Rusia încalcă „principiile fundamentale ale protecției copilului” în timp de război. Mai mulți copii ucraineni au primit pașapoarte rusești și au fost dați spre adopție, a declarat șeful Agenției ONU pentru Refugiați (UNHCR), într-un interviu pentru Reuters, citat de The Guardian.

„Să le acorzi naționalitate sau să îi dai spre adopție este împotriva principiilor fundamentale ale protecției copilului în situații de război”, a spus Grandi. „Este ceva ce se întâmplă în Rusia și nu trebuie să se mai  întâmple”, a adăugat el.

Grandi a spus că agenția sa nu a putut estima numărul de copii cărora li s-au dat pașapoarte sau care au fost puși spre adopție, deoarece accesul în Rusia a fost extrem de limitat.

După un tur de șase zile în țară, Filippo Grandi a spus că președintele Ucrainei a cerut agenției sale „să facă mai mult” pentru a ajuta copiii din regiunile ocupate cărora li se întâmplă acest lucru, scrie tvr.ro

Rusia a spus că acuzațiile de răpire a copiilor ucraineni sunt false. „Respingem categoric acuzațiile nefondate conform cărora autoritățile ruse răpesc copii”, a declarat diplomatul rus de la Organizația Națiunilor Unite, Dmitri Polyanski.

Copiii din Ucraina s-au aflat în centrul preocupărilor comunității internaționale din prima zi în care Rusia a invadat țara vecină. Istorisirile despre taberele de filtrare instalate în zonele ocupate rapid și despre despărțirea copiilor ucraineni de părinții lor își găsesc confirmarea cu fiecare zi care trece, cu fiecare ordin publicat de Kremlin. Șochează nu doar ipoteza în sine, ci și cifrele.

Potrivit Institutului pentru Studiul Războiului, Vladimir Putin ar fi ordonat autorităților instalate de Moscova în regiunile ocupate să deporteze copii ucraineni în Rusia folosind o schemă medicală. Totul a fost decis la o întâlnire cu membrii Consiliului prezidențial pentru societate civilă și drepturile omului, pe 7 decembrie.

Kremlinul a publicat pe 12 ianuarie o listă cu ordinele oficiale date pe 7 decembrie.

Documentul include un ordin pentru oficialii ruși din zonele ocupate să ia “măsuri nespecificate” pentru “a veni în întâmpinarea nevoilor sistemului de sănătate”. Adjunctul din regiunea Zaporojie, Vladimir Rogov, a declarat pe 12 ianuarie că Putin personal a ordonat autorităților să facă examinări medicale preventive ale copiilor și că peste 110.000 de elevi ucraineni au fost examinați astfel. Copiii erau din regiunile Zaporojie, Herson, Donețk și Luhansk, scrie tvr.ro

Potrivit lui Rogov, peste 450 de “specialiști” ruși din Crimeea și Adygea efectuează aceste examinări. Ei ar fi descoperit mii de copii cu “situații medicale nediagnosticate”, pe care îi trimit “la tratament” – cel mai probabil în Rusia.

Putin a mulțumit în discursul său de Anul Nou autorităților ruse pentru eforturile lor de a trimite copii din teritoriul ucrainean ocupat să petreacă “sărbătorile” în Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului a atras atenția în rapoarte anterioare că oficialii de la Moscova folosesc pretextul “vacanțelor” pentru a justifica transferul copiilor ucraineni în Rusia și în Crimeea ocupată.

Think tank-ul american ISW subliniază din nou că deportările forțate ale copiilor ucraineni reprezintă o posibilă violare a Convenției pentru prevenirea și pedepsirea infracțiunii de genocid.

Potrivit reprezentantului Statelor Unite la OSCE, ambasadorul Michael Carpenter, numai în perioada Anului Nou, Rusia ar fi răpit 2.000 de copii ucraineni.

“În ultimele săptămâni, am văzut Rusia dublându-și cele mai disprețuitoare comportamente în Ucraina, inclusiv continuarea îndepărtării forțate a copiilor din sânul familiilor și din casele lor și transferarea lor în Rusia. În perioada Anului Nou, Rusia ar fi răpit 2.000 de copii din Ucraina, cu pretextul de a-i proteja de violența continuă a războiului declanșat chiar de Rusia”, a subliniat Michael Carpenter.

“Potrivit evaluărilor noastre, forțele Moscovei au transferat sau deportat ilegal mii de civili ucraineni în Rusia din zonele pe care Rusia le controlează, ca parte a operațiunilor sale de filtrare, încălcând grav Convențiile de la Geneva. În ceea ce privește copiii cărora Rusia le permite să rămână în regiunile ocupate Donețk și Luhansk, autoritățile locale pro-ruse deja întocmesc liste cu cei care ar urma să fie trimiși în război când împlinesc vârsta majoratului. Copiii născuți în 2005 și 2006 ar fi deja supuși recrutării militare obligatorii. Această planificare anticipată de a folosi copiii Ucrainei drept carne de tun pentru războiul Rusiei este – nu am alte cuvinte – este pur și simplu diabolică”, a declarat Carpenter.

“Ar fi, de asemenea, o încălcare a legilor războiului ca Rusia să înroleze cetățeni ai Ucrainei din zonele pe care Rusia le ocupă”, a adăugat reprezentantul SUA în Consiliul Permanent Special, la Viena.

Potrivit Kievului, Rusia ar fi răpit, de la începutul războiului, peste 13 mii de copii din Ucraina.

Conform datelor coroborate la mijlocul lunii decembrie de Comisarul pentru drepturile copilului din cadrul Biroului președintelui Ucrainei, Nikolay Kuleba, Rusia a răpit 13.124 de copii. Mass-media de la Moscova a raportat un bilanț de-a dreptul înfricoșător: 712.000 de copii ucraineni luați din casele lor.

“Pentru a încuraja rușii de rând să adopte copii scoși cu forța din casele lor din Ucraina, se oferă plata unui concediu de maternitate și un ajutor de stat”, a declarat Nikolay Kuleba la Comisia SUA pentru Securitate și Cooperare în Europa (Comisia Helsinki).

Părinții adoptivi ar urma să primească 300 de dolari pe an pentru fiecare copil și în jur de 2 mii de dolari pe an pentru copiii cu dizabilități.

Copiii ucraineni sunt duși în zone cât mai îndepărtate de graniță, potrivit oficialului de la Kiev.

“Autoritățile ruse au luat decizia conștientă de a reloca minorii deportați în teritorii aflate la mii de kilometri depărtare de Ucraina”, a subliniat Kuleba.

Cei care îi adoptă au dreptul să schimbe numele copiilor și chiar data nașterii, ceea ce va face aproape imposibilă identificarea lor ulterioară.

1 COMMENT

Leave a Reply