România a înregistrat cea mai mare creștere economică din Uniunea Europeană în trimestrul trei din 2015 comparativ cu precedentele trei luni, conform celei de-a doua estimări publicate marți de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), citat de Agerpres.

Datorită unei creșteri economice trimestriale de 1,4%, România este lider în UE, urmată de Croația (1,3%), Malta (1,1%), Letonia (1%), Polonia și Slovacia (ambele cu o creștere de 0,9%), Suedia și Spania (ambele cu un avans de 0,8%). Singurele scăderi s-au înregistrat în Grecia (minus 0,9%), Estonia și Finlanda (ambele cu minus 0,5%) și Danemarca (minus 0,1%).

Potrivit Eurostat, PIB-ul zonei euro a urcat cu 0,3% în trimestrul trei din 2015 comparativ cu un avans de 0,4% în precedentele trei luni, în timp ce Uniunea Europeană a înregistrat o creștere economică de 0,4%, față de 0,5% în trimestrul doi din 2015.

Comparativ cu perioada similară a anului trecut, PIB-ul României a înregistrat o expansiune de 3,6%, a cincea mare creștere din Uniunea Europeană după Malta (5,6%), Cehia (4,5%), Suedia (3,9%) și Polonia (3,7%). Singurele scăderi s-au înregistrat în Grecia (minus 1,1%), Finlanda (minus 0,2%).

Creșterea anuală a PIB-ului zonei euro în perioada iulie — septembrie 2015 s-a menținut la 1,6%, similar cu nivelul înregistrat în trimestrul doi, în timp ce economia UE a înregistrat un avans de 1,9%, același cu cel înregistrat în precedentele trei luni.

Datele Eurostat sunt similare cu estimările publicate de Institutul Național Statistică (INS), potrivit cărora Produsul Intern Brut al României a crescut în termeni reali cu 1,4% în trimestrul trei don 2015 comparativ cu precedentele trei luni, în timp ce față de perioada similară a anului trecut avansul a fost de 3,6% atât pe serie brută cât și pe serie ajustată sezonier.

Comisia Europeană (CE) și-a îmbunătățit recent estimările privind creșterea economică a României în 2015 până la 3,5%, față de avansul de 2,8% pe care îl preconiza în luna mai, conform previziunilor de toamnă publicate de Executivul comunitar. PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 4,1% în 2016 și 3,6% în 2017, datorită consolidării consumului pe fondul relaxării fiscal.

26 COMMENTS

 1. pai cam de asta o sa fie iar psd la putere la anu, ca o sa castige alegerile pe baza la ce a facut ponta… ca nu o sa mai vrea ponta sa fie prim ministru, apoi asta e alta discutie

 2. SI , CA NU CUMVA , romanii sa se obisnujasca cu binele , Ponta a fost ”’debarcat”’ si adusi ”mesterul Manole , cu calfe si zidari ”’, sa demoleze la temelie !Doamne , sa nu le reuseasca planul !

 3. a trecut prin criza economica ponta? NU! de ce nu precizati? Nici o autostrada inaugurata de Boc nu a trebuit sa fie demolata cum se demoleaza dupa epoca mincinosului ponta, precizati cati bani trebuie sa returneze Romania daca autostrada nu va fi functionala la timp, ne spuneti adevarul ca aceste date nu folosesc la nimic din moment ce acciza la combustibil a marit-o pt constructia de autostrazi dar ea a fost deturnata pentru a acoperi alte lipsuri din buget! Exact ca bumul economic a lu tariceanu. Dupa date explozive a urmat recesiune deoarece banii nu au mers in investitii care sa duca la sustenabilitate economica viitoare. Un mare fas epoca ponta!

