Premierul bulgar, Boiko Borisov, a cărui ţară asigură preşedinţia semestrială a Consiliului Uniunii Europene, a apreciat joi că Bulgaria este pregătită să se integreze parţial, dar ‘imediat’, în spaţiul Schengen, adică prin eliminarea controalelor la frontierele aeriene şi maritime, şi a calificat drept incorecte reproşurile privind corupţia din ţara sa, motivând că ‘peste tot există corupţie’, relatează AFP.

El a mai spus că este împotriva unei intrări în etape în spaţiul de liberă circulaţie Schengen, modalitate prin care ar fi amânată pentru mai târziu problema eliminării controalelor la frontierele terestre. Germania în special este favorabilă unei astfel de integrări în etape.

România şi Bulgaria îndeplinesc criteriile tehnice pentru admiterea în Schengen, dar unele state, precum Olanda, se opun primirii lor în acest spaţiu de liberă circulaţie, invocând faptul că ele ar trebui să facă mai multe progrese în lupta împotriva corupţiei pentru a-şi proteja astfel frontierele în mod eficient.

‘Prietenii noştri olandezi ar trebui să aprobe (eliminarea controalelor la) frontierele aeriene şi maritime ale Bulgariei şi României. Şi să lase chestiunea frontierelor terestre pentru mai târziu’, atunci când criza provocată de valul de migranţi se va mai atenua, a argumentat premierul bulgar în faţa presei, cu ocazia unei reuniuni informale a miniştrilor de externe din statele UE.

Totuşi, el a estimat că Bulgaria îndeplineşte de mult timp toate criteriile pentru o integrare completă în spaţiul Schengen.

‘Bulgaria şi-a asumat angajamentul de a proteja frontierele externe şi o face perfect’, a subliniat Borisov, amintind de gardul de sârmă ghimpată ridicat de-a lungul celor 270 de kilometri ai frontierei terestre cu Turcia, unde în plus a fost consolidat dispozitivul uman de supraveghere a acestei graniţe care este şi graniţa externă a UE.

Cât despre reproşurile privind corupţia în Bulgaria, el s-a declarat joi ‘iritat, pentru că nu este corect’, estimând că ‘peste tot există corupţie’, nu doar în Bulgaria, scrie Agerpres.

 

10 COMMENTS

 1. Sa fiu in locul celor de la UE nu as da liber la circulatia persoanelor fara control la granite! Va inchipuiti in ce stadiu s-a ajuns? Astia au intins coarda pana la a cere in genunchi aceasta libetrate! Daca la asta s-a ajuns,inseamna ca se pot impinge imigrantii conform planului deja existent pe hartie de ani de zile,toti cetatenii alungati din tarile lor spre europa estica si nu mai este nicio piedica privind lupta pentru resurse cat si razboiul pentru distrugerea a tot ce nu poate fi acaparat de una din partile lacome! Daca nu mai exista granite si control la granite,se pune in practica impingerea!
  Vo i marii capi ai Romaniei,nu vreti sa ganditi practic pe termen lung sau va intereseaza doar propriul buzunar si cur?! Nu pentru asta ati fost alesi de cetatenii romani din tara sau imprastiati pe glob!

 2. Foarte elevat limbajul lui Gadea!!! Asa a castigat premiile alea pentru cel mai bun moderator intergalactic?

 3. Ha ha ha!! Johannis tocmai l- a devoalat pe Dragnea Mincinosul ca se duce pe FURIȘ la Cotroceni ,sa trădeze și sa facă manevre de personaj mafiot’!!!!Dragnea Mincinosul și Tradatorul’!!!!!

 4. Asa a făcut și cu Victor Ponta ,se ducea jigodia și punea la cale cum sa- l dea jos din funcția de prim ministru!!!Șarpe!!!

 5. Eu unul as pune control vamal la toate granitele!!
  Ce vrajeala… ce, ma simt mai liber sau mai european daca nu arat pasaportul dar nu ne dau aia controale MCV?!
  Si nu, nu e o treaba de libertate asta cu pasaportul. A fost o prostie sa faci un spatiu in care sa NU arati pasaportul!!
  De ce kilu meu mai facem pasapoarte atunci?
  Cu ce ma simt mai european ca fac parte dintr-o comunitate de pampalai care nu pot trasa un terorist care se plimba orin 4 tari pana sa-l localizeze dintr-un noroc?!
  E doar o fala a autoritatilor daca ar realiza asta, noi, cei multi NU vom avea niciun folos. Poate max, 10min mai putin de stat in aeroport, daca scot controlul de pasapoarte.
  O ardem ca ne taie libertatike daca nu suntem in Schengen da acceptan MCV, dictate pe justitie etc.
  Oricum Schengen nu o mai duce mult. E o trasatura sumbra a noastra istorica sa ne alian cu maini moarte sau nocive

  • Miza Schengen-ului nu sunt pașapoartele ci schimburile comerciale. Importurile și exporturile.

 6. Mda, discul cu “penalii” s-a cam zgâriat de-atâta folosință—lucru ce s-a văzut cu ocazia conferinței de presa recent susținută de Johannis; si da, e neașteptat ca Gâdea sa-și iasă din țâțâni la auzul scartaielilor tenorului penelist Danca— in definitiv, zgomotele prostiei agresive, deghizată in opoziție, nu pot fi tăiate decât cu zgomot—dar nu e un fapt excepțional ca un premier sa se răstească la omologii lui cei mai ipocriți, care insista sa pună aceeași placa stricata ca fundal al discuțiilor serioase la nivel înalt. Toate conceptele se epuizează și trebuie re-definite dacă vrem sa supraviețuiască, iar re-definirea conceptului de corupție și a celui opus, de integritate, nu se poate face cu negarea problemei sub toate aspectele—chiar și înlăcrimată, proasta de Kovesi nu face altceva decât sa nege, in bloc, evidenta, precum un borfaș din Obor adus la “secție”—nici cu tâmpenii de genul: n-am citit stenogramele, nu ma interesează, vărsate de președinte in capul presei. Măcar madam Dancila, premierul actual, i-a tăiat-o ipocritului de Klemm, venit sa-i dea “sfaturi” pe tema “justiției” , punându-i sub nas un citat din președintele “lui”—gestul e mai puțin spectaculos decât ieșirea lui Borisov—in sensul ca nu s-a petrecut in public— dar tot e mai percutant decât zgomotul de placa stricata care ne asurzește de la Cotroceni. Și-atâta cu zgomotul, zic sa mai ascultam și vorbele cu sart, dacă se mai produc pe undeva.

Leave a Reply