Papa Francisc face o afirmatie uluitoare despre jurnalisti si mass media.

Suveranul Pontif a îndemnat reporterii să depună eforturi suplimentare pentru a căuta adevărul, în special în epoca ştirilor non-stop.

 


 

Răspândirea zvonurilor este un exemplu de “terorism, al modului în care poţi ucide o persoană cu gura”, a avertizat el.

“Acest lucru este cu atât mai adevărat pentru jurnalişti, pentru că vocea lor poate ajunge la toţi şi este o armă foarte puternică”, a adăugat Papa.

Papa, care a apărat în repetate rânduri, vehement, drepturile refugiaţilor şi migranţilor, a declarat că jurnalismul nu ar trebui să fie folosit ca “armă de distrugere împotriva persoanelor şi chiar a popoarelor”.

“Nici nu ar trebui să alimenteze teama înainte de evenimente precum migraţia forţată din cauza războiului sau a foametei”, a subliniat el.

În Italia, mai multe ziare sunt afiliate politic şi sunt folosite în mod regulat să îi discrediteze pe cei care au opinii politice diferite. De multe ori, publicaţiile răspândesc zvonurile false despre vieţile private ale rivalilor.

În 2009, mai multe publicaţii din trustul premierului din perioada respectivă, Silvio Berlusconi, au fost intens criticate din cauza unor materiale în care era pusă sub semnul întrebării integritatea unui magistrat care dăduse o sentinţă nefavorabilă unei companii deţinute de rude ale lui Berlusconi. În materiale apăreau diverse insinuări pornind de la modul în care se îmbrăca magistratul, inclusiv culoarea şosetelor sale, şi de la faptul că îi plăcea să se plimbe în parc.

Anul trecut, ziarul de dreapta Libero şi-a intitulat materialul privind atacurile de la Paris, soldate cu 130 de morţi, “Bastarzi islamici”.

Un alt cotidian de dreapta, Il Giornale, a intitulat “ISIS vine. Să ne înarmăm” un material publicat tot anul trecut, despre situaţia haotică din Libia şi despre riscul ca militanţi islamişti să încerce să ajungă în Italia odată cu valul de migranţi.

3 COMMENTS

 1. Domnu Radu , eu nu-i am la suflet pe preoți daremnite Papa dar aici nu pot să nu fiu de acord cu tot ce-a zis.Like and share

 2. The Blaze : Pope Francis argues journalism that peddles gossip and fuels fear is ‘terrorism’
  “According to a transcript from the Holy See’s press office, the pope offered three charges to the journalists at the event: live with professionalism, respect human dignity and love the truth.”
  Zvonuri de presa vs adevar…. interesant si ar fi multe de discutat la modul general, insa Papa Francisc a pus accentul mai mult pe tema migratiei, refugiati si a modului in care este prezentata de media.
  Pe de alta parte, daca Papa Francisc ar fi analizat TOATA media /stirile… pe tema asta, ar fi trebuit sa spuna si despre faptul ca o parte din media se pozitioneaza la fel, desigur cu titluri exagerate sau semi-false, sa zicem in “tabara” pro migratie. Cu alte cuvinte si acolo sunt zvonuri, (exagerari), nu 100% adevaruri.
  Se stie ca prin media se manipuleaza la greu, da, pro si contra pe orice tema, normal ca atunci adevarul nu prea mai exista, ci doar niste zvonuri …….cu titlu de adevar.
  Ca orice produs care trebuie sa se vanda cauta de fapt senzationalul / stirea negativa, care sa atraga cat mai multi cititori.
  Mijloacele pe care media le are la dispozitie sunt multiple, cu o baza tehnica foarte avansata si astfel nu e de mirare fluxul rapid de raspandire al zvonurilor -stiri false.
  Consumatorul de media insa a devenit si el mai “sofisticat”(evoluat) ,pana la urma nu mai “inghite” stirea in forma in care ii este servita fara o minima analiza proprie, informandu-se prin mai multe cai, verificand, comparand ……
  Cred ca un numar relativ mic din lumea intreaga chiar mai crede ORICE…. orice din ceea ce media prezinta.
  Ceea ce a cerut Papa Francisc jurnalistilor nu se va intampla prea curand. Tocmai pentru ca media detine o putere mare pe care o foloseste asa cum toti stim bine : cum vrea, cum ii dicteaza interesele interne sau externe (agenda)….etc….. “n” scopuri si motive… factori.
  In opinia mea Papa Francisc ar fi trebuit sa spuna in final ca sta in puterea fiecaruia dintre consumatorii media sa CAUTE ADEVARUL, cum se spune si dincolo de cuvinte…randuri.
  “To doubt everything or to believe everything are two equally convenient solutions; both dispense with the necessity of reflection”- HENRI POINCARÉ,
  Doubt is the vestibule which all must pass before they can enter into the temple of wisdom-CHARLES CALEB COLTON

  I have a motto: My job is not to make up anybody’s mind but to make the agony of decision making so intense that you can escape only by thinking.
  Fred Friendly, former president of CBS News, 1915–1998

 3. Papa se amesteca unde se pricepe mai putin adica aceste lectii de blandete sa le dea mai ales americanilor care au o politica anti-imigranti mai agresiva decat UE , care au invadat si destabilizat Orientul Mijlociu indepartand lideri precum Saddam , Gaddafi, sposorizand violentele primaverii arabe …care prezinta in media islamul ca pe o zona potrivita pentru conflicte si antrenament militar
  Apoi Papa nu face distinctie intre infiltrarea planificata a Europei de catre islamisti in cadrul “razboiului sfant” si adevaratii refugiati de razboi sirieni .
  Papa sa se opune mai ales corporatiilor transnationale si asasinilor financiari care au ajuns sa practice o sclavie mascata la scara globala

Leave a Reply