Gestul interesant facut de presedintele PNL si premier desemnat Ludovic Orban de a-si insoti aproape toti ministrii desemnati la audieri este un interesant gest de solidaritate. Desi premierul desemnat nu este audiat in Parlament potrivit Constitutiei, Orban se ofera singur sa faca un dialog cu parlamentarii. De salutat in contextul unor pasi necesari pentru revenirea la normalitate dupa ani de pustiire democratica din 2005 pana in 2015-16.

Am vazut voturile majoritar pozitive in comisiile parlamentare conduse si controlate de PSD. Asta inseamna ca socialistii sustin guvernul de dreapta? Viorica Dancila a declarat ca-si doreste cat mai rapid un nou cabinet instalat, dar pe de alta parte afirma ca orice parlamentar PSD va vota guvernul PNL va fi exclus din partid.

Cu o echipa guvernamentala de nota 7, avand varfuri profesionale unanim recunoscute precum Bogdan Aurescu si Nicolae Ciuca, dar si cu optiuni nefericite precum nominalizatii la Cultura sau Dezvoltare, Orban se pregateste de marele test. Luni e votul in Parlament. Oare este Orban pregatit? Mai degraba nu.

Informatiile de culise arata o insuficienta negociere cu liderii partidelor ce ar putea asigura o majoritate. Si o relatie foarte rece cu Pro Romania, fara voturile caruia noul executiv nu trece.

Ar putea compensa lipsa voturile Pro Romania negocieri cu nemultumiti din PSD sau cu independenti? Sigur. Numai ca acest fapt nu se intampla si pare ca Ludovic Orban ia lucrurile “a la legere”.

Dupa voturile din comisie si stare de tensiune maxima din PSD, contextul pare favorabil trecerii unui guvern PNL. Asta urmareste Ludovic Orban? Face tot ce-i sta in putinta pentru acest obiectiv? Sau e mai degraba un joc ce poate duceri la alegeri anticipate, atat de invocate si dorite de Klaus Iohannis?

Daca trece guvernul luni in Parlament, e o victorie a PNL.

Daca nu trece, e o victorie partiala a lui Iohannis, care pledeaza pentru anticipate prin caderea succesiva a doua propuneri de guvern. Dar e riscant ca in saptamana votului pentru primul tur la prezidentiale, partidul care te sustine sa aiba un esec politic major in Parlament. Nu stiu daca Iohannis e constient de acest risc, uneori pare prea sigur pe victoriile sale si asta iti poate juca feste, mai ales in politica.

Pe ce se bazeaza Ludovic Orban? Mai sunt 5 zile si vom afla cu toti.

#Orban, #PNL, #Guvern, #Iohannis, #prezidentiale

2 COMMENTS

  1. Lumea se duce dupa fenta. Orban nu e menit sa fie Premier. E menit sa fie omul al carui guvern cade pt a fi propus ALTCINEVA care sa nu mai fie refuzat de PSD, de teama anticipatelor!:)
    Hai sa vedem…

Leave a Reply