Mere

Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, marţi, că a iniţiat discuţii între marile lanţuri de distribuţie franceze şi producătorii din agricultură, după ce şi-a dat seama că este o aberaţie ca românii să cumpere mere importate din Polonia, în condiţiile în care România este un paradis agricol.

 

41 COMMENTS

 1. SEMNALUL DE ALARMA L-AM TRAS CU MULT TIMP ÎN URMĂ, DAR ŞI ÎN MATERIALUL,,CHELNERUL PONTA…”:
  pysy…
  says:
  February 11, 2014 at 12:38 pm
  CÎT DE FRUMOS ŞI PLĂCUT VORBESC ALŢII DE ROMÂNIA ŞI SCĂUNARII NOŞTRII ÎŞI BAT JOC DE ŢARĂ PRIN ÎNŢELEGERI TACITE CU AFACERIŞTII HABOTNICI PRO DISTRUGEREA ŢĂRILOR LINIŞTITE ŞI NEATINSE DE SCHIMBĂRILE TIMPULUI: http://www.antena3.ro/romania/ambasadorul-frantei-e-o-aberatie-sa-cumperi-mere-din-polonia-cand-romania-este-un-paradis-agricol-243467.html CITEZ:,,Ambasadorul Franţei, Philippe Gustin, a declarat, marţi, că a iniţiat discuţii între marile lanţuri de distribuţie franceze şi producătorii din agricultură, după ce şi-a dat seama că este o aberaţie ca românii să cumpere mere importate din Polonia, în condiţiile în care România e un paradis agricol……..După cum aţi auzit deseori, şi premierul Victor Ponta a spus-o astăzi (în discursul de deschidere al Forumului Franţa – Europa Centrală şi de Sud-Est – n.r.) România este un paradis agricol care se poate transforma într-un infern dacă nu sunt reorganizate lucrurile şi, în special, filierele scurte”, a declarat Philippe Gustin, citat de Mediafax.”
  LA POLITICA PRACTICATĂ DE GUVERNANŢII ROMÂNIEI, CA PERSOANĂ FIZICĂ, NU VOM MAI AVEA PARTE DE NATURALEŢEA ATMOSFEREI ÎNCONJURĂTOARE, CU TOT CE NE OFERĂ NATURA….OARE NU SE SIMT, NU MAI AU BUN SIMŢ GUVERNANŢII, CEI CARE SEMNEAZĂ ACTE IMPOTRIVA NATURII PRIVIND ROMÂNIA???

  • NU NUMAI MERE, CAM TOT CE EXISTĂ CA FRUCTE ESTE IMPORTAT!!!, SUNT HALE FRIGORIFICE DESTULE ÎN ŢARĂ, DAR, NIMENI NU ESTE INTERESAT PENTRU DEPOZITAREA, ÎNTREŢINEREA, MENŢINEREA CALITĂŢII PRODUSELOR(majoritatea livezilor din ţară sunt în proprietatea pdl, le-au mers mintea la timpul potrivit/10 ani de domnie, CÎT DESPRE PLATA CU ZIUA SAU CU NORMA, SUB ORICE CRITICĂ)…
   CULMEA, UNDE SE GASEŞTE ÎN ŢARA NOASTRĂ LIVADĂ SAU LOCAŢIA UNDE SE PRODUCE ŞI RECOLTEAZĂ: BANANE, KIVI,ANANAS, CLEMENTINE,PORTOCALE,… DE SE EXPORTĂ. TREBUIE SĂ AI CONDIŢII SPECIALE PENTRU A AVEA, A MENŢINE PRODUCŢIA DE FRUCTE EXOTICE.
   CUNOSC MULŢI LIVADARI, CARE DE 10 ANI DE ZILE FAC PROBE, EXPERIMENTE PENTRU TOT CE ESTE FRUCT EXOTIC ŞI NU AU NICIO ŞANSĂ, LA NOI NU ESTE CĂLDURA ŞI SOLUL NECESAR PENTRU PRODUCŢIA DE FRUCTE EXOTICE(SUNT 4 ANOTIMPURI, PRINTRE CARE ŞI IARNA, FRIG, GER, TREBUIE CĂLDURĂ MULTĂ, AER CURAT PERMANENT).
   EXPORTURILE PE FRUCTE EXOTICE, SUNT AFACERI CU IZ POLITIC, PENTRU TOT CE ŢINE DE EXPORTUL FRUCTELOR EXOTICE NIMENI NU SE SESIZEAZĂ. CAM TOŢI POLITICIENII SUNT INTERESAŢI DOAR DE AFACERI BĂNOASE FĂRĂ MUNCĂ, VEZI RMG, ŞISTUL,…IMOBILIARELE, TERENURILE,,PENTRU AGRICULTURĂ”…

