In ultimii 4 ani, Sorin Frunzaverde a tras permanent semnale in legatura cu problemele Guvernului Boc si ale PDL. Fiind mai mult la Caras Severin decit la Bucuresti, a fost bagat in seama prea putin. Mesajele sale, unele dure la adresa lui Emil Boc, Elena Udrea sau chiar Traian Basescu, au fost reflectate pasager si uitate rapid.
Nu este Romania un stat politienesc, asa cum a spus el in 2010? Nu si-a batut joc Udrea de citeva miliarde de Euro pentru administratia locala, gestionate de la Bucuresti pe criterii doar de ea stiute? N-a fost vrajba politica fara precedent in anii astia, cum a precizat de-acum doi ani?
Frunzaverde a refuzat sa vina la Bucuresti in vreo functie guvernamentala importanta. A transmis de multe ori semnalul ca mai are nici un fel de compatibilitate cu Traian Basescu. Implicit si cu Emil Boc. Cu acesti doi lideri nici n-a stat de vorba atunci cind a anuntat ca pleaca din PDL. Pe cei doi ii considera profund responsabili pentru situatia dezastruoasa a partidului la a carui fondare a contribuit acum 20 de ani.
Din punctul meu de vedere, atitudinea lui Frunzaverde a fost corecta in toti acesti ani. S-a manifestat critic, nu s-a temut sa dezvaluie aspecte grave atit in sedintele BPN-PDL cit si in public. Toti stiau la virful partidului despre nemultumirile profunde ale lui Frunzaverde si despre incompatibilitatea acestuia cu Traian Basescu. Curajul de a candidat in echipa lui Blaga, impotriva candidatului impus de Traian Basescu la Conventia Nationala din Mai 2011, a fost un ultim gest de solidaritate cu figurile vechi ale partidului. Toti, calcati in picioare dar avind capul plecat in fata lui Basescu. Cu notabila exceptie a lui Frunzaverde.
Venirea in PNL a lui Frunzaverde este un castig pentru acest partid, pentru USL si pentru nevoia uriasa de schimbare totala anul acesta. Cu siguranta, liderului din Caras Severin ii pot fi reprosate si imputate destule. Sunt oameni care spun pe plan local ca e un baron. Internetul e plin de mesaje, comandate sau sincere, care descriu greata de a primi in USL un om de virf al unui partid care a distrus Romania. Atit cit a fost posibil pentru el, Frunzaverde a vorbit. Putea el sa faca mai mult? Cu siguranta da. Eu unul sunt dezamagit ca n-a iesit public sa ceara demisia Robertei Anastase dupa noaptea furtului de la legea pensiilor, in 15 Septembrie 2010. S-a multumit sa spuna ca n-a fost in regula. In fine, alti grei PDL nici macar atit n-au declarat.
Dar fiind singurul si consecvent cu pozitia sa critica, eu cred ca orice retinere in ceea ce-l priveste este paguboasa pentru obiectivul strategic al schimbarii. Frunzaverde nu e nici Pinalti, nici Falca, nici Flutur, nici Scripcaru. Asta se vede bine si orice paralela cu acestia e absolut fortata.
Orice om are calitati si defecte. Despre Frunzaverde sunt destui care pot spune lucruri urite, altii care au aprecieri. Dar prin gestul facut impotriva unei puteri ilegitime si a unui partid aberant cum e PDL, el a inclinat balanta in zona pozitiva a personalitatii sale.
Cind Traian Basescu a lovit opozitia in toti acesti ani prin racolarea unor oameni competenti si cu imagine buna – George Cristian Maior, Mihai Razvan Ungureanu, Catalin Predoiu, Teodor Melescanu – toti inocentii au dat navala sa spuna cit de tare e presedintele, cum da el lovituri luind oameni buni de la PSD si PNL.
Acum opozitia face la fel. A luat un om cu potential politic major din tabara puterii. Si bine a facut. Lovitura uriasa pe care o primesc Basescu, Boc si PDL prin plecarea lui Frunzaverde si a echipei lui este cea mai importanta consecinta a transferului politic al anului 2012. Disperarea taberei puterii si toate balivernele indrugate de pigmeul politic Boc stau marturie. Azi am vazut inca o iesire penibila a telecomenzii Palatului Cotroceni, pe numele sau Emil Boc.
Opinia mea (subiectiva) este urmatoarea : cine-si doreste ca epoca Basescu sa se termine anul acesta, intelege ca aducerea lui Frunzaverde in tabara USL este o victorie strategica din punct de vedere politic.