Premierul Regatului Ţărilor de Jos Mark Rutte a afirmat că „Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”. El a admis că România a făcut „foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani” în privinţa aderării la Schengen. De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a adăugat că este optimist cu privire la acest lucru, însă nu doreşte să facă „o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei”.

 

„Olanda nu este, în principiu, împotrivă. Noi spunem că toate ţările care îndeplinesc condiţiile trebuie să adere la spaţiul Schengen. România a făcut foarte mulţi paşi în direcţia bună în ultimii ani. În acelaşi timp, zicem nou că aderarea la Schengen poate fi vorba când toate condiţiile sunt îndeplinite. Avem şi un mecanism de monitorizare, avem şi un mecanism de colaborare şi verificare, paşii următori vor veni. Trebuie să vedem ce urmează în aceatsă procedură şi o să vorbim mai departe, dar Olanda nu este, în principiu, împotriva aderării României la Schengen”, a declarat Mark Rutte, întrebat miercuri într-o conferinţă de presă la Cincu, dacă opoziţia Olandei privind aderarea ţării noastre la Schengen ţine de corupţia de la port Constanta, problemele de la frontiere sau infrastructură.

La rândul său, Klaus Iohannis a precizat că este optimist cu privire la această aderare a României.

„Am discutat azi in extenso tema Schengen şi discuţia a fost una pozitivă. Noi toţi trei căutăm calea cea mai bună pentru a finalza aderarea la Schengen cu un răspuns pozitiv. Niciunul nu ne putem imagina că putem să eşuam în acest demers. S-au scurs acei 11 ani de la ultima evaluare, iar cei din UE doresc să primească confirmarea că am aderat nu doar la anumite proceduri Schengen, ci ne-am făcut temele şi în alte domenii. Întregul Spaţiu Schengen e supus unei modernizări şi noi suntem parte din ea. Dar e nevoie de multă muncă. Nu vreau să fac o afirmaţie exagerat de optimistă asupra duratei. Nu, nu există solicitări speciale, nemaiauzite sau nemaidiscutate. Solicitările se referă strict la chestiunile legate de Schengen şi vom găsi împreună cele mai bune căi pentru a rezolva chestiunile care nu sunt încă lămurite. Eu sunt optimist”, a explicat Iohannis, citat de news.ro

„Am discutat cu domnul premier şi despre aşteptarea legitimă a României de a adera la Spaţiul Schengen. Am reiterat toate argumentele că aderarea noastră este nu doar necesară, ci şi extrem de oportună. România acţionează deja ca un membru de facto pentru protecţia acestui Spaţiu. Suntem parte integrantă a reformei în Spaţiul Schengen. Aderarea României va contribui la securitatea şi consolidarea Spaţiului Schengen. Sperăm să se întrunească în cel mai scurt timp condiţiile politice pentru aderarea României la Schengen. Unitatea în acţiune şi solidaritatea sunt deosebit de importante. (…) Este un moment foarte bun ca să îl salut pe domnul premier Mark Rutte şi pe domnul premier Nicolae Ciucă. Suntem deja într-un format care a avut mai multe întâlniri. Sunt foarte bucuros că astăzi am avut ocazia să aprofundăm o serie de chestiune care ne privesc pe toţi. Am discutat chestiuni bilaterale şi europene. Vizita dvs reflectă solidaritatea într-un moment în care situaţia de securitate e profund afectată de războiul Rusiei în Ucraina”, a afirmat Klaus Iohannis, după vizita la Centrul Naţional de instruire întrunită, „Getica” din localitatea Cincu, judeţul Braşov, împreună cu Mark Rutte şi premierul Nicolae Ciucă.

#Olanda, #Romania, #Schengen

Leave a Reply