   • La cât este prețul chiriei la halele de care ziceți, mi-a convenit mai degrabă să construiesc. Țeapă! Și exportul de fructe exotice, cât vă trebuie să înțelegeți că ele sunt întâi importate și după aceea exportate. Punct. Nici nu are rost să discutăm asta.

  • Pâinea noastră cea de toate zilele, domnul meu, bate orice știre din orice context. Lumea se uită că li se inundă terenurile, vor întârzia cu lucrările, din cauza căldurii excesive au fost compromise culturile de toamnă, livezile și viile erau în stare vegetativă, după care a venit gerul:adio livezi și vii din mai mult de jumătate de țară; sere pe roadă- rupte, solarii cu recolte înghețate, s-a făcut căldură de către cetățenii care nu cerșesc ajutoare nici pt ei nici pt familii, acum multe s-au dus pe apa sâmbetei și cele care au supraviețuit, au niște costuri înfiorătoare! Da, mon cher, ESTE GRAV cu politica importurilor și a protecției producătorilor interni: INEXISTENTĂ! Asta bate criza politică. Ba mai mult, criza politică nu le dă timp să se ocupe de limitarea pagubelor, Pe Antonescu nici vânt rece nu-l ajunge, stă la cald, se lehăie pe la televizoare, își gâdilă orgoliul… Poporul? Dracii să-l ia, important e să voteze, o să formuleze un discurs formidabil(la vorbe se pricepe = hăhăhă)și după aceea – numai ambiții.

   Iată dovada că cetățeanul nu știe ce-i viața. Te duci la supermarchet, cumperi și pa. E o poveste lungă, complicată și interesantă, în același timp. Poate o vom dezbate mai târziu.

  • Sunt lucruri mult mai importante in Romania decat cearta unui chelner cu un client adormit cu capul pe masa.

 2. un paradis cu mijloace de productie firave si cu oameni din ce in ce mai putini.terenuri au fost si sunt,oameni au fost si au imbatranit sau au plecat.au plecat din agricultura pentru ca…..povestea este lunga.incepand cu desfiintarea cap-urilor(asa a vrut poporul)lichidarea ias-urilor si a institutelor de cercetari agricole(la presiuni politice interne si externe in care cele mai galagioase au fost partidele istorice)apoi tot felul de programe de preaderare impotriva micii productii a taranilor(contra agriculturii de subzistenta),lichidarea smt-urilor,a fabrici de tractoare,de masini agricole,de substante si ingrasaminte.era ordin sa dispara comunismul cu toate cele.si acum stam si injuram soarta.si cancerul isi vede de treaba mai departe.mai sunt livezi,mai sunt fructe dar posibilitati de pastrare si mana de lucru nu prea sunt.prelucrare industriala cine mai stie?este bine ca inca se mai face tuica sa ne mai veselim si noi.

