Investigațiile avansate joacă un rol tot mai important în detectarea precoce a cancerului. Diagnosticarea în faze incipiente se însoțește de cele mai mari rate de succes terapeutic și de supraviețuire foarte bună la distanță.

Între investigațiile pentru diagnosticul cancerului, PET-CT (tomografia cu emisie de pozitroni) este o investigație de medicină nucleară de înaltă performanță care furnizează informații despre metabolismul țesuturilor (prin PET), în contextul structurilor anatomice relevate de CT.

PET-CT folosește radiotrasori care se injectează intravenos și funcționează ca analogi ai glucozei. Dat fiind metabolismul lor ridicat, cele mai multe celule tumorale consumă mai multă glucoză în comparație cu celulele sănătoase. Astfel, regiunile în care există acumulare crescută de radiotrasor corespund zonelor cu metabolism glucidic crescut, PET-CT detectând cu înaltă precizie locul celulelor tumorale. Datele obținute prin intermediul PET-CT sunt precise și superioare celorlalte investigații, prin fuzionarea imaginilor PET și CT realizându-se harta activității metabolice, suprapusă peste harta anatomică a regiunii examinate.

Prin intermediul PET-CT-ului se pot diagnostica multiple patologii oncologice: cancer pulmonar, cancer de sân, cancer esofagian, cancer colorectal, cancer de pancreas, cancere din sfera ginecologică. PET-CT crește precizia diagnosticului, ajutând la alegerea conduitei terapeutice țintite. Avantajul principal al acestei investigații este că îmbină datele legate de diagnosticarea metabolică și morfologică, realizând stadializarea/restadializarea post-terapeutică într-o singură examinare.

Investigația PET-CT se efectuează la recomandarea medicului oncolog, pentru susținerea diagnosticului, stadializarea bolii sau monitorizarea tratamentului. Cu ajutorul examinării PET-CT, se poate clarifica rapid prezența unei tumori, se realizează precis localizarea și stadializarea tumorii și se stabilește prezența de metastaze.

Centrul Oncologic SANADOR dispune de cele mai avansate tehnologii de imagistică metabolică și funcțională. Pentru PET-CT, este utilizat echipamentul Siemens Biograph Horizon-3R, unic în România. Investigațiile pot fi realizate și în contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Leave a Reply