefericite din trecut ale presedintelui Trump in legatura cu Alianta si modul in care se fac toate contributiile financiare, Franta si Germania si-au luat un avant imperial si incep sa cobzareasca zi de zi acest paralelism periculos al armatei europene.

Este tot ce lipseste acum unui continent greu incercat de populism, fals nationalism, extremism, intoleranta, migratie si tensiuni politice majore intra si inter statale.


Franţa trebuie să fie atentă la activităţile Germaniei şi să nu uite ce s-a întâmplat în războaiele mondiale, avertizează preşedintele SUA, Donald Trump, în timp ce secretarul american al Apărării, James Mattis, a pledat pentru consolidarea NATO, în contextul iniţiativelor de creare a armatei UE. Preşedintele “Emmanuel Macron sugerează crearea propriei armate pentru apărarea Europei de SUA, China şi Rusia. Dar Germania a fost în Primul şi în al II-lea Război Mondial. Cum s-a descurcat Franţa? Începuseră să înveţe germană în Paris înainte de a veni trupele Statelor Unite. Plătiţi pentru NATO sau nu!”, a transmis Donald Trump prin Twitter.

La rândul său, James Mattis a declarat că Washingtonul este favorabil consolidării activităţilor Alianţei Nord-Atlantice, o structură “esenţială” pentru apărarea Europei. Întrebat despre iniţiativa de creare a unei armate europene, James Mattis a declarat, conform cotidianului The New York Times: “Considerăm NATO elementul esenţial pentru apărarea Europei şi susţinem deplin naţiunile să intensifice eforturile pentru apărarea comună” transatlantică.

Preşedintele SUA, Donald Trump, ar fi trebuit să manifeste “decenţă” şi să respecte doliul din Franţa la trei ani de la atentatele islamiste de la Paris, a declarat miercuri Benjamin Griveaux, un purtător de cuvânt al Guvernului de la Paris.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a transmis marţi că susţine înfiinţarea unei armate integrate a Uniunii Europene, menţionând drept exemplu Primul Război Mondial. “Ar trebui să lucrăm pentru înfiinţarea unei armate europene reale”, a declarat Merkel.

https://youtu.be/7gHOA2y9BzU

La rândul său, preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a afirmat că Uniunea Europeană trebuie să înfiinţeze propria armată, pentru a reduce dependenţa de Washington în materie de apărare, denunţând apariţia unor “puteri autoritariste” şi evocând necesitatea apărării Europei de Rusia, China şi chiar Statele Unite. “Nu vom putea apăra europenii dacă nu decidem să avem o adevărată armată europeană. În faţa Rusiei, care este la frontierele noastre şi care arată că poate fi ameninţătoare, trebuie să avem o Europă care să se poată apăra mai mult de una singură, fără a depinde doar de Statele Unite, şi care să fie mai suverană”, a declarat Emmanuel Macron. Preşedintele Franţei a avertizat, fără a oferi detalii, că există “puteri autoritariste ce reapar şi se reînarmează la frontierele Europei”. “Trebuie să ne apărăm de China, de Rusia şi chiar de Statele Unite ale Americii”, a adăugat Emmanuel Macron.

Liderul de la Paris a denunţat decizia preşedintelui Donald Trump de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), semnat cu Rusia. “Cine va fi victima principală a acestei decizii? Europa şi securitatea sa”, a avertizat el.

Uniunea Europeană a atras atenţia Administraţiei Donald Trump că decizia de retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF) va genera “instabilitate” şi o “cursă a înarmării”, cu efecte asupra ţărilor europene. Administraţia Vladimir Putin a condamnat decizia preşedintelui Donald Trump privind eventuala retragere a Statelor Unite din Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF). În acest context, fostul preşedinte sovietic Mihail Gorbaciov a îndemnat aliaţii Statelor Unite să nu devină “rampe de lansare a rachetelor americane”.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, şi Angela Merkel, cancelarul Germaniei, pledează pentru aprofundarea integrării la nivelul Uniunii Europene. Statele Uniunii Europene au stabilit să aloce fonduri suplimentare pentru proiecte militare europene, în contextul ieşirii din Blocul comunitar a Marii Britanii, care se opune oricăror iniţiative ce ar putea conduce la crearea unei armate a UE. Agenţia Europeană a Apărării a decis în 2017 constituirea unui Mecanism pentru Cooperare Financiară ca sursă pentru finanţarea structurilor de apărare ale Uniunii Europene.

