O veste uriaşă din Ucraina : mai multe tipuri de armament modern, in special sisteme de rachete, blindate si tancuri sunt deja pe teritoriul Ucrainei, ca donatie din partea celor 50 de state ce sprijina Kievul in efortul de eliberare a tarii dupa invazia ruseasca. 

Ucraina a primit primele sisteme de apărare antiaeriană americane Patriot, iar tancuri de luptă uşoare franceze AMX-10 se află deja pe front, au anunţat miercuri autorităţile ucrainene, în contextul în care Kievul pregăteşte o contraofensivă de amploare împotriva forţelor ruse, relatează France Presse.

”Astăzi, frumosul nostru cer ucrainean devine mai sigur întrucât sistemele de apărare antiaeriană Patriot au sosit în Ucraina”, a scris pe Twitter ministrul ucrainean al apărării Oleksii Reznikov, care a mulţumit Statelor Unite, Germaniei şi Olandei pentru că ”s-au ţinut de cuvânt”.


La jumătatea lunii decembrie, Washingtonul s-a angajat, în timpul vizitei istorice a preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în SUA, să-i furnizeze Ucrainei sistemul său de apărare antiaeriană Patriot, într-un moment când Rusia bombarda masiv infrastructurile energetice ucrainene.

Acest sistem va consolida ”de manieră semnificativă” apărarea ucraineană în faţa atacurilor ruse, sublinia şeful statului ucrainean cu acel prilej. El dădea asigurări că acest echipament va fi utilizat doar în scop ”defensiv” şi nu pentru a lovi teritoriul rus.

În 20 ianuarie, Olanda a anunţat că îi va furniza Ucrainei ”două lansatoare” Patriot şi rachetele interceptoare aferente, în cadrul unei ”livrări comune” cu SUA şi Germania. Berlinul se angajase în 5 ianuarie să livreze unul din aceste sisteme.

O veste la fel de importanta este ca cele 14 tancuri britanice Challenger 2 au ajuns si ele deja in Ucraina. Anuntul a fost facut chiar de Ministerul britanic al Apararii.

 

Tot miercuri, armata ucraineană a mai anunţat că a desfăşurat tancuri uşoare de luptă franceze AMX-10, utilizate în special pentru ”misiuni de recunoaştere”, fără a preciza numărul lor.

Imagine

SUA se află în fruntea unei campanii internaţionale de ajutor pentru Ucraina, după ce a format rapid o coaliţie de zeci de ţări pentru a sprijini Kievul după declanşarea invaziei ruse în februarie 2022, scrie Agerpres.

Informatii din Ucraina demonstreaza ca si cele 100 de vehicule blindate pentru infanterie Bradley M2 donate de Armata SUA au ajuns in Ucraina si sunt 100% operationale pentru contraofensiva.

#Ucraina
#armament
#blindate
#rachete
#tancuri
#aparare
#informatii
#RaduTudor

1 COMMENT

Leave a Reply