Procesul de corupție al fostului parlamentar György Simonka din partidul Fidesz, actualmente primar într-un oraș din Ungaria, e relatat pe larg de presa de la Budapesta, care face legătura și cu România. Astfel, un martor protejat din proces a declarat sub jurământ că fostul parlamentar i-a spus că are dovezi despre presupusa implicare a guvernului Ungariei în România.
Mai precis, martorul protejat a spus că Simonka i-a împărtășit că știe firme și persoane care sunt finanțate de Ungaria cu scopul de a trezi și a susține aspirațiile de autonomie din Ținutul Secuiesc, potrivit publicației 24.hu.
Autonomia teritorială este un concept secesionist, neconstituţional, ce afectează securitatea naţională a României.
Contactat de jurnaliștii maghiari, fostul parlamentar György Simonka nu a vrut să dea detalii.
Potrivit martorului, Simonka i-a mai spus că deține mai multe informații care dovedesc modul în care Ungaria a intervenit în treburile interne ale României și că autoritățile române i-au cerut de mai multe ori să le împărtășească informațiile pe care le are, dar fostul parlamentar a refuzat.
Martorul, numit de jurnaliști ”J. Gábor”, a mai spus că Simonka i-a spus că a stabilit relații bune în România, parțial prin intermediul Bisericii Ortodoxe, și parțial cu politicienii români datorită cooperării transfrontaliere a subregiunii Békés de Sud. De altfel, Simonka s-a declarat credincios ortodox român, iar o biserică ortodoxă română a fost renovată pe teritoriul Pusztaottlaka, orașul în care acum Simonka este primar, scrie g4media.ro.
György Simonka a fost parlamentar Fidesz, iar acum este primar al orașului Pusztaottlaka. El este acuzat de corupție și e trimis în judecată.
Ungaria a investit zeci de milioane de euro în România în proiecte economice, culturale și politice.
O parte din aceste investiții au fost făcute prin Fundația Pro Economica, finanțată de guvernul Ungariei. Investițiile sunt concentrate în județele cu o comunitate semnificativă de cetățeni români de etnie maghiară și furnizează ajutor pentru investiții, mai ales în agricultură și industria agro-alimentară.
Intervenția economică tot mai puternică a Ungariei în Transilvania contrastează puternic cu politica adoptată de guvernul Viktor Orban în țara sa. Astfel, Ungaria a instituit un control drastic al ONG-urilor cu finanțare străină.