Şeful Oficiului pentru Securitate Naţională (OSN) polonez, Jacek Siewiera, a declarat într-un interviu că aliaţii occidentali “iau foarte în serios posibilitatea unui război cu Rusia”, dar a subliniat că un asemenea conflict “poate fi încă evitat”, transmite EFE.

Într-un interviu publicat vineri de ziarul Rzeczpospolita, oficialul polonez a dat asigurări că, după “observarea tendinţelor strategice”, “a declaraţiilor liderilor ruşi, a gesturilor lor politice, şi, mai ales, a acţiunilor lor”, aliaţii iau “foarte serios, fără nuanţe” riscul unui conflict cu Rusia.

În declaraţiile sale, Siewiera aminteşte cum, în anii dinaintea războiului din Ucraina, Moscova a acumulat rezerve de aur, şi-a majorat bugetul de apărare la 140 de miliarde de dolari, care a devenit cel mai mare din istoria sa, şi a adoptat o lege prin care să crească numărul de soldaţi din armata sa, de la 1,1 la 1,3 milioane de militari ruşi.

Aceasta, a explicat Siewiera, s-a produs pe fondul unui “discurs politic agresiv, inclusiv desfăşurarea de arme nucleare în Belarus”, care, în opinia sa, “este un simptom al utilizării crizelor şi a războiului ca instrumente politice” de către Federaţia Rusă, “o tendinţă extrem de greu de ignorat”.

“Astăzi (războiul) poate fi încă evitat. Dar aceasta depinde doar de atitudinea ţărilor occidentale, în special a aliaţilor europeni, de exemplu Germania şi Franţa, care ar trebui să dea dovadă de voinţă politică de a cheltui sume mai mari pentru dezvoltarea industriei europene de apărare”, a subliniat şeful OSN.

În ceea ce priveşte o posibilă escaladare a tensiunii internaţionale, oficialul polonez a descris situaţia actuală drept “intersecţia multor vectori globali”, pe care a comparat-o cu “un morman de lemne de foc care iau forma unor incidente şi conflicte” care “nu va începe să ardă de la sine”, dar a avertizat că poate veni un moment în care “este nevoie doar de o scânteie” pentru a declanşa un conflict.

Siewiera a mai atras atenţia în interviul pentru Rzeczpospolita că “Alianţa Atlanticului de Nord (NATO) este o alianţă nucleară” şi a adăugat că “este important să ne amintim că NATO are o capacitate de răspuns nuclear şi că umbrela nucleară acoperă şi teritoriul Poloniei”.

Şeful OSN a comentat şi declaraţiile recente ale prim-ministrului polonez Donald Tusk, care s-a adresat congresmenilor americani într-un mesaj pe internet şi a afirmat că “ar trebui să le fie ruşine” că blochează aprobarea ajutorului Ucrainei din cauza dezacordurilor politice interne.

Siewiera s-a declarat “convins că elitele politice americane sunt conştiente de relaţia care există între poziţia globală a Statelor Unite şi sprijinul pentru partenerii şi aliaţii lor”, scrie Agerpres.

#Polonia
#NATO
#Poland

1 COMMENT

  1. Prieteni, Putin nu-i capabil, de doi ani, să cucerească Ucraina. Credeți, cumva, că, din rațiuni doar de el știute, nu a cucerit Ucraina, ca să-i aducă pe ucraineni la rusofilie cu vorba bună?? NU!!! Nu e-n stare!!! Stă capră la chinezi să-și vândă resursele! Deci cum să atace NATO?!?!?
    Nu Rusia rezistă de doi ani, ci Ucraina!!!
    Dar tiktocii încolonați pe la benzinării, în crucea nopții, sunt în stare să-nghită orice!

Leave a Reply