In fața propagării tot mai rapide a epidemiei de coronavirus, autoritățile din Franța au decis luni seara să înăsprească și mai mult măsurile de izolare a populației. Ce scriu ziarele, comentatorii de azi, despre aceste decizii și în general, despre situația din Franța?

Continuă în spațiul public și deci și în presă, polemica în jurul clorochinei, medicament anti-paludism pe care însă un medic specialist din Marsilia l-a testat, spune el cu succes, pe pacienții atinși de Covid-19. «Didier Raoult, geniu nerecunoscut sau fals profet ?» se întreabă de exemplu Le Figaro. Ziar conservator care mai notează că «la Marsilia, sute de persoane vin să se testeze de coronavirus la profesorul Raoult». Si Le Parisien, ziar popular, constată că «lumea medicală e în continuare divizată apropo de acest medicament».Libération publică pe coperta sa de azi poza lui Didier Raoult – un mare bărbos pletos, departe de imaginea clasică a medicului – cu titlul-întrebare scris enorm : «Clorochina: speranță sau miraj?»

Intr-o tribună publicată tot de Le Figaro, cunoscutul scriitor și filozof francez Pascal Bruckner constată că «suntem constrânși de acum încolo să facem din izolare un nou mod de viață». Cu mare finețe, intelectualul descrie experiența surprinzàtoare a izolării în masă. “Cum își reorganizează omul zilele, cum să reziști și să rămâi demn în astfel de situații”, iată doar o parte din întrebările la care încearcă să răspundà Bruckner în tribuna din Figaro.

Mai pragmatic și mai puțin filosofic, Le Monde, ziarul de referință din Franța, constată că președintele Emmanuel Macron este pus în fața mizelor contradictorii ale izolàrii «menținerea activității economice și exigențele sanitare”. Același Le Monde comentează si sentimentele prin care trec medicii francezi dupà decesul de coronavirus a primilor lor colegii. «Sunt dispus să fac toate sacrificiile dar nu să mă joc cu viața mea» spune unul dintre doctorii intervievați de Le Monde.

Cotidianul Libération publică zilnic o cronică semnată de Christian Lehmann, scriitor și medic din periferia Parisului. In fila de jurnal de astăzi, autorul își descrie în detaliu pregătirile zilnice pentru a-și primii pacienții dar mai ales îl critică vehement pe Olivier Véran, ministrul Sănătății și doctor de profesie. «Ceea ce spus ieri apropo de decesul medicului mort în Val d’Oise de coronavirus este grotesc, insultător și fără respect față de întreaga comunitate medicală. Véran ar trebuie să fie căpitanul nostru, nu criticul». Oficialul francez declarase că medicul decedat se infectase în afara spitalului unde lucra, scrie rfi.ro

2 COMMENTS

 1. Trebuie sa fim mai atenti cand ne alegem conducatorii.Din ce se vede oamenii obisnuiti sunt cuminti ascultatori. Un procent mic este mai rebel sau cu nervii dusi. Conducerea si cu gastile de hotomani sunt cei care fac probleme. Le este frica de scadere in clasamentul top 500. Acum trebuie sa sufere si sa moara in chinuri oameni pentru ca justitia a tolerat furaciunile, ca alesii pe sacose au votat legi sa fie ocrotiti cei care fura si militienii care au inchis ochii? Priviti ce duri sunt cu prostimea si mai urmeaza. Inca nu stim ce naiba este dar virus nu pare. Mai mult o otravire in masa. poate peste 50 de ani se va afla ce a fost(cine mai prinde). Sa privim fenomenele naturale si sa ne explicam cum se pot lega. Un fenomen il reprezinta curentii de mare altitudine( Jet Stream) descoperiti de japonezul Wasaburo Oishi si folosit ca suport pentru bombardarea americi.
  Aici se poate vedea cum se misca acum si cum se suprapune pe harta acestui fenomen gripal.

  https://www.netweather.tv/charts-and-data/global-jetstream#2020/03/30/1800Z/jetstream/surface/level/overlay=jetstream/orthographic=-6.72,57.59,470

  daca mutati cursorul din stanga sus se poate previziona pana in aprilie cand iubitul ficus ne ureaza ,,multa sanatate !”

 2. Da …asa e ,mai cu atentie la alegerea conducatorilor ,dar atunci cand nu ai ce alege ?

  Asta este suma tuturor conducatorilor si partidelor politice alese tot de noi ,fara spitale ,fara autostrazi si scoli decente ,acum este cam tardiv sa scuipam si sa spunem ca ‘iubitul ficus’ nu e bun si ne ureaza,multa sanatate !” Suntem o natie dificila ,incapatanata ,egoista ,ne solidara si lipsita total de simtul civic !

  Candva Romania era reprezentata in lume de medici inovatori , ingineri ,fizicieni si inventatori acum …

Leave a Reply