  • Păi, lucrurile stau așa, dar nu chiar așa. CAP-rile nu că s-au desființat, pământul a fost confiscat de la oameni, nu era al statului; pe aceste pământuri au înființat culturi, ferme, mă rog, tot ce a fost, au construit tractoare, mașinării, etc. Acest episod istoric nu a fost doar o frână în dezvolatrea agriculturii, per total ne-a tras înapoi. Era corect și logic să li se restituie proprietarilor TOT. Lucru care nu s-a întâmplat. Poate nu știți, pământul s-a retrocedat, dar animalele de povară, vaci și ce au mai luat, nu. Poate (mai mult ca sigur) un gospodar lăsat în pace cu pământul lui acum ar fi fost moșier în toată regula, cu utilaje performante, și-ar mai fi cumpărat pământ; unii ar fi renunțat, ar fi ales calea industriilor moderne, cei care ar fi rămas, comasau terenurile, cu alte cuvinte, s-ar fi întâmplat ceea ce trebuie (ca în țările necomunniste) pe cale naturală.

   Polonia și Ungaria au găsit o cale de mijloc: cooperativele, un fel de asociații ale proprietarilor care au fost stimulați și ajutăți de măsuri guvernamentale. Dar pentru asta ai nevoie de 2 lucruri: să înțelegi în ce situație ești ca să iei măsuri potrivite și al doilea: SĂ-ȚI PESE! O să-mi atrag huiduieli, dar vă spun răspicat: comunismul este de vină în cea mai mare parte, după aceea iresponsabilitatea și incompetența de după revoluție.

   Spuneți de sisteme de irigații, ferme, altele asemenea. Din păcate, ele sunt depășite în ziua de azi! Nu vă imaginați cum merg toate perfect pe afară, cu puțină mână de lucru, ingenios gândite, grecii cumpără cernoziom cu tirul, cultivă castraveți în ghivece, scot apa pe curent din străfundul pământului (la noi curg râuri și pâraie peste tot, uitați-vă pe hartă, ei n-au apă dulce) și pe urmă ne vând nouă castraveți!!! Și noi cumpărăm! Și nu e pe tarlale extraordinare(plângeți CAP, care era și acela o formă de exploatare, asta-i altă discuție), privați, pe câteva ha, fiecare se descurcă. Cea mai profitabilă afacere este cea privată pe care o păzești cu ochi de vultur. Să vă amintesc despre munca la mastodonți? Nimănui nu-i pasă dacă se face profit, toți fură, distrug… (Lăsăm la o parte guvernul corupt al Greciei de azi, agricultura are structura ei,; nu că n-ar avea și ei corupții lor care defavorizează producătorii în folosul comercianților.)

   Ne lipsesc politicile agrare. Eu am o viziune, am un vis. Noi trăim într-un paradis din toate p.d.v.: cernoziom, ape dulci (=resurse ieftine de irigare), munți vii, plini de păduri (altă resursă naturală), climă potrivită pentru nenumărate culturi (puține locații geografice întrunesc condiții pt. o gamă diversificată de culturi), subsolul nostru are tot ce vreți, ieșire la mare avem, râuri navigabile, Delta Dunării (cum ar fi exploatat-o nemții?), ce să mai spun? Visul meu este următorul: să ne transformăm în ceea ce suntem prin definiția locului, adică niște boieri! Să nu otrăvim pământul, să producem mai puțin și bun, să reînviem meșteșugurile populare și să devenim Țara-Muzeu! Să le-o vindem europenilor ca pe nafură și mir, iar prin „le-o vindem” înțeleg turism. Să trăim sănătoși cu copii noștri, să ne câștigăm banii frumoși permițându-le să vadă și să experimenteze ceea ce popoarele evoluate au pierdut. Sincer vorbind, altă cale nu prea văd, fiindcă suntem în urma lor cu ani-lumină. Bani, nu avem de unde ca să-i ajungem; și n-ar fi frumos să învățăm din greșelile lor (pământuri poluate, ruperea de natură, după care tânjesc acum)?

   Să le vindem bilete la spectacolul unui mod autentic de viață. Turismul, în această perioadă, a alunecat spre partea lui tematică. Noi putem să fim o pată pregnantă de culoare pe harta turistică a lumii. Noi le putem oferi o temă fantastică ce nu poate fi construită decât într-o mie de ani. Și noi o avem, însă este la un pas de a fi ștearsă de fața pământului.

