Până şi Lukaşenko dezminte aberaţiile Moscovei despre atentat
Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko dă asigurări marţi că autorii atentatului de la sala de concerte Crocus City Hall, la Moscova, soldat cu 139 de morţi, au încercat iniţial să fugă în Belarus, relatează AFP.
Moscova, aliata lui Lukaşenko, susţine însă că atacatorii au încercat să fugă numai în Ucraina.
”Ei n-au putut să intre în Belarus. Au văzut asta, au schimbat drumul şi au plecat către frontiera ruso-ucraineană”, declară Aleksandr Lukaşenko, citat într-un comunicat de preşedinţia belarusă, scrie news.ro.
Într-un delir propagandistic de tip mistic, Putin şi nomenclatura kaghebistă încearcă de zile bune să manipuleze opinia publică. Ei afirmă că jihadiştii ISIS din Tadjikistan erau de fapt agenţi ai Ucrainei.
Directorul Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB, fostul KGB), Aleksandr Bortnikov, a declarat marţi că SUA, Regatul Unit şi Ucraina se află în spatele atacului de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova, informează Reuters, care citează TASS.
Mai exact, Bortnikov a acuzat serviciile secrete ucrainene şi occidentale că au înlesnit atentatul, soldat cu 139 de morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic.
“Credem că acţiunea a fost pregătită atât de islamiştii radicali înşişi, cât şi, bineînţeles, facilitată de serviciile speciale occidentale, şi că serviciile speciale ucrainene înseşi sunt implicate direct”, a declarat Bortnikov, citat de agenţia de presă RIA Novosti.
Totodată, Bortnikov a mai declarat că presupuşii autori ai atentatului urmau să fie primiţi “ca nişte eroi” în Ucraina.
“Cel care a comandat (atentatul – n.r.) nu a fost încă identificat”, a susţinut el.
Ucraina a negat acuzaţiile privind implicarea sa în atac, în timp ce ţările occidentale au declarat că, potrivit informaţiilor de care dispun, ISIS-K, filiala afgană a grupării Stat Islamic, a fost responsabilă de atacul de lângă Moscova, scrie Agerpres.
Secretarul Consiliului Securităţii Rusiei, Nikolai Patruşev, a declarat marţi pentru presa rusă că Ucraina se află în spatele atentatului de la Crocus City Hall de la periferia Moscovei, soldat cu cel puţin 139 de morţi şi revendicat de gruparea jihadistă Stat Islamic, transmit AFP şi Reuters.
Patruşev, un aliat apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a susţinut că Ucraina este “bineînţeles” în spatele atacului de vineri seară.
Portalul de ştiri SHOT a publicat o înregistrare video a unui schimb de replici în care un reporter l-a întrebat pe Patruşev, în timp ce acesta din urmă trecea pe lângă el: “ISIS sau Ucraina?”
“Bineînţeles că Ucraina”, a răspuns Patruşev, potrivit Reuters.
Doi din suspecţii arestaţi pentru presupusa participare la atentatul de vinerea trecută de la Moscova au călătorit fără probleme din Rusia în Turcia, de unde s-au întors împreună în 2 martie, cu avionul, a declarat agenţiei France Presse o sursă turcă din domeniul securităţii.
Cei doi “erau liberi să se deplaseze fără impedimente între Rusia şi Turcia, în lipsa unui mandat de arestare pe numele lor”, a declarat oficialul respectiv, sub rezerva anonimatului.
Sursa AFP nu a precizat cetăţenia suspecţilor, dar a adăugat că autorităţile au stabilit că este vorba de Şamsidin Fariduni şi Saidakram Rajabalizoda.
Fariduni a intrat în Turcia la 20 februarie şi de acolo a plecat în Rusia la 2 martie, de la aeroportul din Istanbul, după ce fusese cazat la un hotel din districtul Fatih al metropolei turce. El a părăsit hotelul la 27 februarie şi a difuzat de opt ori mesaje în mediile sociale la 23 februarie, din cartierul Akaray din acelaşi district.
Rajabalizoda a sosit la Istanbul în 5 ianuarie şi s-a dus imediat la un hotel din Fatih, unde a fost cazat până în 21 ianuarie. Apoi a plecat în 2 martie la Moscova, cu aceeaşi cursă aeriană ca şi Fariduni.
“Apreciem că aceşti doi indivizi s-au radicalizat în Rusia, având în vedere şederea de scurtă durată în Turcia”, a susţinut oficialul citat.
Cel mai recent bilanţ al atentatului de la sala de concerte Crocus de la periferia Moscovei este de 139 de morţi şi 182 de răniţi. Atacul a fost revendicat de gruparea Stat Islamic, reaminteşte AFP.
Patru suspecţi principali au fost arestaţi şi ar putea fi condamnaţi la închisoare pe viaţă. Autorităţile ruse afirmă că cel puţin unul din ei este originar din Tadjikistan, iar altul, arestat împreună cu tatăl său şi cu un frate, este născut în aceeaşi ţară şi are cetăţenie rusă, conform agenţiei de presă RIA Novosti, scrie Agerpres.