In timp ce la noi cativa agitati speculeaza politic sentimentul curat pro-romanesc, peste Prut se da batalia decisiva.

Din pacate, omul Moscovei are prima sansa, potrivit sondajelor. Igor Dodon a folosit in campania sa murdara cele mai oribile mesaje anti-romanesti.

Partida pro-europeana e fragmentata, plina de neintelegeri si lipsita de solidaritate. Oricum ar fi, Maia Sandu va merge in turul doi.

Incepand de azi, cand este primul tur al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova, pina peste doua saptamani la turul doi, ne vom intreba : cad romanii de peste Prut din nou sub ocupatie ruseasca? Invaziile de secole ale mujicilor isi fac azi simtit efectul prin felul cum arata votul.


Peste 2,8 milioane de cetățeni ai Republicii Moldova sunt așteptați azi la urne pentru a-și alegere președintele în primul scrutin prin vot direct după 2000.

Alegătorii vor putea vota începând cu ora 7 dimineața, la 2.082 de secții de votare din republică și 100 peste hotare — majoritatea în Italia, România și Rusia. Urnele vor fi închise la ora 21.00.

Se vor înfrunta 9 candidați: liberalul Mihai Ghimpu (PL), Iurie Leancă din partea Partidului Popular European din Moldova (PPEM), Dumitru Ciubașenko din partea Partidului Nostru (PN), Maia Sandu din partea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Dodon din partea socialiștilor (PSRM), Ana Guțu din partea Partidului Dreapta și independenții Silvia Radu, Maia Laguta și Valeriu Ghilețchi.

Democratul Marian Lupu (PDM) și candidatul Partidului ‘Platforma Demnitate și Adevăr’ (PPDA), Andrei Năstase, s-au retras în favoarea Maiei Sandu.

Dacă niciun candidat nu reușește să obțină majoritatea de voturi, la 13 noiembrie va fi organizat al doilea tur de scrutin în care se vor înfrunta primii doi clasați.

Procesul electoral este reglementat de către Comisia Electorală Centrală (CEC), care este constituită din 9 membri, dintre care opt sunt numiți de Parlament pe principiul reprezentării proporționale și unul de către Președinte.

Circa patru mii de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura condițiile de păstrare a materialelor electorale și pentru a menține ordinea publică în secțiile de votare. De asemenea, polițiștii vor fixa și documenta cazurile de încălcare a legislației electorale pe o rază de 100 de metri de la secțiile de votare.

Alegerile prezidențiale vor fi monitorizate de 3.202 de observatori naționali din partea a 20 de organizații și 562 de observatori internaționali, scrie Agerpres.

 

7 COMMENTS

 1. cizma ruseasca in moldova peste unionisti vs bocanc al jandarmilor pentru unionisti la bucuresti. o fi bine?

 2. 🙂 🙂 🙂 Cum să câştige proruşii dacă guvernul României a produs cetăţenii româneşti pentru UE-Europa înmânându-le pe bandă rulantă!
  🙂 de ce nu am lua în considerare şi reorientarea spre est a lor? Doar suntem bipezi şi creierul se îndreaptă în locuri manipulatoare şi unde se poate manevra interesele!

 3. Le place sa se uite la TV si sa voteze dupa ceea ce li se da acolo cu lingurita seara de seara exact asa vor trai…Daca li se inoculeaza ideea ca apropierea de Moscova ar putea sa le faca viata mai buna asta vor vota nu stim daca viata lor va fi chiar mai buna decat acum…Daca sloganul “Europa e departe,Moscova a fost si va fi mereu acolo cu ei” va prinde si va avea succes atunci n-ai cum sa-i intorci,sunt la fel ca noi,ii faci din vorbe.Trist spre foarte trist.

 4. Moldova e pierduta cam de ceva timp, iar cu alegerile… daca au reusit ei sa fure la noi, aici in Romania, cu ambasade si tot tacamul, acolo…
  Eu nu mai cred de ceva timp in libertatea romaneasca, europeana.
  E doar o mocirla, in care ne vor lasa sa ne stingem incet.
  Depinde de noi toti, daca putem sa ne unim fortele si sa nu ne lasam calcati in picioare.
  Din istorie am invatat ca ne trezim, doar atunci cand e mult prea tarziu, cand tot pamantul devine strain, dupa ce ne sunt eliminate elitele si atunci cand noi devenim oile perfecte.

 5. Exista, pe deasupra de toate, senzatia ca Russia va câștiga mereu partida, chiar daca americanii au ajuns, in fine, la București (cu Europa ne-am lămurit demult, nici o speranța dintr-acolo), senzație întărită, in egala măsura, de lipsa de inteligenta cu care ambasadorii SUA aflați de ambele părți ale Prutului tratează “problema românească” precum si de nimicnicia guvernanților de la București. Oamenii de la Chișinău au aflat de la “desteptul” de Pettit ca istoria lor acum se face, ca la Revoluția Americană, tăind adică orice legătura cu “metropola” (Moldova are istoria ei) iar de la Capitala (metropolă) le-a venit prețioasa informație cum ca, daca-l aleg pe Ciolos (cei care au cetățenia romana) vor beneficia de “Platforma 100” care va urca chestiunea unirii (o Românie puternica e musai “unita”, nu?) pe toate panourile publicitare de la Putna cea sfânta până la gara din Bruxelles. Dodon măcar e “concret”, palpabil, brutal in felul cunoscut de veacuri si, daca-i si fudul pe măsura vechilor guvernatori moscoviți, s-ar putea ca Moldova sa scape cu niscaiva Regulamente Organice in loc de ocuparea totala. Sau, cine stie? Poate ca americanii il vor lasa pe Basescu sa devină următorul premier al Moldovei (cumva trebuie scăpat de sluga nazuroasa) si-atunci sa vezi Unirea cum se face in doi timpi si trei mișcări, ca marinarul tot spre metropolă se va îndrepta cand va avea din nou un vas si-o cârma la dispoziție! N-ar fi frumos sa-l întâmpine, ca pe-un Descalecator, maica Elena (fosta Udrea) ajunsă intre timp stareța la Neamț?( mănăstirea Neamtului, nici o aluzie la ocupantul actual al Cotrocenilor). Eu zic ca Basescu nu delira cand se lasa pictat in suita lui Mihai Viteazul, doar isi dezvăluia viitorul; vai de americani daca nu învața istoria la scoala primara, cand ajung mari diplomați se trezesc nas in nas cu valuri de 16 m de relicve ale vremurilor apuse care le răstoarnă bărcuțele cat ai zice Black Sea!

 6. pai nu s-a facut deja imparteala? ca doar nu renunta merkel la gazul rusesc de dragul romanilor! iar americanii iubesc doar gazul romanesc,dar nu in detrimentul dorintei rusesti,ca altfel nu ar fi permis ca sa fie distrusa toata industria noastra de rusi. s-a facut imparteala deja,iar noi am fost vanduti din nou de “prieteni”. nu mai fiti naivi! e fiecare ptr sine,ca asta e politica pe care au dorit-o romanii!

 7. faza e alta!de pomana sunt moldovenii pro-europeni daca ue nu ii vrea.si de ce s-ar lega la cap cu ei?pib f.f. mic,puterea de cumparare lipseste cu desavarsire,nivel al somajului ridicat,basca o granita de vreo 200 km cu o transnistrie-no man land.adica trafic de orice:tigari,arme,alcool,prostituate sau chiar euro falsi . moldova in ue ar fi o noua piatra de moara agatata de piciorul uniunii.pe pariu ca si daca va castiga “duduia” si nu dodon tot nu vor intra in ue?

Leave a Reply