Uniunea Europeană intenţionează eficientizarea şi uniformizarea structurilor din industria militară, astfel încât ţările membre UE să fie mai puţin dependente de Statele Unite în materie de apărare, anunţa la începutul anului 2017 preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker. La sfârşitul anului 2016, Uniunea Europeană a lansat cel mai mare proiect de cercetare pentru consolidarea apărării din ultimii zece ani, în contextul deciziei Marii Britanii de ieşire din spaţiul comunitar şi al riscurilor ca Administraţia Donald Trump să nu mai respecte angajamentele de securitate.

În scopul relansării cooperării în materie de apărare, Comisia Europeană a propus crearea unui fond de cinci miliarde de euro şi anularea reglementărilor care opreau investiţiile pentru apărare din bugetul comun al UE, scrie Mediafax. Miniştrii de Externe ai statelor europene au pledat, în contextul victoriei lui Donald Trump în SUA, pentru consolidarea sistemului UE de apărare, în timp ce Federica Mogherini, Înaltul reprezentant pentru Afaceri Externe, a catalogat Uniunea Europeană drept o “superputere”.

COLAC PESTE PUPAZA

Contraspionajul din Franţa denunţă manevre americane de spionare a Airbus şi a altor companii emblematice din sectoare strategice franceze, potrivit France 3.

Ziarul Le Figaro publică miercuri un document al DGSI (Direcţia Generală de Securitate Internă, subordonată Ministerului de Interne francez) destinat guvernului pentru a alerta autorităţile de la Paris în legătură cu ingerinţa SUA în Franţa.

În acest document, datat 12 aprilie, DGSI precizează: ”Actori americani desfăşoară o strategie de cucerire a pieţelor de export care, în special în ceea ce priveşte Franţa, se reflectă printr-o politică ofensivă în favoarea intereselor lor economice. Sectoarele vizate corespund domeniilor de viitor, prezentate demult ca strategice de către autorităţile americane, între care aeronautica, sănătatea şi, mai în general, sfera de cercetare”.

Întreprinderile franceze din sectoarele respective ”fac obiectul unor atacuri selective, în special prin litigii juridice, încercări de colectare de informaţii şi ingerinţe economice”, conform acestui document de şase pagini.

Referitor la Airbus, DGSI subliniază un context extrem de concurenţial în care SUA efectuează ”manevre pentru a favoriza Boeing pe pieţe promiţătoare”, conform agenţiei de presă EFE.

În raportul său, DGSI notează că fabricantul de avioane european întâmpină ”dificultăţi ciclice de câţiva ani” în ceea ce priveşte programele sale de avioane A380, A320 şi A400M şi că este ”vulnerabil pe teren judiciar”, încercând să evite sancţiuni grele.

Case americane de avocatură intervin în cadrul Airbus în contextul auditelor de conformitate în materie de luptă împotriva corupţiei, avocaţii dispunând din 2015 la un acces privilegiat la datele strategice ale grupului. Experţii DGSI adaugă: ”Informaţiile de toate felurile sustrase din cadrul Airbus permit cartografierea tuturor intermediarilor şi contactelor grupului, precum şi a axelor sale de dezvoltare internaţională”.

Un alt element îngrijorător menţionat în document este că mulţi dintre aceşti avocaţi ”sunt în contact cu administraţiile americane” şi că au fost deja responsabili pentru proceduri similare în trecut cu privire la Alstom şi Technip, două companii franceze care au ajuns să fie condamnate la pedepse severe.