   Spun adevărul ,familia mea asta încearcă să facă. Singuri, mare brânză nu vom face, e nevoie de o politică guvernamentală, o direcție pe care să ne-o stabilim ca și comunitate. Avem nevoie de promovare (nu de frunzulițe, înnebunesc la amintirea ei), de un cadru legal cu subvenții prevăzute pentru așa ceva, că restul facem singuri, de entuziasm nu ducem lipsă.

   Nu săriți în sus, industriile să meargă în treaba lor, dar alese mai cu grijă. Știința nu poate fi oprită, dar poate am încerca să câștigăm bani destui încât unele chestii să le cumpărăm, nu să distrugem țara. Să profităm de cei care deja au făcut asta. știți, aici crd că tre’ să tragem jar pe turta noastră.

   Consider că globalizara ne-a făcut rău, și ne face în continuare.

   • buna ziua ,ce discurs frumos !bravo doamna!de unde sunteti,ca miar placea mult sa aud de aceste idei minunate care eu si familia mea le dorim!le visam…cu toate ca sunt piedici de peste tot!Statul Roman nu te ajuta daca nu dai spaga!…..e f dureros ,asa ar trebui sa traim,si cate nu s.-ar face,si cate bogatii nu avem si posibilitati,dar guvernantii nu au interes ca noi so ducem bine pe turta noastra ca ei ce mai fac dupa cu voturile pe un gk de zahar si o bricheta?…..Greu doamna,miar placea sa aflu mai mult din ideile voastre,macar sa pot visa ,sa-mi aduc aminte de viata curata la bunici……sanatate va doresc si mult succes….sunt idei dar nu mai avem curaj,DEZAMAGITI TOTAL sintem.cum sa facem doamna eu m-asi apuca de treaba ,sigur ca bogati nu suntem si pamant putin vreo 3 ha deocamdata dar nu la un loc,dar s-ar mai gasi ceva poate ptr animale poate?nustiu ce sa facem,dati cate va idei si ce e bun de inceput,i-mi place mult cum ganditi,parca m-am regasit eu in acest discurs.

    • Vă mulțumesc pentru aprecieri, dar nu m-am referit la marea agricultură, pe care o faci cu câțiva oameni, multe chimicale și utilaje. Noi am început de plăcere, pasiunea a venit mâncând, ne gândim, citim, ne documentăm și creăm. Dar să înființezi o gospodărie tradițională, cu un mers autentic al treburilor, ai nevoie de timp, cunoștințe, nu faci fără să înveți de la bătrâni, nu faci nimic fără răbdare! Dacă aveți o casă bătrânească pe la țară, nu aruncați nimic, observați ce sunt toate, păstrați-le și, conform coloritului local, vă puteți găsi calea. În turismul tematic, și de orice fel, calea este grea tare în România. Noi suntem entuziaști de 14 ani. Mai credem că o să izbândim definitiv. Murim cu speranță și muncind cu pasiune. Râd! Până ne-a crăpa și vom pleca din țară, și-așa suntem singurii și din familia mea, și a soțului care am mai rămas pe aici.

   • ati inteles gresit ca eu plang cap-urile.cel putin unele puteau fi transformate in societati agricole si astfel isi conservau dotarile.sunt de acord cu cele dorite de dv. pentru agricultura dar cred ca doar fermele mai mari vor mai face fata,agricultura de subzistenta nu vad sa mai aduca profit in concurenta cu marii producatori.nu putem sa ne comparam cu grecia.acolo este alta clima aici trebuie sa dai banii pe amenajare de solarii,acolo au utilaje pentru ca au avut o piata mai scumpa si mai intinsa ca durata anuala si mai ales acolo nu se fura, oamenii isi tin tractoarele si utilajele sub soproane in camp nepazite pecand la noi trebuie sa dormi langa tarla.

