Echipa Ministerului Apărării Naţionale (MApN) care s-a aflat în misiune de sprijin sanitar în Alabama, în contextul pandemiei COVID-19, a revenit, miercuri, în ţară, ocazie cu care ambasadorul SUA la Bucureşti, Adrian Zuckerman, a apreciat gestul românilor drept un “act de bunătate şi ajutor în momente grele”.
“Nu vom uita acest act de bunătate şi ajutor în momente grele. Munca acestei echipe a consolidat prietenia şi solidaritatea extraordinare între SUA şi România. Ţările noastre vor fi mereu alături, la bine şi la rău”, a afirmat Zuckerman la primirea specialiştilor, care a avut loc la Baza 90 Transport Aerian din Otopeni.
Totodată, el s-a referit şi la compania care a transportat echipa MApN.
“Aş vrea să mulţumesc echipei Tarom – piloţii, personalul navigant, mecanicii – pentru că au ajutat la această călătorie. Ministrul Transporturilor, Lucian Bode, şi echipa sa merită mulţumiri pentru că au pus la dispoziţie cursa Tarom. Tarom este un exemplu de afacere românească ce are nevoie de susţinere şi trebuie să zboare iar ca înainte. Trebuie să facem ca Tarom să zboare cu profit şi sperăm să aibă zboruri directe spre Statele Unite”, a punctat el.
În acest context, diplomatul a vorbit de sprijinul pe care SUA sunt pregătite să îl acorde României pentru redresarea economiei.
“Preşedintele Trump şi poporul american sunt dedicaţi să reconstruiască economia americană, asemenea preşedintelui Iohannis şi premierului Orban în ceea ce priveşte economia românească. Ca prieteni şi aliaţi, ne vom ajuta să fim prosperi. România nu are prieten mai bun decât SUA. Ne angajăm să sprijinim România să îşi refacă economia în 2020. Nu este imposibil. Este posibil şi se va întâmpla”, a adăugat el.
Totodată, Zuckerman a spus că “resursele României sunt multe, dar cea mai importantă resursă a sa sunt oamenii”.
“Economia României va creşte odată cu întoarcerea oamenilor la muncă. Sistemul de piaţă liberă şi competiţia trebuie lăsate să înflorească. Companiile de stat trebuie să fie eliberate de control guvernamental, astfel încât să opereze eficient, profitabil (…) Forţele maligne ale corupţiei endemice trebuie să fie eliminate odată pentru totdeauna”, a mai afirmat ambasadorul.
La rândul său, ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, a arătat că această misiune a românilor se încadrează în Parteneriatul Strategic România – SUA.
“Din punct de vedere al relevanţei, este foarte importantă pentru tot ceea ce înseamnă Parteneriatul Strategic SUA – România, pentru tot ceea ce înseamnă disponibilitatea atât a militarului, dar mai ales partea aceasta de imagine a ţării noastre, pentru a ajuta, pentru a fi în măsură ca, ori de câte ori va fi nevoie, să fim alături de cei cu care împărtăşim aceleaşi valori”, a subliniat Nicolae Ciucă.
Echipa MApN care a executat, timp de două săptămâni, o misiune în SUA pentru a oferi sprijin autorităţilor statului Alabama, în contextul măsurilor de combatere a pandemiei de COVID-19, a avut peste 25 de misiuni în centre de tratament medical, facilităţi de îngrijire pe termen lung şi formaţiuni militare de apărare CBRN, potrivit reprezentanţilor ministerului.
Cei 15 militari şi civili din echipă lucrează în domeniul medical – cinci medici şi cinci asistenţi medicali care fac parte din personalul spitalelor militare de urgenţă din Braşov, Constanţa, Craiova, Galaţi, Piteşti şi Timişoara – şi în domeniul apărării chimice, biologice, radiologice şi nucleare – cinci ofiţeri cu experienţă în domeniu din Statul Major al Apărării şi Statul Major al Forţelor Terestre, scrie Agerpres.