În acest sens, Le Figaro citează un responsabil având competenţe deosebite în probleme de securitate naţională. Potrivit acestuia, ”americanii cooperează foarte strâns cu Franţa şi cu serviciile aliate la nivel operaţional împotriva terorismului islamic şi a spionajului chinez şi rusesc, dar 60% din activitatea lor rămâne centrată pe colectarea de informaţii strategice”. ”Toate mijloacele sunt bune pentru a-şi susţine patriotismul economic”, a afirmat el, potrivit Agerpres.

PS : Ma bucur ca impartasesc aceleasi opinii cu reputatul jurnalist si analist Judy Dempsey 

http://carnegieeurope.eu/strategiceurope/77703?lang=en

 

10 COMMENTS

    • Nemtii sunt sefii Imperiului European denumit impropriu Uniune. Nu vor vrea sa lase puterea si vor trece la urmatorul pas: crearea armatei germane cu care sa isi asigure supunerea tarilor europene care mai zic miau. Ce vor face cu armata? Razboi. Avem experienta celor doua razboaie mondiale. Este daca vreti decizia disperata a sorosistilor de a desprinde Europa de America pt ca America nu mai e sorosista prin votul dat presedintelui Trump.

      • “Ce vor face cu armata?”

        Eu am alta parere: fiind formata din nationalitati diferite, “armata” asta va avea rolul ca divizii de o anumita nationalitate sa poata fi trimise intr-o tara a “Imperiului” care fie arata fie nesupunere la virf, din partea Guvernului ei fie in care sunt masive proteste publice impotriva Guvernului ei tradator in favoarea conducerii imperiale. Vor fi trimise din start, sub pretextul schimbului de experienta, al cooperarii si al asigurarii securitatii. Cam ca armata sovietica de dupa al doilea razboi, care dupa ce “a eliberat” popoarele a cam uitat sa plece zeci de ani…

        De ce schema asta? Pentru ca numai aia pot trage in acel popor. In general, nicio armata nu trage impotriva propriului popor deci e nevoie de militari de alta nationalitate care sa execute astfel de ordine.
        Deci asa-zisa “armata europeana” va fi doar un fel de jandarmerie militara europeana, forte de ocupatie pregatite “sa faca ordine”.
        Asa au facut si romanii, care aveau legiuni formate intr-o parte a Imperiului dar trimise sa pazeasca, sa lupte in cu totul alta parte a Imperiului. Legiunile iberice au fost trimise in Dacia, cele dacice in nordul Aficii (Algeria de azi), cele galice in Orientul Mijlociu….

        De aceea avem nevoie de citi mai multi militari americani stationati permanent in Romania. SUA nu au astfel de interese, americanii nu vor trage in romani.

  1. Domnule Tudor din tot articolul expus mai sus trag o concluzie, lumea asta mare este in razboi, nu al armelor, unul ceva mai subtil, cel economic la fel de dur aproape ca cel al armelor.
    N-am sa-mi expun parerea pentru ca sigur unii nu vor fi de acord, iar altii vor fi cu totul in asemtimentul meu.
    Un lucru este cert, Romania este din nou luata prin surprindere, suntem reprezentati si condusi de tradatori, diplomatia noastra este ca si inexistenta, aspectul economic din pacate nu poate fi luat in considerare, iar noi mergem cu capul inainte dar plecat.

  2. de multa vreme teoria rusilor si dorinta e ca daca Tratatul de la Varsovia s-a desfiintat atunci nici NATO nu mai are rost si ar trebui desfiintat.

    State slabe, fara resurse energetice si fara puterea si anvergura SUA sau a UK, hranite si dezvoltate de 25 de ani doar din colonializarea Europei si acum in nevoie si in cautare de noi piete (arabii, Asia, Rusia) Germania si Franta doresc cooperare cu rusii si par a fi dispusi sa cedeze mult in contrapartida pentru resursele, protectia si prietenia rusilor.

    Germania ne-a mai vindut rusilor in istorie si se stie ca istoria se repeta. Franta a fost si este complet impotenta pe scara mare, fie economic fie militar, de 200 de ani. Alegerea istorica, strategica nu e deloc grea dar cu tradatori pregatiti de Franta si de Germania sa fie pusi sa conduca Romania nu prea avem sanse.