    • Păi nu ne-am înțeles. Micul producătoe n-ar trebui să vândă nimic pe piață, el trebuie să-i hrănească pe clienți. Eu i-am inclus într-un tablou mai larg. Citiți cu atenție. CAP nu se putea transforma în societăți comerciale, pentru că pământul era furat de la micii proprietari. Și să știți, nu-i chiar țara în pradă, nu-ți fură și perna de sub cap în România. Hoții sunt plecați afară, la buzunare mai pline. De la noi ce să fure? Treaba? HAhahaha!!! Mai fură ei de pe lanuri. Dacă ar exista o subvenție corespunzătoare, orice om, pe 3 ha poate construi un conac împrejmuit, cu tot ce-i trebuie, în stilrustic, cu lucruri și un mod de viață autentic și ar vinde sejururi pentru străini. Să cunoască un mod de viață autentic românesc.

     Vă imaginați cum ar fi să vină străinul să se cazeze, să vadă o stână, găleți de lemn, urdirea, pășuni nepoluate cu stupi de albine, Casa decorată cu obiecte tradiționale, prosoape, lenjerii, perdele de borangic, ferme de viermi de mătase, războaie de țesut, covoare, câte și mai câte? Prințul Charles de Wales a înțeles. Am rămas uimită și de faptul că îi pasă. Acest aspect ar putea scoate din sărăcie și subzistență pe mulți, mai mult, ar atrage forță de muncă.

     Agricultura mare are alt sistem, terenurile sunt deja comasate, cumpărate mascat de străini prin SRL-uri, acolo nu mai este loc. Totul e deja otrăvit. Mai sunt câțiva ambițioși care se țin și speră.

     Îmi plac discuțiile constructive, cu idei, unde nimeni nu se zburlește ca o mâță murată. Mă refer la altcineva, nu la dumneavoastră

     • da,inteleg.vorbiti de agroturism.dar pentru asa ceva trebuie investit mult mai mult.s-au facut cate ceva in domeniu acesta de cei care au avut ceva capital.eu vorbeam de ce poate cel care si-a luat pamantul din cap si nu a avut posibilitati financiare prea marii.una este sa ai o gradina mare in jurul casei tale si alta este sa ai mai multe terenuri mici si imprastiare in camp.

 3. Dacă USL se molipseste cu boala Băsescu sau boala lui Calache de condus tara, cine stie, poate au baut apa dupa el; sa se astepte la viata politica foarte scurta, ohoo are cine sa conduca Romania si inca cum.
  Exclus PMP,PLM, STF, ungureni prespalati, taranisti prefabricati sau nu stiu ce haite de basisti vopsiti trimisi cu arcanul prin popor la cules de noi lipitori de afise.
  USL sa nu mai mizeze pe orbul gainii din vremea alegerii lui Iliescu sau sa nu confunde prezenta la referendumul din 2012 pentru deminterea chelului cu alegerile, oricare ar fi ele, fie ele si prezidentiale. Am mers la referendumul din 2012 si suntem in anul 2014; sii coafiura rezista, la fel de cheala pe scaunul de la Cotroceni, de ce, trebuia sa iasa lumea cu paru si furca in mana pe strazi ca la revolutie, pentru ca USL sa percuteze?

  • subscriu usl ori lucreaza ori valea alta cale nu este .dar cine scoate morti din liste ? clasa actuala politica trebuie desfintata .

 4. Eu vând mere din livada mea, produc răsaduri,pentru legume și flori, vând; vând legume din solariile proprii, tutul natural: nu folosim ierbicide, stimulenți hormonali sau îngrășăminte chimice. Prețul meu este aproape egal cu măgăriile de la supermarchet, altfel nu vând. Nimeni nu dă doi bani pe bio și eco. Ieftin. Parola este IEFTIN. Nu beneficiez de subvenție pentru că nu am un ha de solarii și nu sunt la mărimea obligatorie, adică 3 ari minim. Dacă ai un ha de porumb, primești subvenție, dar nu plătești impozit pe profit. Dacă nu ai un ha de solarii, nu primești subvenții dar impozitul este de la 0,3 ari în sus. Chiar și așa, îmi convine mai mult (muncim de pocnim amândoi)decât în învățământ. Mie să nu-mi spuneți despre importuri. Acum vreo doi ani erau 50 de eurocenți kg de mere din Polonia, și la noi dăduse bruma peste floare, abia am avut ceva mere… Pe suprafețe mici nu te poți asigura. Bani, bani, bani…

