La bursa sunt cotate actiunile tuturor companiilor romanesti importanta. Cotatia bursiera face parte din cartea de vizita o oricarei mari firme. Pierderile provocate de masuri insuficient gandite si fara consultari obligatorii genereaza astfel de pierderi. In primul rand statului roman, in al doilea firmelor private romanesti. Foarte trist !

———————————————

Companiile listate la Bursa de la Bucureşti au pierdut luni 4,3 mi­liarde de lei din capita­lizare, la 139 mld. lei, în con­diţiile în care pră­buşirile acţiunilor ban­ca­re au determinat scă­derea indicelui principal BET la minimul din 2016 încoace, potrivit cal­cu­lelor ZF făcute pe baza datelor BVB.

Indicele BET a înregistrat o scădere de 4,2%, cel mai abrupt declin din rândul burselor din Uniunea Europeană, po­trivit datelor Bloomberg. Declinul a venit în contextul în care Guvernul a oferit investitorilor o primă in­di­caţie cu privire la modalitatea de taxare a băn­cilor, printre cele mai tranzacţionate acţiuni de la Bucureşti.

„În perioada următoare mă aştept la o vola­tilitate ridicată a preţului principalilor emi­tenţi, iar sfatul meu către investitori este să nu acţioneze emoţional“, spune Lucian Isac, direc­tor general al Estinvest, una dintre cele mai vechi societăţi de brokeraj din România.

Chiar dacă încă lipsesc normele de aplicare ale „taxei pe lăcomie“, Bursa de la Bucureşti a re­ac­ţionat agresiv ieri când Darius Vâlcov, con­silierul premierului Viorica Dăncilă şi con­si­derat ar­hitectul Ordonanţei 114, a afir­mat după-amia­ză pentru ZF că Guvernul PSD va ta­xa de patru ori băncile din Româ­nia în func­ţie de dobânda Robor, şi nu doar o da­tă pe an aşa cum sperau participanţii la pia­ţă. În varianta OUG pu­blicată în Mo­ni­to­rul Oficial nu se men­ţiona clar dacă este vorba de taxare tri­mestrială şi nu anuală.

Reacţia la Bucureşti a fost iminentă cu prăbuşiri de până la 10% ale acţiunilor ban­care, care ulterior au tras în jos piaţa în condiţiile în care taxarea trimestrială reduce drastic perspectivele de profitabilitate ale băncilor, scrie Ziarul Financiar.

Este al doilea miliard de euro pierdut pe bursa romaneasca in urma anuntarii ordonantei Valcov. Primul miliard de euro s-a pierdut pe bursa a doua zi dupa anuntarea ordonantei, la Guvern.

https://www.zf.ro/burse-fonduri-mutuale/guvernul-psd-ajuns-inamicul-public-numarul-1-piata-bursiera-teama-investitorilor-taxarea-trimestriala-bancilor-sterge-aproape-1-miliard-euro-intr-singura-zi-capitalizarea-bursei-bucuresti-17839364

7 COMMENTS

  1. Electoratul PSD(in majoritatealui) nu intelege ce-i aia bursa, abia pricep unii dintre noi. Asa ca impactul asupra bursei nu-i afecteaza electoral pe domnii din Kiseleff. Nici atacul asupra Pilonului 2, nici faptul ca unele multinationale inchid si pleaca, nici ca exploatarea de gaz din MN s-a blocat importand de la rusi la preturi de lux, nu-i afecteaza ca unii stau 3 ore in traficul de pe Valea Prahovei, ca bancile vor mari si vor suprataxa, ei n-au imprumuturi… samd Electoratul PSD pricepe doar cand se scumpeste kilul de cartofi dar si atunci de vina-s importatorii, intermediarii, speculantii samd Niciodata politica economica in ansamblu manevrata de PSD. Niciodata nu pensiile speciale secatuiesc bugetul ci lacomia multinationalelor. Totul se regleaza din propaganda, propaganda, stirile false si alarmiste conduc Romania. Unde o conduc? Cred ca asta o vedem cu totii. Intrebarea mea e ce cauta Tariceanu alaturi de ei? Dar ramane o intrebare suspendata in aer, precum economia Romaniei si speranta intr-o viata mai buna.

    • De acord cu Dvs., atunci cand la guvernare erau altii, cum se face ca toate preturile cresteau exponential, gazul rusesc venea si atunci, nu-mi aduc aminte de vreo ieftinire, pensiile speciale n-au fost date pe vremea astora de azi, iar ca sa fim onesti, nu stiu daca ati facut vreodata vreun imprumut la banca, insa banca te jupoaie, sunt niste clauze contractuale injositoare.
      Ca tot e astazi Ziua Culturii Nationale, ziua de nastere a marelui Eminescu, sa faceti un efort si incercati sa aflati cine au fost cei care l-au terminat.

  2. Este si normal ca bancile sa influenteze major jocul bursei. Bancile, sa recunoastem se comporta cu clientii ei de parca ar fi toti sclavii lor. Pe moment e un mic “deranj” la Bursa, insa lucrurile se vor regla. Nu vad eu ca bancile sa plece cum ar pleca cainele din usa macelariei.

  3. 1.
    85% dintre americani nu detin actiuni pe care sa le tranzactioneze pe bursa.
    99.95% dintre romani, asijderea.
    Cine plange de mila bursei, ca e in sus sau jos, face un lucru inutil.

    2.
    Fondul de pensii ar trebui, prin lege, sa investeasca in aseturi sigure (titluri de stat), deci nici fodul nu joaca la bursa, ca sa fie afectat. (Fondul de pensii ar fi singurul care ar putea afecta romanii in masa.)
    3.
    Dati google search pe “Buybacks – when a company repurchases its own shares” — ca sa vedeti la ce serveste bursa: corporatia isi cumpara propriile actiuni, le storneaza si cele ramase devin mai valoroase, actionarii sunt multumiti! Acesta e un mod de a creste valoarea companiei si, ca urmare, creste si salariul managerului (mai ales daca e platit partial in actiuni).

    • Tare zelos esti. Tu ai de fapt habar despre ce vorbesti? Ce e bursa in realitate?

      Bursa e de fapt o modlitate de finantare a afacerilor in alti termeni decat finantarea clasica de la banca. O companie se listeaza pe bursa pentru a atrage bani. Atrage bani de la cei care ii au si sunt dispusi sa-i riste intr-o anumita masura, pentru obtinerea unui beneficiu superior celui de la banca.

      Nu apar bursa neaparat, nu am jucat la bursa, dar argumentele tale sunt slabe. Practic tu esti de acord cu tampeniile astora care au determinat aceasta prabusire spunand ca de fapt, nu conteaza, ca prea putini romani detin actiuni.

      Pai nu doar persoane fizice cumpara actiuni pe bursa, companiile intre ele de asemenea, e o modalitate de imprumut intre companii daca o privesti dintr-o alta perspectiva, intr-un cadru bine reglementat si bine controlat.

Leave a Reply