Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a primit luni, 5 octombrie, pe ambasadorul agreat al Republicii Franceze la București, doamna Laurence Auer, în vederea prezentării copiilor scrisorilor de acreditare.

Cu acest prilej, ministrul român de externe i-a urat interlocutoarei sale bun venit în România și mult succes în îndeplinirea mandatului său, care începe, simbolic, în acest an în care se împlinesc 140 de ani de relații diplomatice bilaterale. Totodată, a salutat stadiul excelent al relației dintre România și Franța, definită de un Parteneriat Strategic solid și care oferă numeroase oportunități de cooperare aprofundată. A menționat, în context, interesul comun al celor două părți de a actualiza Foaia de Parcurs a Parteneriatului Strategic, cu obiectivul de a conferi un nivel superior de ambiție cooperării româno-franceze atât în plan bilateral, cât și european sau internațional.

Ministrul Bogdan Aurescu și-a exprimat încrederea că mandatul noii ambasadoare va fi marcat de o dinamică ascendentă a relațiilor româno-franceze, bazată atât pe afinitățile și legăturile speciale dintre cele două state, cât și pe o cooperare apropiată în numeroase dosare de interes comun. A reamintit interesul părții române de a relua dialogul în format 2 + 2 la nivel ministerial (afaceri externe și apărare), apreciind că acesta reprezintă o bună oportunitate de a consolida parteneriatul strategic bilateral și de a aprofunda subiectele de interes comun în domeniile securității și apărării.

De asemenea, șeful diplomației române a salutat cooperarea în plan cultural, referindu-se la succesul Sezonului România-Franța, element marcant al relației bilaterale din ultimii ani, salutând implicarea directă a ambasadorului agreat, doamna Laurence Auer, în acest proiect de diplomație publică fără precedent.

La rândul său, ambasadoarea agreată Laurence Auer a mulțumit pentru primire și a salutat, la rândul său, nivelul foarte bun al relațiilor româno-franceze. În context, a exprimat întreaga disponibilitate ca, pe durata mandatului său, să contribuie la dezvoltarea și aprofundarea Parteneriatului Strategic bilateral în toate domeniile, fructificând relațiile tradiționale dintre cele două țări, legăturile istorice, lingvistice și culturale, precum și interesele convergente pe numeroase subiecte  de interes comun. În acest sens, a evidențiat dorința consolidării cooperării la nivel european, inclusiv în perspectiva preluării, de către Franța, a Președinției Consiliului UE în al doilea semestru al anului 2022.

În încheiere, ministrul Bogdan Aurescu și-a reafirmat întregul său sprijin și al MAE român pentru consolidarea relației româno-franceze, sub toate aspectele sale.

Leave a Reply