Oficialii militari americani au marcat, marți, 19 septembrie, finalizarea unei modernizări de 34 de milioane de dolari la o bază strategică din centrul României, unde se cheltuiesc peste 100 de milioane de dolari pentru extinderea capacității Forțelor Aeriene Americane în sud-estul Europei, scrie Stars and Stripes.

Publicația Pentagonului menționează că lucrările de la Baza Aeriană 71, cunoscută și sub numele de Campia Turzii, includ o nouă facilitate de operațiuni pentru escadrilă, hangar pentru avioane și amenajări de parcare, potrivit unui comunicat al Corpului Inginerilor Armatei SUA.

Facilitatea de operațiuni va fi folosită ca „creier” pentru planificarea și conducerea misiunilor US Air Force.

Între timp, un nou hangar pentru avioane de 14.000 de metri pătrați a fost proiectat pentru a găzdui mai multe avioane NATO.

„Aceste proiecte ajută la asigurarea că baza poate sprijini operațiunile aeronavelor și echipajelor din SUA și NATO”, se arată în declarație.

România a fost un punct focal pentru Pentagon, pentru intensificarea operațiunilor în regiunea Mării Negre.

Inițiativele de la Campia Turzii fac parte dintr-un program mai amplu de modernizare a Bazei Aeriene 71, care presupune alte nouă proiecte și depășește în total 100 de milioane de dolari.

Alte 220 de milioane de dolari au fost alocate de Pentagon în construcții ce au loc la alte instalații din România, inclusiv un teren de antrenament la sediul Grupului de Lupta NATO de la Cincu și la Baza Aeriană Mihail Kogălniceanu, care servește ca principal hub al armatei americane în România.

Proiectele românești „contribuie la pregătirea și capacitatea de reacție a forțelor americane în Europa” și „consolidează apărarea colectivă și securitatea aliaților NATO”, a declarat marți Roger Vogler, șeful departamentului de inginerie și construcții al districtului Europa al Corpului.

Eforturile sunt finanțate prin Inițiativa Europeană de Descurajare (EDI) a Comandamentului European al SUA (USEUCOM), ce se concentrează pe creșterea capacităților militare întărite pe teritoriul NATO împotriva unei potențiale agresiuni ruse.

În ultimii ani, avioanele de vânătoare ale US Air Force au făcut rotații către Câmpia Turzii, dar erau necesare îmbunătățiri ale bazei pentru ca SUA și aliații să-și extindă operațiunile.

Fără îmbunătățiri, Forțele Aeriene ar fi limitate în ceea ce ar putea trimite la bază, a spus serviciul în 2020, când căuta finanțare pentru proiecte.

Pe lângă avioanele de luptă, Forțele Aeriene zboară în mod curent și drone MQ-9 Reaper din Câmpia Turzii, oferind aliaților o capacitate de supraveghere suplimentară, nu departe de granița României cu Ucraina.

Generalul Catalin-Eugen Micloș, Comandantul Bazei Aeriene 71 Câmpia Turzii, a spus ca îmbunatatirile sunt un semn de creștere al rolului și semnificației bazei, unde “totul devine din ce în ce mai bun”.

Romanian and U.S. officials in Campia Turzii celebrate new facilities at Air Base 71, part of more than $100 million in U.S. investments in the Romanian base

Comandantul Adjunct al Aripii 31 de Luptă a Forțelor Aeriene Americane, col. Beau Diers; Șeful districtului Europa de inginerie și construcții din Corpul Inginerilor Armatei SUA, Roger Vogler; Comandantul Bazei Aeriane 71, Brig. Generalul Micloș Cătălin-Eugen și directorul de Logistică, Inginerie și Protecție a Forțelor din Forțele Aeriene ale SUA în Europa, colonelul Christopher Leonard, au tăiat panglica în timpul unei ceremonii de celebrare a trei proiecte recent finalizate pe Baza Aeriană 71 de lângă Campia Turzii, România, 19 septembrie 2023. Armata SUA, Armata română și partenerii Ambasadei SUA s-au alăturat ceremoniilor de tăiere a panglicii, subliniind proiectele recent finalizate de hangar, facilități de parcare și facilități de operare a escadrilelor, care fac parte dintr-un program de construcție mai mare, de peste 100 de milioane de dolari, finanțat de SUA prin Inițiativa Europeană de Descurajare (EDI). Aceste proiecte vor contribui la pregătirea și capacitatea de răspuns a forțelor americane în Europa, vor consolida apărarea și securitatea colectivă a aliaților NATO și vor sprijini obiectivele noastre comune de securitate regională.
(Foto :Chris Gardner, US Army)

#Romania
#SUA
#Aparare
#NATO
#USAirForce
#CampiaTurzii

Leave a Reply