Premierul Victor Ponta a afirmat, luni seara, că în chestiunea turneului pe care l-a efectuat în țările arabe “a fost probabil o lipsă de comunicare” cu președintele Klaus Iohannis și a adăugat că, de acum înainte, va discuta direct cu șeful statului și nu doar prin intermediul echipelor de consilieri.

“A fost probabil o lipsă de comunicare în general pe zona de politică externă. Ministrul de Externe discută cu consilierul prezidențial, domnul Comănescu. Noi aveam această vizită negociată de peste un an de zile. Vă dați seama că nu poți să te duci de pe o zi pe alta să te vezi cu regele Arabiei Saudite, cu toți liderii din țările respective. Am cerut evident de la SIE, de la SRI din timp toate datele despre spațiul respectiv. A fost o lipsă de comunicare și, cu siguranță, putem să comunicăm mult mai bine pe această zonă”, a spus Ponta la Digi 24.

Pe de altă parte, premierul a explicat că, din punct de vedere constituțional, lucrurile sunt clare cu privire la atribuțiile președintelui și cele ale Guvernului. “Am văzut comentarii extrem de politice de la oameni inteligenți și culți: “Președintele face toată politica externă, Guvernul nu are voie să iasă din țară!” Constituția prevede foarte clar care este rolul președintelui, care e rolul Guvernului și toate vizitele pe care le-am făcut pe linie guvernamentală și în special economică sunt în ideea dezvoltării colaborării economice între România și celelalte țări”, a explicat Ponta, care a adăugat că și Guvernul îl poate ajuta pe președinte când merge în vizite externe cu tot ce are la dispoziție “ca aparat guvernamental”.

Premierul a relatat că înainte să meargă în Arabia Saudită, unde România nu mai avea ambasador, a vorbit “cu domnul Aurescu care a vorbit cu domnul Comănescu și în setul acela de ambasadori pe care președintele i-a numit era și ambasadorul de la Riad”. “Eu când am ajuns la Riad la întâlnirea cu regele (…), am spus: “Uitați după patru ani (…) avem o bună colaborare instituțională în România și avem ambasador. Au fost o mie de lucruri pe care le-am pregătit împreună. De acum încolo, nu e nicio problemă să pun mâna pe telefon și să comunic direct, nu doar prin partea de echipe”, a susținut Ponta.

 

6 COMMENTS

 1. Foarte bine ca Premierul va pune primul mana pe telefon pentru a-l informa pe Presedinte asupra unor turnee viitoare.
  Ma intreb care va fi rezultatul acestei calatorii in tarile arabe, oare tot ceea ce s-a intamplat si cu chinezii ?

  • Cu unu’ ca iohannis tot la mana unora ca austriecii astia cu praduirea padurilor o sa ramanem.Crezi ca chinezii nu au vazut ostilitatea lui iohannis si a clientilor lui din multe alte domenii, care nu vor sa piarda controlul monopolist din tara noastra? Se pare ca acum pe 6k si clientela lui ii deranjeaza si arabii.

   • Domnule poa’ sa fie clientela cui o vrea numai sa faca treaba-n tara asta sa ne ajute daca nu, sa ne lase cu totii.
    Si f….i, si cu banii luati.

 2. Pentru mine declaratia facuta de Victor Ponta a adus clarificarile pe care le asteptam. Presedintele Iohannis a stiut din timp de la ministrul de externe Aurescu si consilierul lui. Ponta nu s-a dus aiurea, “pe cont propriu””(!), iar presedintele a vrut si el sa faca opozitie politica pe placul Alinei Gorghiu:
  “Noi aveam această vizită negociată de peste un an de zile. Vă dați seama că nu poți să te duci de pe o zi pe alta să te vezi cu regele Arabiei Saudite, ….” spune premierul.

 3. Din pacate se joaca continuu la ofsaid! Se poate numi intr-un fel democratie, dar si slabiciunile politice interne sunt pe masura! Doar afilierea la UE si NATO ne mentine pe linia de plutire!

 4. Constitutional, Guvernul negociaza tratatele externe, iar Presedintele le incheie … whatever that means ! Remember Basescu si faimosul tratat FMI.

Leave a Reply