Premierul Nicolae Ciucă susţine că ruperea de sursele ruseşti de hidrocarburi merge, din punct de vedere strategic, în sensul deja proiectat la nivel euro-atlantic pentru tranziţia energetică.

“La nivel strategic, ruperea de sursele ruseşti de hidrocarburi, reducerea dependenţelor de actorii care ne atacă valorile, merge în sensul deja proiectat la nivel euro-atlantic pentru tranziţia energetică. În termen scurt şi mediu, ea determină diversificarea surselor, avansul tehnologic şi reorientarea economico-investiţională într-o multitudine de domenii. Mai mult, acest tip de urgenţe determină apropierea poziţiilor în materie de politici energetice între statele membre. Transformarea energetică este una dintre schimbările strategice esenţiale în actualul context”, a declarat premierul, prezent vineri la cea de-a VI-a ediţie a Black Sea and Balkans Security Forum, organizata de New Strategy Center.

Black Sea and Balkans Security Forum este un eveniment anual organizat de New Strategy Center, care s-a consacrat ca un cadru relevant la nivel național și internațional pentru dezbaterea și aprofundarea preocupărilor de politică externă și de securitate din zona Mării Negre și a Balcanilor de Vest. Fiecare ediție oferă prilejul interacțiunilor de substanță dintre factori de decizie din aceste domenii, responsabili din cadrul instituțiilor naționale și organizațiilor, experți, membri ai cercurilor academice și societății civile, formatori de opinie și oameni de afaceri. Ediția din acest an a fost organizată de către New Strategy Center în parteneriat cu Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, cu sprijinul instituțional al Ministerului Afacerilor Externe și al Ministerului Apărării Naționale.

Leave a Reply