    Romania, un stat mic si amarit prin comparatie cu toti colosii astia, trebuie sa aleaga intre existenta sa statala si o relativa, temporara si probabil iluzorie bunastare. Trebuie sa aleaga intre a exista, chiar si cu “mai putina” Franta si Germanie dar cu mai multi americani, evrei si englezi si altii dar fara rusi si a inceta practic sa existe ca stat fiind la mina si bunavointa Frantei si Germaniei si fiind potential obiect de tranzactie internationala.
    De asta suntem bataia lor de joc, de asta nu intram in Schengen, de asta exista mcv; ca sa fim usor dispensabili, la nevoie, nu pentru ca Dragnea a angajat doua femei la primarie. Remember Ribbentrop-Molotov 1940, remember 1812, 1774 … chiar si perioada 1992-1996 cind tot americanii au fost singurii care ne-au bagat in seama si scos din kkt ca atunci eram cedati rusilor.

    Sigur, grea si nedorita alegere, dar care e in cazul asta supremul interes national? Nu e greu, daca esti cu adevarat roman, patriot si daca nu esti impus in functie de nemti, de francezi sau de rusi, fie direct fie prin serviciile noastre secrete care le apartin.
    Nu trebuie sa ne vaicarim, nu trebuie sa speram ca “greii” se vor intelege sau ca ii pacalim noi cumva ci trebuie sa ne pregatim. Dezvoltare economica cu orice pret, valorificarea resurselor naturale, intarirea masiva a armatei si cresterea rezervei de aur. Simplu de spus, greu de facut.

    Asta nu insemna sa fi nici antieuropean, nici populist ci doar sa nu fi sinucigas la nivel national, la nivel istoric.
    Ar fi nevoie de un Kogalniceanu, de un Bratianu sau de Maniu, nu de nevasta lui Antonescu (un zero barat in cariera) care voteaza impotriva Romaniei, nu de Firea care ar vrea sa fie si mai importanta cu orice pret. Tariceanu pare a fi singurul cu profilul necesar si poate reusi cu sprijin psd. De aceea, mai nou, are dosar. Acum se intelege ecuatia?

  3. Soros are sediul pricipal in Berlin, iar Macron este al lui, asa cum sint si alti 240 din politicienii si functionarii E.U. Restul vine de la sine! E.U. a esuat in 2003, dar romanii n-au luat act de acest fapt, ceea ce nu este o surpriza, daca tinem cont de faptul ca sint rupti total de realitate. Ce avem de atunci este E.U. Germania, din care GB n-a mai vrut sa faca parte. In cercurile politice britanice se discuta faptul ca este o rusine pt o natie care a invins Germania in doua R.M. sa ajunga in situatia de-a primi ordine de la aceasta. Faptul ca acele ordine, de care este capabila Germania, sint aberante, nu cred ca poate fi vreo surpriza pt cineva! Este o mare rusine ca romanii nici n-au stiut unde se baga si nici despre ce este vorba! Daca tara ar fi dispus de-o elita responsabila, dar acest lucru n-a mai fost posibil, in urma evenimentelor petrecute in perioada 50-70, s-ar fi ajuns la statutul de tara neutra, singura situatie din care s-ar fi putut obtine avantaje. Incompetenta asa numitei elite, ridicata dupa 45 si s-a vazut din cine s-a formata aceasta, la care adugam servilismul si lipsa totala de caracter a celor care o compun, ne-a adus exact in situatia de astazi, in care existenta statului roman este mai mult decit incerta. Din pacate nu pot avea pretentii la nimic. Ce-o veni, aia o sa fie, pt ca nu exista decit f putini romani, care, din pacate, n-au nici un cuvint in societatea, numita impropiu romaneasca, de peste sapte decenii! Patriotii vestici de astazi vor pierde statul facut de inaintasii romanilor, cu enorm de multe si f mari sacrificii!!! Inconstienta, iresponsabilitatea, mindria aberanta, lipsa identitatii, a caracterului si demnitatii nu sint calitati menite sa te ajute vreodata ca natie!

    Ochi ageri are dreptate!

Leave a Reply