Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, evidenţiază, într-o declaraţie după Forumul Salzburg, progresele în discuţiile despre aderarea României la Schengen şi afirmă că există o mare diferenţă faţă de acum câteva luni, bază “pe care se poate construi”.

“Am avut, pe parcursul acestor luni precedente, discuţii complicate şi ele rămân în continuare discuţii complicate, dar, în acelaşi timp, clar există o mare diferenţă faţă de acum câteva luni de zile. Eu nu vreau să evaluez dacă e mult sau e puţin, este altceva, e ceva pe care putem construi, pe care putem continua. Eforturile care se fac şi de către delegaţia noastră şi de către delegaţia bulgară şi delegaţia austriacă, dar în acelaşi timp şi de către Comisie şi Preşedinţia spaniolă în acest cadru de discuţii, dar şi eforturile care se fac de către alţi colegi din alte state membre, care susţin aceste discuţii, sunt îndreptate tocmai în direcţia de a obţine un rezultat palpabil, concret, în luna decembrie şi în anul 2023”, a spus Predoiu, într-o declaraţie de presă ţinută cu ocazia Forumului Salzburg organizat în Slovenia.

Ministrul a anunţat că a avut discuţii legate de posibilităţile tehnice de a lua o decizie în luna decembrie. Predoiu a abordat cerinţele impuse de Austria şi a menţionat că acestea nu sunt “condiţii”, ci “măsuri adiacente”. El a explicat că “România aplică aceste proceduri (…) conform criteriilor Schengen şi Acordului Dublin”.

Ministrul a menţionat, legat de temerile legate de transferul migranţilor ilegali din Austria, că acest lucru se referă doar la cei înregistraţi iniţial în România.

“Este vorba de a proceda la retrimiterea acelor cetăţeni care au intrat prin România, au fost înregistraţi în Romania, în EURODAC sau în SIS – Sistemul Schengen şi mai departe au migrat ilegal în Austria. Conform regulilor Dublin în vigoare, odată ce sunt capturaţi în Austria şi constataţi că sunt în stare de migraţiune ilegală, pe regulile existente, sunt trimişi în ţara de unde au venit, adică în România. Nu e vorba de nicio altă procedură. (…) Anul acesta vorbim de 120 de cetăţeni”, a mai spus Predoiu.

El confirmă că România respectă deja criteriile Schengen, fără necesitatea de măsuri suplimentare. “Discuţiile sunt pozitive şi aduc progrese,” a încheiat Predoiu, citat de Agerpres.

Leave a Reply