În plină pandemie, teoriile conspiraționiste sucesc zeci de mii de minți. În plină teorie a conspirației, vocea un preot medic de profesie încearcă să acopere zecile de voci neavizate care fac un vacarm de nedescris. Mesajul : informați-vă corect! 

Preotul Bogdan Chiorean conduce centrul Centrul de îngrijiri palliative pentru bolnavi în fază terminală Sfântul Nectarie din Cluj-Napoca. A văzut cu ochii lui oameni trăind ultimele clipe, scrie rfi.ro

Știe ca medic ce înseamnă o boală contagioasă virală și trage un semnal disperat de alarmă : „E un trend acum să nu mai crezi în nimic. Nici în Covid, nici în vaccinuri, în medici, în specialiști. Despre vaccin, păi măcar cele pentru bolile copilăriei să fie făcute, căci sunt cazuri care pot duce la complicații severe sau chiar la deces. Multe site-uri foarte accesate în România sunt despre teoriile consipraționiste.

Se încearcă sub orice formă nevaccinarea, se transmite că vaccinul ar fi făcut din fetuși avortați, mai știu eu ce, ca să atragă oprobiul public. Pe lângă vaccinul pentru rujeolă, de exemplu, eu vorbesc fiindcă sunt într-un centru oncologic de vaccinul împotriva infecției HPV care provoacă cancerul de col-uterin. E unul dintre puținele vaccinuri care pot să prevină o formă de cancer. Pe cei care nu cred, i-aș invita la noi în centru să vadă la ce poate duce pe termen lung această teorie anti-vaccinare”, spune preotul într-o postare pe Facebook.

Radio France International a stat de vorbă cu preotul medic sau medical preot care mi-a explicat că prețuiește liberal arbitru al fiecăruia și de aceea crede că vaccinarea și orice act medical trebuie să fie acceptat de pacienți care trebuie să înțeleagă de ce au nevoie de astfel de intervenții. În cazul unor boli eradicate în alte țări, cum este rujeola, cel mai simplu ar fi ca oamenii să se uite pe cufrele de dinainte și de după lansarea campaniilor de vaccinare ca să înțeleagă cum această boală apparent banală poate ucide.

Care este sfatul preotului și medicului Bogdan Chioreanu? Modest, acesta nu dă sfaturi dar le cere oamenilor un lucru : informați-vă din surse credibile și din mai multe surse când e vorba de sănătate, nu dați crezare primei opinii aparute pe Google sau Facebook.

”Acum mulți se duc după ce citesc două-trei fraze pe Dr. Google și au impresia că sunt mari specialiști. Iar poliția aceasta conspiraționistă le oferă și un aer de superioritate, ei crezând că dețin informații pe care alții nu le cunosc. Nu mi se pare corect ca oamenii care nu au cele mai elementare noțiuni de imunologie, fiziologie să-și dea cu părerea”, mai scrie Bogdan Chioreanu pe pagina sa de socializare.

Dar care ar fi soluția? Bogdan Chioreanu crede că, de multe ori, specialiștii vorbesc ”limba de lemn” sau limba prea tehnică a medicilor…Lucrurile trebuie aduse la nivelul fiecărui om de înțelegere, indiferent de educație. Ar putea preoții să ajute și să fie comunicatori pentru autoritățile care nu știu să vorbească pe limba fiecăruia. Bogdan Chioreanu crede că nu este vocația Bisericii să facă treaba medicilor dar ar putea să o facă dacă aceasta ar ajuta.

Singurii care pot cel mai mult să ajute în combaterea valului de informații false cu iz conspiraționist sunt tot românii care trebuie să caute ei înșiși să înțeleagă. ”Eu am o teorie: dacă mă duc la mecanic cu mașina, nu îi zic ce să-mi facă la ea, că nu mă pricep. Dacă eram atât de deștept, o reparam acasă. Sunt multe legături pe care le găsești, dacă ești setat pe asta. Poți găsi legături și conspirații la tot pasul. Este un banc. Bulă e întrebat la școală care este legătura dintre electricitate și apă și răspunde: păi de fiecare dată când intru în baie, sună un telefon. Vedeți? Legături poți găsi oriunde, așa cum face și Bulă…”, conchide preotul Bogdan Chioreanu.

Leave a Reply