  • Ar fi comic dacă n-ar fi tragic! România a ajuns pe primul loc la creştere economică din Europa, dar persoane din noul guvern, cel tehnocratic, preferat, spun că acest lucru nu este de nici un folos, nici faptul că în visteria ţării sunt bani. Adevărat, dacă nu-i valorifici cum trebuie! Dacă în loc să scazi cheltuielile şi să vezi ce faci cu investiţiile, cu infrastructura, cu stimularea unor activităţi, măreşti cheltuielile, cică e nevoie să se plătească o mulţime de studii de impact, se preconizează nişte lucruri pentru care va fi nevoie de multă economie, economie care să fie suportată de oamenii obişnuiţi, la salariul minim, la unele drepturi băneşti acordate până acum (tichete masă , etc.) După mintea mea de simplu muritor, atunci când vorbeşti de necesitatea de a economisi, începi prin a da exemplu la nivelul tău, nu planifici creşterea unor cheltuieli, de care de fapt te poţi liniştit lipsi şi nu se întâmplă nimic. Nu se întâmplă nimic dacă ţineţi şedinţele fără flori domnilor parlamentari şi guvernanţi! Important este să aveţi propuneri şi acţiuni care să propulseze această ţară şi oamenii înainte, nu să-i aducă înapoi şi la sapă de lemn, cum e vorbă românească. Când poporul tău n-are ce pune pe masă copiilor, când tinerii n-au loc de muncă şi-şi iau lumea în cap aproape fără speranţă, e cazul ca cei aleşi să reprezinte acest popor (mă rog, această expresie devine chiar perimată îmi dau seama) ar trebui să înceapă prin a da exemplu personal. Dacă domnilor parlamentari şi guvernanţi le plac florile să-şi cumpere din banii lor personali, nu din banii tuturor! Imi amintesc că pe vremea lui Ceauşescu cel hulit se făcea economie cum s-ar spune “la sânge”, bani de protocol aveau doar la nivelul cel mai mare şi doar pentru cafea şi suc. La şedinţe stăteau în hoteluri câte doi în camere şi nici prin gând să se plătească participarea la şedinţe dară-mi-te spa şi altele. Trebuiau să vină apoi în teritoriu, să informeze ce s-a discutat şi ce măsuri trebuie luate, fiecare în sectorul lui. O fi fost acest lucru atât de rău?? Veţi spune că fac elogii perioadei dictaturii ceauşiste mult hulite! Nu fac decât să spun adevărul.

 4. Din perversiunile matematicii:
  .
  O creștere de la 1 la 2 este o creștere de 100%.
  O creștere de la 1000 la 1010 ește o creștere de 1%…
  Hmmm… ”Cea mai mare creștere economică din Europa”.
  Oare?

 5. Şi ce spuse fostul coleg actual nu ştiu ce vorbitor pe auzite?
  O fi creştere dar e doar pe hîrtie şi pentru ei! E adevărat că s-au înapoiat tăierile salariale dar valoarea leului nu este aceeaşi în ambele perioade, toate s-au scumpit încît nu se simte nimic la buzunar!
  Vine ianuarie cînd începem să plătim taxele şi impozitele plus facturile pe consum: vai mama noastră!

 6. Dl Dancu zice ca nu conteaza, asa ca sa nu ne infierbantam prea tare-sociologul din d-sa vede mai departe de cifre (pana in lanul de grau auriu din vara eterna ce ne-o promite) si, cu sprijinul sociologului razaret, Palada, vom avea si explicatia faptului ca economistii din UE habar n-au de viziunile tehnocrate. (Sau tehnocratii n-au habar de economie? Uf, m-am incurcat, iarasi).
  In aceeasi ordine de idei: pe Ponta nu-l mai scapa nici Sf Nicolaie de acuzatii, iar UE cu-atat mai putzin. Vad pe DCNews ca i-a venit randul si lui Crin Antonescu sa dea socoteala pentru trecut, audierea la Parchetul General se face pe baza unei reclamatii din partea partidului lui Basescu, care vizeaza trinitatea Ponta, Voiculescu, Antonescu ce a indraznit sa concocteze demiterea luminatului presedinte in 2012. Acum imi dau seama de ce madam Gorghiu punea participarea la referendum la “pacatele” pt care anume lideri liberali vor trebui sa se retraga din prima linie-primise vestea ca Antonescu va fi tarat in tribunal si se grabea sa se dezica de fostul sef!
  Din doua una: ori liberalii vechi se indreapta din nou, cu speranta, catre Antonescu, ori Gorghiu are vedenii. Ii recomand sa citeasca Macbeth, si-acolo apar niste spectre care tulbura linistea uzurpatorului si chiar o padure intreaga incepe sa miste in front (la modul literal) cand trecutul invadeaza prezentul. (Lui Johannis e inutil sa i se recomande vreo lectura, e prea ocupat cu scrisul ca sa mai aiba astfel de hobby.)

