Premierul britanic Boris Johnson a atenţionat sâmbătă că răspândirea tot mai intensă a variantei indiene a coronavirusului este ”foarte, foarte îngrijorătoare” şi va trebui acţionat ”cu precauţie” în ultima etapă a relaxării restricţiilor antiepidemice, relatează agenţiile Reuters şi EFE.
Declaraţia sa sugerează că o amânare a acestei etape este tot mai probabilă, o decizie urmând să fie anunţată luni. Guvernul de la Londra prevăzuse ca, în contextul vaccinării majorităţii populaţiei şi a scăderii numărului noilor cazuri de COVID-19, pe 21 iunie să fie ridicate toate măsurile de lockdown.
Dar avansul variantei indiene (varianta Delta) mai contagioase a coronavirusului şi care a devenit dominantă în Marea Britanie – cu circa 96% din noile cazuri provocate de această variantă – ar putea să nu mai permită aplicarea acestui plan, iar presa britanică scrie că ar putea fi decisă o amânare a ridicării restricţiilor cu cel puţin patru săptămâni. Restricţiile care ar urma să fie ridicate în ultima etapă a relaxării privesc inclusiv redeschiderea discotecilor şi creşterea numărului persoanelor care se pot aduna la diferite evenimente.
”Este clar că varianta indiană este mai transmisibilă şi este de asemenea cert că numărul cazurilor creşte, la fel şi cel al spitalizărilor”, a mai semnalat Johnson, mărturisind că acum este ”mai puţin optimist” decât la sfârşitul lunii mai în privinţa evoluţiei pandemiei.
Agravarea pandemiei în Marea Britanie survine în pofida faptului că această ţară este printre cele mai avansate în vaccinarea anti-COVID-19. Până în prezent au fost vaccinate cu prima doză 41,29 milioane de persoane (circa două treimi din populaţie), dintre care 29,5 milioane au primit schema completă.
Autorităţile britanice au raportat sâmbătă 7.738 noi cazuri de COVID-19 şi 17 noi decese asociate acestei boli, scrie Agerpres.