Ministrul Agriculturii, Petre Daeam a afirmat, vineri, referindu-se la calitatea cerealelor din Ucraina care ajung pe piaţa din România, că Autoritatea Sanitar-Veterinară a prelevat 8.500 de probe din aceste produse, iar niciuna dintre probe nu a înregistrat depăşiri ale parametrilor de calitate, scrie news.ro

”Autoritatea Sanitar-Veterinară, care veghează la calitatea produselor care intră în România, a fost în dispozitiv de lucru. Am vorbit aseară cu preşedintele Autorităţii Sanitar-Veterinare şi spunea că din cele 8.500 de probe care au fost prelevate din produsele care au intrat în România, toate aceste probe nu au prezentat depăşiri de parametri. Sunt produse destinate consumului uman şi consumului de furaje. Autoritatea urmăreşte zilnic şi face control atât prin prelevare de probe în vamă cât şi la destinaţie, ştiind unde ajung cerealele sau alte furaje folosite”, a afirmat ministrul Agriculturii, Petre Daea.
Întrebat despre faptul că producătorii români se plâng de concurenţa greu de gestionat privind cerealele din Ucraina care se vând pe piaţa din România, ministrul Petre Daea consideră că situaţia este reală şi că fermierii afirmă pe bună dreptate acest lucru.
”Conflictul militar a creat o serie întreagă de probleme, inclusiv fermierilor, pentru că pe culoarul de solidaritate o serie întreagă de cantităţi de cereale a ajuns şi în România, creând un blocaj, prin stocurile existente la fermieri. Noi am făcut demersurile necesare, iar în întâlnirea pe care am avut-o cu comisarul european pe probleme de agricultură am stăruit asupra acestei situaţii. Împreună cu alte state, respectiv Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria şi Bulgaria, am prezentat o informare în Consiliul de Miniştri cu situaţia care există. Am solicitat comisarului să activeze rezerva de criză, astfel încât să ajutăm fermierii pentru a trece peste acest moment dificil. Nu este uşor de realizat. Până la următoarea şedinţă a Consiliului de Miniştri sper să avem un răspuns din partea Comisiei Europene”, a adăugat ministrul Agriculturii, Petre Daea.

viewscnt

1 COMMENT

  1. Din emisiunile Dumneavoastra am aflat ca trebuie sa ne informam din surse serioase si credibile nu de la ,,radio sant”. Una din sursele credibile ar fi si Ministerul Agriculturii condus vremelnic de un ministru.Toate bune si frumoase doar ca ,, viata bate filmul” Tot la postul dumneavoastra aflam periodic ca se vand produse alimentare si nealimentare improprii consumului care culmea patrund prin vami unde ne asigura ministrul ca se controleaza.Nu mai spun ca toate magazinele alimentare vand produse la pret redus care sunt gata stricate chiar daca mai au valabilitate pana la sfarsitul zilei. De la sloganuri: ,, vreu din Romania ” ,,consumati produse romanesti” la sloganul ,,produse sigure din Ucraina” in special cereale recoltate din zona Cernobîl si tinute in siloz. Va propun ca postul dumneavoastra sa devina un ,, demolator de mituri”. Unul din acestea este ce afirma ministrul agriculturii. Il sunati sa va dea adresa unui laborator de analize alimentare si ce rezultate contine documentul emis(buletin de analize). Sa va dea o delegatie sa aveti acces la un punct unde inspectorii preleva probe si sa filmati asta. Pana atunci eu voi continua sa ma bazez pe dotarea mea de consumator profan: un tester chinezesc cumparat de la un ucrainean in targ. catelul, gainile vecinului si pasarile lui Dumnezeu. Pasarile vecinului si pasarile Cerului nu vor sa consume nici graul romanesc atacat de mucegaiul negru sau de plosnita cerealelor dar nici graul porumbul din import laudat de M Agriculturii ( de ce oare?) Sa demolam mitul ca in Romania ajung gunoaie alimentare din UE si marfa extra din Ucraina Sa mancam cu ochii inchisi ca Daea vegheaza la sanatatea noastra!

Leave a Reply