  • si de ce nu ne spui si rezultatul audierii de la parchet? e prea dureros pentru tine sau e buine pentru tine sa-l lasi nespus? cam asta o sa fie rezultatul si la restul tampeniilor incercate de procurori la adresa lui ponta. ce te faci atunci? mai esti fericita? “trinitatea” ta a indraznit sa “concocteze demiterea luminatului presedinte in 2012” si, folosind limbajul tau, pe judecatorii de la ccr care siau batut joc de vointa a 8,5 milioane de romani, nu-i mai scapa nici sf nicolae de ancheta procurorilor privind neregulile facute dimineata prin falsificarea de acte. de la shakespere la tanase e un pas mic cand vrei sa cazi in ridicol.

  • Corect,Iohannis nu citeste nici ce scrie el,ca nu intelege nici el ce a scris, da pai sa mai incerce si altceva.pentru ca oricum il apuca somnul din prima. Totusi scrierile lui reprezinta un bun tratament naturist pentru combaterea insomniei.

 7. Apropo, aproape în fiecare seară aud la Mircea-zu live, că Bucureştiul e sufocat de maşini. Oare cine cumpără maşini cînd are/au chef? Le folosesc o perioadă de timp după care le bagă la reevaluare tehnică şi le vînd peste tot în ţară. Nu numai în localitatea unde stau eu sînt multe maşini la vînzare, cred că în toate localităţile acestei ţări sînt destule maşini la vînzare. Şi ce maşini! Parcă-s scoase direct din magazinele de specialitate că nu mai încap!

 8. si conteaza cumva cresterea asta? conteaza ca ne-a scos din groapa in care ne-a bagat tripleta basescu-boc-blaga? nu conteaza pentru admiratorii vechiului regim basist care isi varsa ura pe blog. “noul si marele” partid basisto-penelisto-johannist se dezumfla pe zi ce trece. ultimul sondaj de opinie publicat astazi cu date culese in perioada 2-6 decembrie 2015 arata cele 2 mari partide practic la egalitate, cu mentiunea ca penelsitii basisti au pierdut 9 procente fata de ultimul sondaj facut de aceeasi agentie politica in luna martie. 9% si basisto-penelistii sunt tot pe topogan. s-a incercat si introducerea unui partid nou, johhannist pur, facut probabil din cei mai noi “tehnocrati” bagati in guvern de prin holurile c.e. si culmea a fost “ridicat” la nivelul celorlalte 2 partide parlamentare???!!! asa a fost umflat s partidul basisto-penelist dupa alegerile prezidentiale si timpul a dezumflat gogoasa.pemepeul pur basist creste la vreo 7%, alde e si el la vreo 6% in timp ce restul sunt pe topogan. ce sa mai zic de “interesul national” care daca nu intra urgent in alianta cu pesedeul va ajunge la cifra lui obisnuita de 1-2%. restul pa! pe internet circula o mica gluma cu transformarea lui ciolanis in baselu. reusita. de fapt intr-un an de cand a luat puterea familia penala prezidentiala a aratat ca e mult mai periculoasa decat fostul presedinte. am ajuns sa remarc faptul ca pana si baselu avea o limita si un simt al ridicolului dar vad ca ciolanis a depasit orice bariera. vorba lui, a trebuit sa moara oameni ca sa reusesca sa canalizeze si deturneze “tinerii frumosi si liberi” de pe net si sa dea jos un guverne cu ale carui rezultate se mandreste in intalnirile internationale. a reusit sa-si numeasca “guvernul meu” calcand pe cadavrea si sa puna niste marionete in guvern care sa-i respecte spusele molfaite ba chiar sa-i dea bani pentru hranirea vietatilor traitoare la cotroceni. nu ma refer la angajati ci la pesti, pisici si vreo 2 caini pripasiti pe acolo. are nevoie de vreo 4-5 milioane pe luna sa-i hraneasca?! vad ca noul vasal din guvern, dancu pe numele lui, dupa ce a sters pe jos cu cresterea economica a romaniei provocand satisfactia basistilor de pretutindeni are mai nou in tartacuta schimbarea constitutiei si darea unor puteri sporite binefacatorului lui de la cotroceni! cam cu asta se ocupa “tehnocratii” de la palatul victoria. ce ii intereseaza cand poporul asta are pretentia ” nesimtita ” de a nu munci pe 2 lei ?

