România a plătit, deja, despăgubirile datorate fraţilor Micula, stabilite în 2013 de Tribunalului arbitral de la Washington, însă trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei, pentru că altfel riscă declanşarea procedurii de infringement, plata fiind considerată ajutor de stat, reiese dintr-un comunicat al Ministerului Finanţelor Publice transmis, luni, AGERPRES.

‘Ministerul Finanţelor Publice a luat act de hotărârea Curţii de Arbitraj Internaţional de pe lângă Centrul Internaţional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiţii (ICSID) în dosarul Micula (de respingere a cererii de anulare a hotărârii iniţiale depusă de România-n.r.). Din punct de vedere juridic, decizia nu schimbă cu nimic demersurile efectuate de statul român până la această dată. De altfel, încă din 9 martie 2015, Ministerul Finanţelor Publice a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare. Suma a fost achitată prin mecanismul de plată instituit de Parlamentul României, prin lege’, se menţionează în comunicatul MFP.

În comunicat se menţionează că, potrivit deciziei ICSID, România va suporta costurile procedurii, nu şi cheltuielile de reprezentare juridică a părţilor şi alte cheltuieli efectuate de acestea în legătură cu dosarul arbitral.

Pe de altă parte, Ministerul Finanţelor Publice trebuie să pună în aplicare decizia Comisiei Europene de recuperare a sumei. Altfel, România riscă declanşarea procedurii de infringement. Punerea în executarea a Deciziei Comisiei Europene de recuperare din 30 martie 2015 a fost demarată de Agenţia Naţională de Administrare Fiscală. În prezent, România mai are de recuperat aproximativ 380.000.000 de lei de la Ioan şi Viorel Micula şi de la alte 8 societăţi identificate în cuprinsul Deciziei Comisiei Europene’, se mai arată în comunicatul citat.

Tribunalului arbitral de la Washington a decis, în data de 11 decembrie 2013, acordarea de despăgubiri reclamanţilor, în valoare de 376.433.229 lei plus dobânda, echivalent a aproximativ 84,50 milioane de euro plus dobânda.

Din calculele efectuate la nivelul Ministerului Finanţelor Publice, la data de 11 decembrie 2013, Romania datora reclamanţilor suma totală de 791.882.451,82 lei, echivalent a aproximativ 178 de milioane de euro.

În data de 9 aprilie 2014, România, prin Ministerul Finanţelor Publice, a formulat o cerere de anulare a hotărârii arbitrale pronunţate în dosarul ARB/05/20, asupra căreia Comitetul ad-hoc investit cu soluţionarea acesteia s-a pronunţat în aceasta lună, în sensul respingerii anulării.

Cu toate acestea, România a executat integral hotărârea arbitrală, fără ca acest lucru să presupună renunţarea la cererea de anulare, înca din data de 9 martie 2015 (prin compensarea obligaţiilor fiscale ale societăţii EUROPEAN FOOD SA, executări silite realizate în Romania de un executor judecătoresc şi plata, prin consemnare, a sumei rămase de plată într-un cont deschis pe numele celor cinci reclamanţi până la finalizarea investigaţiei în domeniul ajutorului de stat a Comisiei Europene şi pronunţarea unei decizii).

‘Cele cinci persoane fizice şi juridice refuză, însă, să recunoască faptul ca hotărârea arbitrală a fost executată integral şi au iniţiat, colectiv sau în nume propriu, o serie de litigii interne şi internaţionale având ca prim scop recunoaşterea hotărârii arbitrale, conform procedurilor din diferitele jurisdicţii, şi, ulterior, demararea procedurilor de executare silită a bunurilor deţinute de România în acele jurisdicţii’, subliniază MFP citat de Agerpres.

Fratii Micula sunt cetateni suedezi si patroni, printre alte firme, si ai posturilor National TV si N24.

5 COMMENTS

 1. Fiul unui frate suedez micula,nu a luat bacalaureatul.Si pune poze din elicopter pe retele de socializare.Nu mai bine din banii primiti de la statul român,ar plăti niște lecții in particular pentru acest copilaș fără picătură de minte?Educația e stîlpul societatii.Nu avem educație,cu siguranța nu avem nimic.Întreb,pentru ca am remarcat ca îmi răspunzi Tudor Radu.Un tribunal din alta țara,poate lua decizii în România?Sau chestiunea cu tribunalul de la Lisabona in care lambrino primeste nu stiu ce recunoastere,e valabilă?Merçi anticipat.

   • Greșit domnule Tudor!
    E vorba de un tribunal arbitral valabil DOAR pentru cei ce îi recunosc autoritatea.
    Câtă șpagă și cui au dat frații și cumnații Micula pentru ca Statul Român să fie de acord cu acest arbitraj?
    Dacă e să vorbim pe bune…

 2. O întrebare decentă pentru voi echipa A3:
  – V-aţi cerut dreptul de autor la actele anchetă cerute de organe?
  A fost ancheta f. bine documentată cu munca voastră, cu timpul vostru fizic, cu aparatura voastră, plus riscul ameninţărilor şi violenţei la adresa voastră !
  Nu-mi motivaţi: asta trebuie să facă jurnalistul!
  Jurnalistul nu e procuror, da?
  În cazul în care greşesc, mii de scuze: nu ştiu cum e cu legea dreptului de autor!
  P.S. Nu vă mai încredeţi în politicieni, toţi s-au transformat în jurnalişti care-şi dau cu părerea sau jeluiesc cetăţenii în loc să facă legi corecte şi clare!

Leave a Reply