  Guvernul, în loc să aducă în atenția Parlamentului legi de rahat, să se ocupe de prosperitatea poporului, stă și se trage de guma la chiloți cu PNL. Noi ne ocupăm cu nebunii și micile afaceri, oameni care-și dau duhul să se descurce, nu să stea cu mâna întinsă, se scufundă.

 5. RADU, EXISTĂ FOARTE MULTE PROBLEME, MAI PUN ÎN PRIM PLAN UNA: DE 24 DE ANI DE ZILE ROMÂNII SUNT SUPUŞI UNOR TRATAMENTE ORIBILE, DE CE SPUN ASTA, S-AU DESCHIS GRANIŢELE PENTRU,,MUNCA DE ORICE FEL” DACĂ GĂSEŞTI SAU NU, EI, GUVERNANŢII AU SEMNAT ABSOLUT TOATE ÎNŢELEGERILE ŞI ACTELE, DA? SUNT ENORM DE MULŢI MUNCITORI CU SAU FĂRĂ STUDII PLECAŢI, DAR, DACĂ SE ÎNTÎMPLĂ CEVA DE GENUL,FEREASCĂ DUMNEZEU !,,DECES” DE CE NU EXISTĂ REVERSUL, ADICĂ, SĂ ADUCĂ OMUL ACASĂ, NU SĂ SUPORTE FAMILIA COSTUL TRANSPORTULUI PLUS RESTUL, EI, GUVERNANŢII SUNT BENEFICIARII DIRECŢI AI TUTUROR FAVORURILOR DE LA CEI PLECAŢI, ALUNGAŢI ÎN STRĂINĂTATE, EI, GUVERNANŢII, PERINDAŢII CARE DE 24 DE ANI DE ZILE ÎŞI ALUNGĂ POPORUL AFARĂ DIN ŢARĂ, CĂ AICI AU ANULAT LOCURILE DE MUNCĂ ÎN MAJORITATE. MEREU URLĂ ÎN GURA MARE, CĂ AVEM MULŢI PROFESIONIŞTI PLECAŢI, CĂ SUNT SPECIALIŞTI, CĂ VALUTA ESTE TRIMISĂ ÎN ŢARĂ DE EI SUSŢINE ECONOMIA. DAR NICIUNUL DINTRE GUVERNANŢI NU ÎŞI ASUMĂ RĂSPUNDEREA PRIVIND VIAŢA, SUSŢINEREA ACESTOR OAMENI CARE SE CHINUIE SĂ MUNCEASCĂ ÎN STRĂINĂTATE, SĂ ÎI ÎNTREŢINĂ INDIRECT PE ACEŞTI MILOGI, CERŞETORI DE VOTURI, CARE NU SE MAI SATURĂ DE BANI, BANI, AFACERI PE SPATELE ROMÂNILOR, PLUS MULTE BENEFICII, SAU, ŞI, GRATUITĂŢI FĂRĂ LIMITE ! NU AU PLECAT CĂ AU DORIT EI, PERSONAL, CONJUNCTURA LEGILOR ŞI SEMNĂTURILOR PE ACTE PRO DISTRUGERE, PRO RESTRUCTURAREA LOCURILOR DE MUNCĂ,… AU FUGĂRIT, AU ALUNGAT OAMENII, TINERETUL DIN ŢARĂ.AŞA CUM SEMNEAZĂ ŞI ÎNCASEAZĂ VENITURI PE SPATELE ROMÂNILOR, EXACT AŞA SĂ SEMNEZE ŞI SĂ ÎŞI ASUME REPERCUSIUNILE PRIVIND URMĂRILE GRAVE ŞI TRAGICE DIN CAUZA DECIZIILOR LUATE DE EI, GUVERNANŢII, CARE NE-AU FĂCUT DE RÎSUL LUMII DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE !

