PNL s-a facut de ras prin declaratia deputatului Adrian Felician Cozma, vicepresedinte al partidului pe tineret si sport. Acesta a declarat ca cere demisia conducerii ASF pentru preturile mari la RCA. Specialistul in sport nu cunoaste legea care spune ca ASF nu stabileste preturile RCA. O astfel de interventie ar atrage sanctiuni pentru ASF. Traznaia a fost sustinuta si de purtatorul de cuvant al partidului si de un europarlamentar.
E foarte adevarat ca preturile RCA au crescut foarte mult. Ar fi insa de preferat ca liberalii sa gaseasca totusi o metoda legala prin care pot fi, eventual, scazute.

Preşedintele Autorităţii de Asigurare Financiară, Nicu Marcu, va merge în şedinţa comună a Comisiilor Buget-Finanţe din Parlament pentru a prezenta situaţia de pe piaţa RCA, dar soluţiile pe termen lung, scrie dcnews.ro

“Autoritatea de Supraveghere Financiară a luat la cunoștință de anunțul făcut de Partidul Național Liberal de a solicita audierea Președintelui Autorității de Supraveghere Financiară într-o ședință comună a Comisiilor de Buget-Finanţe ale Camerei Deputaţilor și Senatului, în scopul prezentării situației din piața RCA (asigurarea de răspundere civilă auto obligatorie), precum și soluțiile pe termen lung.

Conducerea Autorității de Supraveghere Financiară va da curs oricărei invitații din partea Parlamentului, pentru a prezenta lămuriri cu privire la activitatea sa și la evoluțiile piețelor pe care le supraveghează”, transmite ASF printr-un comunicat de presă.

“ASF nu poate interveni”

“Totodată, având în vedere legislația europeană în vigoare, Autoritatea de Supraveghere Financiară a menționat întotdeauna faptul că nu poate interveni, în sensul impunerii nivelului primelor de asigurare, indiferent de categoria și tipul autovehiculului sau de segmentul în care se încadrează proprietarul acestuia. Orice încălcare a directivelor europene (în cazul de față, Directiva 2009/138/EC privind accesul la activitate și desfășurarea activității de asigurare și de reasigurare – Solvabilitate II) poate atrage procedura de infringement.

Cu referire la modul de stabilire a tarifelor RCA de către societățile de asigurare, precizăm că acestea își calculează tarifele RCA bazându-se, în principal, pe propriul istoric al daunalității și pe previziunile cu privire la evoluția acesteia și a altor cheltuieli care decurg din încheierea contractelor RCA, potrivit art. 18 – Stabilirea primei de asigurare RCA și informarea asiguratului din Legea nr. 132/2017”, se mai arată în comunicat.

Leave a Reply