Peste 6.000 de persoane au fost ucise în estul Ucrainei de la începutul conflictului armat între separatiştii proruşi şi forţele proguvernamentale, în aprilie, anunţă biroul Înaltului Comisar ONU pentru Drepturile Omului într-un comunicat emis luni, relatează CNN.

Escaladarea conflictului în ultimele săptămâni, mai ales în zonele aeroportului Doneţk şi Debalţeve, s-a soldat cu sute de morţi, atât civili cât şi militari, potrivit noului raport.

Documentul zugrăveşte o imagine de “devastare nemiloasă a vieţii civililor şi infrastructurii”, a declarat Înaltul Comisar ONU pentru Drepturile Omului Zeid Ra’ad Al Hussein.

El a îndemnat toate părţile să respecte înţelegerile de la Minsk, care prevăd un armistiţiu.

Luptele i-au afectat extrem de puternic pe civili. “Multe persoane au fost blocate în zone de conflict şi au fost nevoite să caute adăpost în subsoluri, aproape fără apă potabilă, hrană, surse de căldură, electricitate sau medicamente de bază”, afirmă Zeid, citat în comunicat.

Ideea că civilii au rămas în zone de conflict de bunăvoie este “greşită”, potrivit înaltului oficial. “Numeroase persoane au rămas deoarece se tem pentru vieţile lor în cazul în care încearcă să plece. Mulţi alţii stau să-şi protejeze copiii, alţi membri ai familiei sau proprietăţile. Iar alţii sunt obligaţi să rămână în pofida voinţei lor sau pur şi simplu nu sunt capabili din punct de vedere fizic să o facă”, a spus Zeid.

O serie de atacuri teroriste comise la Mariupol, Harkov şi Odesa – oraşe care se află în afara zonei de conflict – constituie un precedent negativ, a subliniat Înaltul Comisar. “În cazul în care această tendinţă continuă, ea va deschide un capitol nou şi foarte sângeros în conflict, extinzând zonele în care statul de drept şi protecţia drepturilor omului nu există”, a spus Zeid.

Bilanţul anunţat anterior de ONU era de 5.809 morţi documentate.

 

2 COMMENTS

  1. Radu cîte manipulări eistă pe piaţa de ştiri internaţională! nici nu ştii şi din ţară nimeni nu cred că ştie prea multe. În următoarele zile o să pun nişte materiale şi multe acţiuni ale marilor puteri şi legături vechi de peste 2-3 mii de ani a României cu alte ţări real”demne”

Leave a Reply