 6. Off topic:Ponta are nevoie de 1 vice premier care să fure,al 2 lea ca să acopere furtul,al 3 lea care să dea aparenţa de vicepremier vinovat,al patrulea ca să dea bine populaţiei 😀
  On topic:Uită te la înregistrările emisiunii În Premieră bz Carmen Avram,şi vei găsi un reportaj cu străini care au nimerit în sate izolate şi au descoperit dulceaţă şi oţet din mere.La scurt timp după plecare,vin,pentru noi cu un sac cu bani,pentru ei un mărunţiş,şi i au plătit pe oameni,regeşte ca să trimită în străinătate.Deci ştirea e relativ,nu nouă

 7. frate….daca a zis ambasadorul frantei , inseamna ca asa o fi…..ce tare e ambasadorul asta si cum le zice el , ca la carte…..inseamna ca e nasol, eu asa inteleg..

 8. La noi in jurul Pietei Centrale sunt multi romi care vand mere,telina si …alte produse agricole romanesti(cica din …productie proprie) la preturi foarte mici.
  Interesant este faptul ca ei nu au pamant(oare unde au cultivat aceste produse?) si deasemeni nu sunt produse cumparate pentru re-vanzare.Logic este doar argumentul ca POLITIA RURALA sta in birou pe cand pe campuri patruleaza doar taranii care …cultiva si apoi patruleaza doar hotii care strang(fura) …recolta.
  In orice caz produsele romanesti desi nu sunt asa de aratoase sunt mai sanatoase si mai…ecologice ca cele din ..IMPORT(sa speram ca numitele GAZE de SIST sa nu le …afecteze.. calitatea/sanatatea si …ecologia acestora).

 9. Sigur ca este o aberatie ca Romania sa importe mere,cum e de ras sa importe si grau,porumb,legume si tot felul de alimente care se pot produce in tara.Aici cred ca este chiar domeniul lui Daniel Constantin,care chiar face bine ce face,a obtinut rezultate bune in anul agricol precedent in productia de cereale.Probabil ca se va ocupa in anii ce vin si de zona de legume si fructe.Macar stie pe ce lume e in materie de agricultura si are habar despre ce trebuie facut.Sunt convinsa ca va face” reparatii” in domeniu,pentru ca productie este si se poate maximiza productia pe viitor.Problema ar fi cred eu cu colectarea,depozitarea,ca si la grane.Si daca nu vom pica in pacatul folosirii de ingrasaminte si insecticide in exces pentru supraproductie,va fi bine.

 10. Cam multe evenimente de cand cu campania asta electorala. Eu nu mai am timp sa citesc toate postarile. Macar de-ar bubui economia cum bubuie NET-ul.

 11. Radu, ce spuneam în legătură cu,,livadarii PDL” a apărut şi confirmarea, s-au mutat de la PDL la PNL(înţelegerea din teritoriu pt. afaceri)??? Închid supermarketurile !!! în perioada de iarnă cînd se importă enorm de mult, la preţuri uriaşe, le ţin cu preţul ridicat pînă aproape de deteriorare, că sunt produse perisabile, apoi scad preţul cît vor ei. Dar, să nu uităm ca pieţele, magazinele din colţul străzii sunt aprovizionate tot din supermarketuri, la rîndul lor fiind aprovizionează din en-gros. Vedeţi că tot PDL-ul, prin restul politicienilor, face cărţile ???

  • Toată lumea: direcția spre piața locală!!! Mâncăm ce se produce la noi, Zacuscă, dulcețuri, compoturi, brânzeturi, fructe locale, la piață este ce vreți! Bureți (ciuperci) uscați, marinați prin fel și fel de rețete tradișionale, ouă, păsări vii de curte, fasole de grădină, nuci, prune uscate-afumate la lozniță, vin de butuc, preparate tradiționale din carne, murături de casă, rădăcinoase fără nitrați, cartofi și ceapă cu gust, usturoi de copălău, sunt și alune de pădure din grădini proprii (am și eu doi, deocamdată, merg bine), Acum în România se cultivă cu succes alune de pământ, migdale… mă doare gura, fraților! Faceți o excursie de plăcere, stați de vorbă cu producătorii, întrebați-i despre rețetele lor. Aveți timp de luni până vineri să cumpărați detergent de la supermarchet. Eu nu cumpăr altceva de acolo.