  • Da, periculos pentru UE, FMI si alte grupari globaliste oculte care impun austeritatea ca religie. Era prea periculos sa se demonstreze ca o politica fiscala relaxata poate aduce bunastare economica si sociala. Asa ca au luat masuri tehnocrate sa ne (re)aduca pe calea cea “buna”.

   • Este de inteles ca poti subjuga un popor mai usor atunci cand este sarac, cand tinerii pleaca in lume la munca, cei ramasi nu mai merg la scoala, cand le distrugi industria si le furi padurile si resursele de tot felul, cand le impui imprumuturi cu dobanzi mari si atunci cand tara nu mai doreste aceste imprumuturi. Poti subjuga poporul respectiv cand ii impui cine sa-l conduca (cel care-ti pune in practica directivele), cand ii impui un guvern care raspunde la comenzile celor care conduc lumea din punct de vedere financiar. Acesti gangsteri mondiali procedeaza la fel cu celelalte tari sau numai cu cele mai slabe cum suntem noi?

    • Acolo unde li se permite de catre conducatorii nationali. Cehia, Polonia, Ungaria s.a. au fost in stare sa isi impuna punctul de vedere atunci cand au considerat ca interesele le sunt prejudiciate. Din pacate romanii au o istorie indelungata de inchinare si tradare la Porti straine.

 9. Au venit sa demoleze tot ,nu recunosc nici cresterea economica, nici faptul ca ne merge mai bine (cu reducerea tva la alimente mananca si saracii Romaniei o bucata de carne si nu coaste ,slanina etc. ca pana acum )Romania ca tara agrara ar putea sa nu mai fie piata lor de desfacere ,daca mai exploatam ceva resurse atunci nu prea depindem de est sau vest si aceasta nu este posibil Vom asista la o lupta crancena ,sper sa castigam cu ajutorul lui D-zeu si a oamenilor cu suflet de roman ca tine si cei de la A3.Ma mir ca nu-i este rusine d-lui Dancu Sa vedem ce face PSD care si-a pierdut vana de cand a plecat Ponta .

 10. D-le Radu Tudor, eu locuiesc in orasul in care Ponta a fost chipurile 10 ani deputat , Tg. Jiu , si… va spun cu tarie ca aici in zona , acele cifre din comparatia guvernarilor ne lasa rece, aici in zona avem un grafic REAL , care de 10 ani merge numai in jos, asa ca mai slabiti-ne cu cifre pt ca oamenii nu mananca cifre, mai deschideti ochii la realitate si mergeti in tara , nu doar in Bucuresti ! Veniti aici cand se organizeaza bursa locurilor de munca , unde o sa vedeti cozi si certuri ca la carne pe vremea epocii de aur ! A avut grija ponta ca aici sa nu se investeasca nimic pt a creea locuri de munca ! tot Gorjul traieste la limita din carbune si energie, si astea sunt atacate de tot soiul de faradelegi politice ! Cifrele D-le Tudor nu ne fac traiul mai decent, fie ele si verzi . realitatea este cu totul CENUSIE !

  • Dupa 26 de ani si tot mai crezi ca deputatul tau este un fel de SUPER – primar ?! Vezi ca provincialismul nu are legatura cu rezidenta, e o stare de spirit.

 11. Marele strateg si ganditor Dancu spunea ca nu conteaza.
  Parca dl. Ponta era coleg de partid cu dl. Dancu.

 12. Mai conteaza? Suntem tari avem guvern de tehnocretini,(vezi declaratia Ministrului de Finante) pe Ciolhannis nu l-am mai remarcat suntem toti,cu totii piosi ca vine Craciunul sau mai buni si mai “liberi”.
  A cerut 0,2% din electorat, tinerii frumosi si liberi de pe feisbuc sa nu fie bine ca sa fie rau, ce mama iedului ne plangem?

 13. De aceea trebuia sa plece, sa vina guvernul meu, care sa promoveze austeritate pentru romani, si lux si bogatie pentru Marele Mut. Pas cu pas, ne-a dus de nas.

Leave a Reply