Ambasadorul Italiei la Bucureşti, Diego Brasioli, a înmânat, luni, legitimaţii de “italofon” mai multor personalităţi din România, printre care Victor Ponta, Ramona Bădescu, Mariana Nicolescu, Ilie Năstase sau Gheorghe Hagi, ca recunoaştere pentru promovarea culturii şi a limbii italiene.

Distincţia a fost promovată de către Ministerul italian al Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale, ca o iniţiativă destinată conferirii unei recunoaşteri unor personalităţi eminente care, în fiecare ţară cu care Italia întreţine relaţii diplomatice, desfăşoară activitatea de a răspândi cultura şi limba italiană.

Potrivit Ambasadei Italiei la Bucureşti, criteriul folosit pentru identificarea din partea ambasadelor, în România şi oriunde în lume, a acestor personalităţi ce provin din domenii cât mai diferite ale cunoaşterii este cunoaşterea limbii italiene. Numele alese astfel au fost incluse într-o listă publică, actualizată permanent, care cuprinde foşti cursanţi ai studiilor de limbă italiană pe lângă institute italiene de Cultură şi alte figuri “italofone”  marcante.

Ambasadorul italian, Diego Brasioli, a arătat, cu prilejul ceremoniei de înmânare a legitimaţiilor, că de fiecare dată când este solicitat să prezinte exemple de personaliţăţi din România este pus în încurcătură deoarece acestea sunt foarte multe. Diego Brasioli i-a avertizat, totodată, în glumă, pe cei care au primit legitimaţia că, dincolo de recunoaşterea meritelor pe care le-o conferă legitimaţia de italofon, nu este sigur că documentul le va permite şi “reduceri pe transport” sau alte tipuri de reduceri în Italia.

Printre cei nominalizaţi să primească legitimaţia s-au numărat prim-ministrul Victor Ponta, violonistul Alexandru Tomescu, foştii fotbalişti Gheorghe Hagi şi Gino Iorgulescu, tenismanul Ilie Năstase, soprana Mariana Nicolesco, istoricul de artă Radu Varia sau actriţa Ramona Bădescu.

Premierul Ponta a declarat, la primirea legitimaţiei, că îi place să creadă că în România sunt 20 de milioane de “italofili” şi a arătat că întotdeauna preferă să călătorească în Italia şi apoi în oricare alte ţară din Europa.

Pentru primirea legtimaţiei de “italofon” fusese nominalizat şi senatorul Crin Antonescu, dar acesta nu a fost prezent luni la ceremonie, iar reprezentanţii ambasadei au precizat că Antonescu nu a confirmat săptămâna trecută că va fi prezent la eveniment, aşa că îi vor transmite legitimaţia pe altă cale.

5 COMMENTS

 1. Dl. Radu Tudor,
  Despre ce schimbare este vorba cand in sistem nu s-a schimbat nimic? Institutiile bugetare ale statului sunt pline de SRL-urile care impreuna cu firmele de casa, practica metodele arhiconsacrate si anume incredintarile directe, licitatiile cu un singur participant si descalificarea competitorilor prin intermediul caietului de sarcini. Noi vedem concret la locurile noastre de munca.

  P.S.: Spuneti-i lu’ Foca Ucigasa (Morsa Competenta), sa nu se mai precipiteze, ca face atac de panica nu de alta! El oricum, de meseria lui de baza este inginer. Asa incat, ar putea sa ne povesteasca despre astea, cel mult. Inginerii ceva, santier etc.

 2. Dl. Radu Tudor,

  Ma uit la postul dvs. cum promoveaza constant ideea de civilizatie, educatie, morala, zi lumina, non-stop. Dar ma gandesc, sunt unii care se dau cu lama pe abdomen si care-si bat cuie in cap in penitenciare, se arde cu tigarea, care isi mascheaza lama sub limba si care tine marfa ascunsa in rect. Credeti ca aia au scapat emisiunile difuzate pe postul dvs. sau ce se intampla de fapt?

  Toata stima! ‘Traiti!

 3. nulitatea asta absoluta de ponta poate vine mai repede cu TVA-ul de 9% la alimente si sa-si mai stearga din pacate ca altfel o sa ajunga direct la cosul de gunoi alaturi de basescu

 4. O initiativa f. buna din partea ambasadorului Italiei la Bucuresti de a oferi astfel de legitimatii de “italofon”, drept recunoastere a unor merite dpdv cultural a tot ceea tine de Italia.

Leave a Reply