   Trebuie să le facem lor profiturile? În timp ce localii se scufundă?

 12. @Onofrei Natalia : DIN CÎTE LĂSAŢI SĂ SE ÎNŢELEAGĂ, DEŢINEŢI O LIVADĂ, LOCUIŢI LA CURTE, FACEŢI EXACT CE DORIŢI, DA ? NU NE FACEŢI DVS. PROGRAMUL ZILNIC, SĂPTĂMÎNAL, LUNAR, CLAR ? FIECARE FAMILIE ÎNCĂ MAI ARE DREPTUL DE A ALEGE, DREPTUL DE A GÎNDI. MULŢUMIM PENTRU SFATURI. CAM ŞTIU CE SE ÎNTIMPLĂ CIND E VORBA DE COMERŢ, AFACERI CURATE SAU NU, PIAŢA LOCALĂ ESTE APROVIZIONATĂ TOT DIN IMPORT EN-GROS. SPER CA ORICE FAMILIE ARE O GOSPODINĂ ACASA, DACĂ CUMVA LIPSEŞTE…, VĂ VA CĂUTA, VĂ VA ÎNCHIRIA…

  • Eu nu vă fac program, Doamne fereşte! Doriţi produse canceroase care îmbogăţesc importatorii, străinii şi supermarchetul, drum bun! Cine vă opreşte? Fiecare doarme după cum îşi aşterne. Dar văd că vă simţiţi cu musca pe căciulă, iubitoare de împins căruciorul? E alegerea dumneavoastră. Civilizațiile adevărate sunt părtinitoare atunci când cumpără. Ei știu în buzunarul cui intră banii. Dacă nu deosebiți producătorii de samsari, atunci vă lăudați degeaba. Cine vinde banane, logic, nu le-a cules din grădină. Și gospodină? Vă asigur, nu vă puteți întrece cu mine la nimic, inclusiv gospodărie. Văd din modul de scriere și exprimare: țipați. Cumpărați ce vreți și de unde vă poftește inima. Dacă ați înțeles că eu îmi fac reclamă, nu ați înțeles nimic. Sănătate.

  • Și după cum țipați, nu v-aș primi în curte, mi s-ar vesteji florile de la energia negativă. Scrieți cu font normal, astfel nu veți mai crea impresia că țipați la toată lumea, nu este civilizat. Induceți o stare de nervozitate tuturor. Uitați-vă, mai țipă cineva ca dumneavoastră?

   • Păreri, opţiuni, mod de gîndire, analiză….sunt diferite. Respect orice opinie, părere, dar, nu şi comparaţia individuală între persoane care nu se cunosc. Apropo, la destula virstă pe care o am, cu siguranţă ştiu ce înseamnă comsumul fără impedimente al produselor din gospodărie, grădină, cît şi respectul pentru sănătate cu ajutorul produselor naturiste, rar carne de curcan şi peşte cod, soia niciodată, în rest legume şi fructe cît de multe. Sănătate tuturor !

    • Mă bucur că ați răspuns. Cred că sunteți o persoană inteligentă dar ușor pripită. Nu înseamnă că nu vă respect opțiunile.

 13. Cu asa ministru al agriculturii nici nu-i de mirare ca sunt promovate importurile…si vrea sa fie vicepremier.Puschea pe limba.

 14. Asta imi aminteste de bancul cu Radio Erevan
  Un ascultator intreaba la Radio Erevan :Ce s-ar intampla daca s-ar construi socialismul in Sahara?”.
  Simplu, suna raspunsul: “In scurt timp s-ar importa nisip”

Leave a Reply